Să devii investitor într-un fond de investiţii este foarte simplu, spune Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, care precizează: "Pentru acest lucru n-ai nevoie de bani. Adică, dacă îţi pui problema să fii investitor la bursă, direct în acţiuni, trebuie să-ţi creezi un portofoliu, trebuie să ai un portofoliu diversificat şi automat ai nevoie de o sumă de bani. În schimb, dacă vrei să fii investitor tot într-un portofoliu diversificat, cu 100 de lei sau cu 50 de lei îţi cumperi o unitate de fond şi deja eşti investitor".
Domnia sa continuă: "Eu cred că, pe de-o parte, este foarte important să creştem numărul de investitori la bursă, dar cred că şi mai important este să creştem numărul persoanelor care îşi pun problema să investească. De fapt, trebuie să creştem nivelul de conştientizare a faptului că în momentul când ne vom retrage din activitate, pensia de stat n-o să fie suficientă. Chiar dacă există Pilonul 1, Pilonul 2, Pilonul 3, va trebui să avem ceva în plus - o «avere» care ne va finanţa un trai mai bun în momentul în care am ieşit din activitate".
În opinia reprezentantului OTP Asset Management, piaţa de capital s-a dovedit, până acum, cea mai uşoară formă de a realiza "o economisire inteligentă", care protejează de inflaţie. Domnul Popovici spune: "De fapt, despre asta este vorba. Dacă îţi pui banii la bancă, «nu te doare capul». Dar, după aceea, când tragi linie pe termen mediu şi lung, descoperi că puterea de cumpărare e mai mică, iar rata inflaţiei e mai mare decât ce ai obţinut tu din depozitul bancar. Atunci, de aceea trebuie să faci pasul către piaţa de capital".
Dan Popovici menţionează necesitatea unui "fond de urgenţă", precizând: "Putem să dezvoltăm un fond de urgenţă cu o valoare între 3 şi maximum 6 salarii. Teoretic, cu cât eşti mai tânăr, cu atât fondul de urgenţă trebuie să fie mai mic. Când ajungi, însă, la o anumită senioritate, fondul de urgenţă trebuie să fie un pic mai mare, pentru că fondul de urgenţă este necesar, în primul rând, dacă îţi pierzi jobul. Dacă eşti într-o astfel de situaţie, trebuie să ai bani pentru 3-6 luni, până când îţi găseşti un alt job. Dacă ai un nivel de senioritate mai mare, se presupune că îţi va fi mai greu să-ţi găseşti un nou job şi, din acest motiv, trebuie să ai un pic mai mare fondul de urgenţă. Dar, nici într-un caz mai mult de şase luni".
Reprezentantul OTP Asset Management susţine că este necesar un portofoliu pe term lung, diversificat, dar care să aibă potenţialul să bată inflaţia.
Pe de altă parte, Dan Popovici aduce în atenţie necesitatea trecerii de la zona de oferire a produselor către investitori la cea de consultanţă, concluzionând: "Cred că aici suferă foarte mult România - că nu există consultanţă. Până la urmă, tot timpul vorbim despre educaţie financiară şi că este foarte important să facem educaţie financiară. În zona de investiţii trebuie să se dezvolte o reţea de consultanţi financiari care pot să fie din sistemul bancar sau din afara acestuia".