La finele anului trecut erau circa 180.000 de investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) conform raportărilor Fondului de Compensare a Investitorilor, în creştere faţă de cei 120.000 de investitori raportaţi anul anterior, a afirmat Cosmin Păunescu, Şef Serviciu Supraveghere Prudenţială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Circa 20% sunt investitori în titlurile de stat şi cam 15.000 de investitori au intrat odată cu listarea Hidroelectrica", a spus oficialul ASF.
Potrivit domniei sale, numărul investitorilor activi, cei care realizează cel puţin o tranzacţie odată la şase luni, era de 80.000 la finele anului trecut, comparativ cu 40.000 de investitori în 2022. "Interesul este în creştere, chiar dacă apare din partea de ETF-urilor, din partea titlurilor de stat. Este foarte bine, pentru că titlurile de stat sunt instrumente investiţionale foarte flexibile şi oferă randamente foarte bune, mai bune decât la bănci şi pot fi lichidizate oricând. Titlurile de stat reprezintă o contribuţie importantă a Ministerului Finanţelor la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti şi sunt convins că, odată ce investitorii intră pe titlurile de stat, vor fi atraşi şi de celelalte instrumente financiare".
Conform oficialului ASF, în ultimul an a crescut şi interesul pentru piaţa fondurilor de investiţii, unde sunt cu 100.000 de investitori mai mult decât în 2022. "Fondurile sunt active şi pe partea de tranziţie verde, unde trebuie să observăm că nu ne-am mai deszăpezit maşinile de mulţi ani, ceea ce nu este firesc. De asemenea, nu putem să ignorăm faptul că sunt probleme de sănătate publică pe care mulţi dintre noi nu le leagă de mediu. Afacerile sunt interesate de profit, dar trebuie să înţelegem că acolo unde este implicată partea de tranziţie verde, acolo vor fi şi banii".
Cosmin Păunescu a afimat că, multe dintre situaţiile semnalate în presă sunt investigate la ASF înainte să devină publice.
"Suntem alături de investitori. Ştiu că uneori investitorii au dubii dacă investigăm toate cazurile, dar vă asigurăm că le investigăm. Suntem activi pe social-media, ştim care sunt preocupările pe care le au. Multe dintre situaţiile semnalate în presă sunt investigate la ASF înainte să devină publice prin contribuţia dumneavoastră. Noi suntem activi, nu întotdeauna activitatea noastră este atât de vizibilă şi nici nu este de dorit pe partea de supraveghere, pentru că ar înseamna sancţiuni, ceea ce nu bucură pe nimeni. Sunt sesizări penale care se fac atunci când se constată potenţiale cazuri de abuzuri de piaţă, când se constată desfăşurarea de activităţi neautorizate. Se lucrează tot timpul dar din păcate nu toată actvitatea poate fi vizibilă pentru că nu totul se finalizează la noi", a spus reprezentantul ASF.
Conform domniei sale, Autoritatea are în lucru o serie de modificări legislative, inclusiv blocarea accesului la site-urile care promovează agresiv servicii financiare neautorizate în România.
Cosmin Păunescu a spus: "Pe partea de modificări legislative sunteţi familiarizaţi cu strategia de dezoltare a pieţei de capital 2022 - 2025. Evident că obiectivele sunt generoase - creşterea lichidităţii, creşterea accesului la finanţarea pe termen lung, uşurarea mecanismului de listare pe piaţa de capital, tranziţia verde care este un subiect foarte important pentru noi. De asemenea, sunt modificări legislative pe partea de emitenţi. Dar nu trebuie să ne aşteptăm la modificări structurale ale legislaţiei".
Reprezentantul ASF a adăugat: "ASF are foarte multe acţiuni pe partea de activitate neautorizată. Există mesaje în social-media care evident că nu pot fi privite ca fiind serioase de orice investitor cu un minim bagaj de cunoştinţe financiare. Noi le investigăm, sesizăm organele de cercetare penală acolo unde este cazul. După cum am anunţat, ASF-ul îşi propune să contribuie la modificarea legislaţiei astfel încât să putem bloca accesul la site-urile care promovează agresiv servicii neautorizate în România - este un proiect în derulare".
Legat de întrebarea moderatorului Radu Soviani privind situaţiile reclamate de investitori de la unele SIF-uri, Cosmin Păunescu a răspuns: "Sunt sesizări, dar nu pot să le dezvălui".
Reprezentantul ASF a adăugat că există hotărâri ale instanţelor care clarifică aceste aspecte.
"Haideţi să nu privim cazul României ca unul particular. Vă întreb ce ţară ştiţi în care nu a fost nicio criză. Vorbesc chiar de state dezvoltate. Englezii spuneau că poţi să prevezi orice, dar nu poţi să prevezi frauda. Noi încercăm să o prevedem şi pe aceea, încercăm să ne uităm pe documente primare, încercăm să ne uităm la orice, dar nu toate cazurile pot fi prevenite. Au fost crize, chiar în Statele Unite pe scheme Ponzi de curând. Deci nu cred că este ceva particular României şi care să facă ca investitorii să nu se apropie de piaţa locală de capital", a mai spus Păunescu.
Referitor la activitatea de supraveghere a ASF a precizat ca, în opinia sa, măsura în care se încalcă legislaţia în ţara noastră nu este mai mare decât în alte state. "Suntem într-o medie normală a unui sistem financiar care este din ce în ce mai dezvoltat. Nu cred că investitorii au motiv să creadă că piaţa noastră de capital nu este supravegheată aşa cum trebuie (...). Mesajul este că noi suntem aici ca să încercăm să implementăm cele mai bune practici şi România nu este o ţară cu un regim nesupravgheat. Merită să investeşti aici", a spus Cosmin Păunescu.
Notă
Conducerile SIF Banat-Crişana (actuala Lion Capital) şi SIF Muntenia au fost acuzate de investitori că au alimentat cu bani anumite fonduri de investiţii, fiind în unele cazuri chiar singurii investitori ai acestor fonduri, care la rândul lor au cumpărat exact acţiuni ale SIF-urilor de unde primeau banii. Investitorii au acuzat că este vorba despre conflict de interese, ascunderea beneficiarului real, precum şi că acele acţiuni sunt în realitate acţiuni proprii deţinute prin interpuşi. Or, fiind acţiuni proprii, nu au drept de vot şi drept de dividend.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 11:34)
Piata de capital nu este supravegheata asa cum trebuie! A.S.F. doarme in pat cu crima organizata din piata de capital!
1.1. asa-i in tenis. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 15:47)
exact asa este dar ei mai nou se ocupa in timpul programului de lucru cu predarea cursurilor de educatie financiara.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 21:19)
Fara astia de la ASF ar fi fost mai multi investitori.