Iranul "nu este departe" de obţinerea bombei nucleare, avertizează directorul AIEA

A.B.
Internaţional / 17 aprilie

Sursa foto: X

Sursa foto: X

Iranul "nu este departe" de a dobândi arma nucleară, a avertizat Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Le Monde, înaintea vizitei sale la Teheran, relatează AFP, care afirmă cele ce urmează.

Statele occidentale, în special Statele Unite şi Israelul, suspectează de multă vreme că Iranul urmăreşte dezvoltarea unui arsenal nuclear. Teheranul neagă acuzaţiile şi insistă asupra dreptului său de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice, în special pentru producerea de electricitate.

"Este ca un puzzle - iranienii au toate piesele şi, într-o zi, ar putea fi în măsură să le asambleze. Nu s-a ajuns încă acolo, dar nu sunt departe. Acest lucru trebuie recunoscut", a declarat Grossi în interviul pentru Le Monde.

Directorul AIEA a sosit miercuri în capitala iraniană, înaintea unor noi negocieri între Iran şi Statele Unite privind programul nuclear, programate pentru sâmbătă, la Roma. AIEA, organism al ONU cu sediul la Viena, are misiunea de a verifica caracterul exclusiv paşnic al programului nuclear iranian.

"Nu e suficient să spui comunităţii internaţionale că nu deţii arme nucleare. Este esenţial să existe posibilitatea de a verifica acest lucru", a subliniat Grossi.

La Teheran, Grossi s-a întâlnit cu ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, care a calificat întrevederea drept "crucială".

"Colaborarea cu AIEA este vitală pentru a oferi garanţii credibile privind natura paşnică a programului nuclear al Iranului, într-un moment în care diplomaţia este mai necesară ca oricând", a scris Araghchi pe platforma X.

Joi, Grossi urmează să aibă o întrevedere şi cu preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Mohammad Eslami.

Pe 12 aprilie, la Muscat (Oman), au avut loc discuţii indirecte, mediate de autorităţile omaneze, între Abbas Araghchi şi Steve Witkoff, trimisul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu. Potrivit Ministerului italian de Externe, aceste negocieri vor continua sâmbătă, la Roma, informaţie confirmată după ce televiziunea de stat iraniană a anunţat întâlnirea.

Înainte de această nouă rundă de discuţii între cele două state, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, Araghchi a declarat că îmbogăţirea uraniului reprezintă o "linie roşie" pentru Iran. Declaraţia sa pare a fi un răspuns la afirmaţiile lui Witkoff, care susţinuse marţi că "Iranul trebuie să înceteze programul său de îmbogăţire nucleară şi să-l elimine complet".

Această poziţie a părut să contrazică declaraţiile sale dintr-un interviu anterior pentru Fox News, în care nu ceruse în mod explicit desfiinţarea totală a programului nuclear iranian.

"O asemenea schimbare de poziţie, în context diplomatic, riscă să anuleze orice progres posibil", a comentat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmaïl Baghai, tot pe X.

Joi, Araghchi este aşteptat în Rusia pentru noi consultări pe tema nucleară. El urmează să îi înmâneze preşedintelui Vladimir Putin un mesaj scris din partea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Rusia este una dintre ţările semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 - un pact devenit nefuncţional după retragerea SUA în 2018. Franţa, Marea Britanie, China şi Germania sunt, de asemenea, semnatare ale acordului.

Documentul prevedea ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul monitorizării programului său nuclear de către AIEA.

Potrivit agenţiei ONU, Iranul şi-a respectat angajamentele până la retragerea SUA din acord şi reintroducerea sancţiunilor americane.

După revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a cerut încheierea unui nou acord cu Iranul, ameninţând cu o intervenţie militară în cazul eşuării demersurilor diplomatice.

Actualul preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, a declarat miercuri că speră să ajungă la un acord cu Statele Unite în privinţa dosarului nuclear, potrivit surse citate.

Marţi, liderul suprem Ali Khamenei, decidentul final în chestiuni strategice, a salutat reluarea negocierilor, dar şi-a exprimat rezervele în privinţa rezultatului acestora.

Iranul este în prezent singurul stat non-nuclear care îmbogăţeşte uraniu la un nivel atât de ridicat - 60%, aproape de pragul de 90% necesar pentru fabricarea bombei atomice - şi continuă să acumuleze cantităţi mari de material fisionabil, potrivit AIEA. Acordul din 2015 plafona nivelul de îmbogăţire la 3,67%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asta o tot auzim de mai bine de 10 ani. Nici n-au nevoie sa le dezvolte ei, le pot procura de la rusi, chinezi, coreeni.

    1. Ai uitat să zici slava Rusia!

    Dacă Trump negociază cu Iranul la fel cum negociază cu Rusia, mai bine le dă el direct arma nucleară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb