Piaţa noastră de capital a cunoscut, în ultimii ani şi mai ales recent, odată cu listarea Hidroelectrica, o serie de transformări între care creşterea numărului şi diversificarea categoriilor de emitenţi care apelează la mecanismele pieţei pentru finanţare, majorarea numărului investitorilor şi ceva mai multă vizibilitate, conform opiniilor exprimate în cadrul conferinţei "Forumul Investitorilor - 2024: Provocările şi oportunităţile anului", organizată ieri de ziarul BURSA.
Acum, principala provocare ţine de identificarea şi implementarea măsurilor care să permită continuarea dezvoltării pieţei, astfel încât aceasta să ofere investitorilor mai multe soluţii pentru plasarea resurselor financiare iar piaţa să devină cu adevărat un canal de finanţare a economiei.
Alin Marius Andrieş, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a subliniat că, odată cu emiterea şi tranzacţionarea obligaţiunilor guvernamentale, piaţa de capital a devenit tot mai importantă pentru MF.
"Din perspectiva noastră, sistemul financiar în ansamblu, atât din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare cât şi din perspectiva eficienţei modului în care se realizează intermedierea financiară, constituie o premisă pentru dezvoltare economică, fiindcă obiectivul central al Guvernului României este creşterea economică sustenabilă care se traduce în investiţii, în locuri de muncă mai bune şi un nivel de trai mai ridicat", a spus Alin Andrieş.
Florin Spătaru, Consilier de stat la Cancelaria Primului-Ministru, consideră că, anul trecut, ştacheta la Bursa de Valori Bucureşti a fost ridicată foarte mult, dar că este necesar ca nivelul să fie păstrat. "Este o mare responsabilitate pentru tot ceea ce înseamnă sectorul financiar (...) România are potenţial, dar trebuie să muncim foarte mult", a afirmat consilierul de stat.
Din punctul său de vedere, există două obiective mari de ţară ce trebuie atinse - intrarea în Spaţiul Schenghen şi accederea la OCDE, care crează oportunităţi şi care duc la luarea unor măsuri "nepopulare".
Gabriel Ţecheră, Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services, este de părere că, după listarea Hidroelectrica, ce a adus o imagine pozitivă ţării noastre, o soluţie pentru continuarea dezvoltării pieţei de capital este diminuarea participaţiilor statului la societăţile listate.
"În opinia mea, se vorbeşte mult de listarea de noi companii, dar cred că o soluţie mai simplă şi mai la îndemână pentru stat este diminuarea participaţiilor la societăţile deja listate. Statul, în mod normal, ar trebui să-şi păstreze controlul, fără discuţie. Controlul poate fi menţinut cu 50%, deci sunt nişte procente uşor de pus pe piaţă. Imaginaţi-vă cum ar arăta piaţa de capital de acum încolo dacă în fiecare an ar apărea un pachet - două la vânzare de la societăţile listate", a afirmat Gabriel Ţecheră.
În momentul în care persoanele se vor retrage din activitate, va trebui să aibă o sursă suplimentară de venit, iar piaţa de capital s-a dovedit, până acum, cea mai uşoară formă de a realiza "o economisire inteligentă", care protejează de inflaţie, a punctat Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management.
"Eu cred că, pe de-o parte, este foarte important să creştem numărul de investitori la bursă, dar cred că şi mai important este să creştem numărul persoanelor care îşi pun problema să investească. De fapt, trebuie să creştem nivelul de conştientizare a faptului că în momentul când ne vom retrage din activitate, pensia de stat n-o să fie suficientă. Chiar dacă există Pilonul 1, Pilonul 2, Pilonul 3, va trebui să avem ceva în plus - o «avere» care ne va finanţa un trai mai bun în momentul în care am ieşit din activitate", a spus Dan Popovici.
Legat de numărul de investitori, Cosmin Păunescu, Şef Serviciu Supraveghere Prudenţială în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a punctat că, la finele anului trecut, erau circa 180.000 de investitori la BVB, conform raportărilor Fondului de Compensare a Investitorilor, în creştere faţă de cei 120.000 de investitori raportaţi anul anterior. "Circa 20% sunt investitori în titlurile de stat şi cam 15.000 de investitori au intrat odată cu listarea Hidroelectrica", a spus oficialul ASF.
Potrivit domniei sale, numărul investitorilor activi, cei care realizează cel puţin o tranzacţie odată la şase luni, era de 80.000 la finele anului trecut, comparativ cu 40.000 de investitori în 2022.
Ioana Birta, CFO al grupului TeraPlast, a afirmat că există un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură, ce a început în al doilea semestru al anului trecut şi care, în estimarea investitorilor, se va menţine până la finalul anului curent.
"Ne aşteptăm ca anul 2024 să fie un an bun prin prisma investiţiilor în infrastuctură. 70% din afacerile grupului TeraPlast sunt legate de proiectele de infrastructură: apă, canalizare, gaze naturale. În a doua jumătate a anului 2023 a început un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură şi ne aşteptăm ca el să se păstreze şi în cursul anului 2024. Ne aşteptăm şi la o stabilizare a costurilor privind materialele de construcţii, la o uşoară scădere a costurilor cu energia şi la o uşoară scădere a dobânzilor în a doua parte a anului", a afirmat Ioana Birta.
Nicolae Tudor, Director, Head of Sales & Trading, Goldring, a atras atenţia asupra oportunităţilor şi provocărilor pe care contextul geopolitic actual le poate avea asupra economiei. În opinia sa, curentul actual naţionalist la nivel global poate influenţa mediul de business, deoarece investitorii sunt mai predispuşi să promoveze afacerile autohtone.