În rândul micilor investitori există un foarte mare interes pentru programul Start-up Nation, spune Camelia Luciana Taină, directorul general al Direcţiei Generale Antreprenoriat şi Finanţări pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), menţionând că la nivelul instituţiei pe care o reprezintă a fost identificată, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, din Fondul Social European - mai exact din Programul de Educaţie şi Ocupare - o sumă de 400 de milioane de euro care, foarte curând, va beneficia de cadrul legal primar. Domnia sa explică: "În momentul acesta, echipele tehnice reglementează ordonanţa de urgenţă prin care instituim acest program. Alocaţia financiară nerambursabilă acordată în cadrul programului Start-up Nation a crescut la 250.000 de lei, de la 200.000 de lei în ediţiile anterioare".
Doamna Taină menţionează că, pentru 2024, o altă noutate în materie constă în faptul că a devenit o condiţie de eligibilitate parcurgerea unui modul de competenţe profesionale, şi anume de competenţe antreprenoriale, adăugând: "Ne dorim ca persoanele care acced la finanţare se treacă printr-o formă de pregătire antreprenorială. Întrucât nu avem capacitatea de resurse umane ca să pregătim un grup ţintă de 25.000 de persoane să devină antreprenori până la finele acestui an, vom apela la ajutorul tuturor furnizorilor autorizaţi să furnizeze astfel de cursuri, iar ministerul le va acorda tuturor celor care pregătesc aceste persoane o subvenţie de 24,83 de lei pe oră. Ne dorim, de fapt, iniţierea în competenţe antreprenoriale printr-un modul de 40 de ore, în care îi ajutăm pe tinerii între 18 şi 30 de ani, dar şi persoanele care au peste 30 de ani şi sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt şomeri de lungă durată, să intre în lumea antreprenoriatului. Formatorii vor fi selectaţi prin procedură transparentă".
Oficialul MEAT subliniază că suma alocată Start-up Nation anul acesta, de 250.000 de lei, face parte din bugetul total de 400 de milioane de euro, cât este anvelopa acordată acestui program. "Ne dorim ca undeva în luna iunie să lansăm primul modul", spune Camelia Luciana Taină, adăugând: "Avem şi alte programe, precum Femeia Antreprenor, care a fost deja în consultare publică la Ministerul Economiei până în 12 martie. Programul a avut o primă ediţie anul trecut. Rămânem la aceeaşi sumă, de 200.000 de lei, cu un număr estimat de 1.000 de beneficiare. De menţionat că pentru toţi micii investitori care n-au reuşit încă să demareze procedurile de implementare a acestor două programe, am prelungit şi perioada de depunere a dosarelor de decont până la jumătatea lunii noiembrie 2024. Deci, exindem şi perioada în care cei care deja au semnat contractele de finanţare pot să implementeze aceste programe".
Camelia Luciana Taină aminteşte că este în consultare publică schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, care are un buget estimat de 150.000.000 de euro. "De asemenea s-a mai anunţat la Ministerul Economiei
programul Construct Plus, tot cu un budget de 150.000.000 de euro, iar perioada de depunere a dostarelor este prognozată pentru începutul unii aprilie, până la începutul lunii mai", susţine Camelia Luciana Taină, menţionând că mai este în pregătire o schemă de finanţare destinată operatorilor economici din staţiunile balneoclimaterice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 17:09)
Uite de asta ramane Europa in urma Americii, cica pregatire antreprenoriala. In Europa totul trebuie inregimentat undeva, in Europa statul crede ca le stie mai bine.