România are potenţial pe piaţa de capital, iar anul trecut am ridicat foarte mult ştacheta la Bursa de Valori, spune Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, apreciind că va trebui să păstrăm acest nivel. "Este o mare responsabilitate pentru tot ceea ce înseamnă sectorul financiar ca să nu lăsăm ştacheta ridicată în 2023. România are potenţial, dar trebuie să muncim foarte mult".
În acelaşi timp, oficialul a menţionat că anul acesta nu este unul pierdut, ca urmare a poziţionarii guvernelor şi băncilor centrale faţă de mediul de afaceri şi faţă de piaţa de capital: "România este într-o situaţie oarecum atipică. Trebuie să ţinem cont de finalizarea sau de ducerea la îndeplinire a PNRR, care vine cu o serie de reforme şi angajamente pe care România şi le-a asumat şi care nu aşteaptă anii post electorali ca să fie duse la îndeplinire".
De asemenea, sunt două obiective mari de ţară ce trebuie atinse - intrarea în Spaţiul Schenghen şi accederea la OCDE -, care crează oportunităţi şi care duc la luarea unor măsuri "nepopulare", a mai adăugat Florin Spătaru, explicând: "Intrarea în spaţiul Schenghen presupune un plan de măsuri care să securizeze graniţele şi care să ducă la capatarea încrederii tuturor ţărilor membre care urmăresc dacă România poate să-si îndeplinească toate criteriile de stat de graniţă. Avem toate acestea puse la punct, dar trebuie să demonstrăm că putem asigura siguranţa la intrarea în spaţiul Schenghen".
Printre altele, Florin Spătaru a mai spus că România, chiar dacă se confruntă cu o reducere a nivelului de creştere economică, totuşi are o dezvoltare economică peste media UE. Potrivit raportului OCDE, 2025-2026 vine cu o creştere a economiei de 3,5-3,8%, care va putea duce la o potenţare a încrederii investitorilor.
Oficialul a subliniat că se aşteaptă ca, în urma înfiinţării Agentiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, managementul acestor companii de stat să devină profesionist, pe baza unor indicatori de performanţă.
"AMEPIP este o agenţie care va trebui să răspundă la două problematici - profesionalizarea managementului companiilor de stat şi de ce anumite servicii ale companiilor de stat sunt în sarcina lor şi nu a celor private. Trebuie să răspundă acestor două chestiuni şi deja ceasul ticăie. A existat o perioadă de tranziţie de şapte luni de când guvernanţa corporativă a fost aprobată de Parlament şi validată de preşedinte şi sunt foarte multe companii care vor avea nevoie de iniţierea procedurii de selecţie a consiliilor de adminstraţie şi de identificarea indicatorilor de performanţă. Următoarea etapă ar trebui să fie capitalizarea sau ieşirea pe piaţă a acestor entităţi. Putem vorbi şi de emiterea unor bonduri care să ducă la îndeplinirea unor obiective mari".
Un obiectiv pe term lung asumat de ţara noastră este decarbonizarea României, respectiv scăderea cu 90% a emisiilor cu efect de seră. Până acum, acest obiectiv a fost realizat prin reducerea unor emitenti - industrie, transporturi, centrale pe cărbune -, însă de acum va trebui să investim masiv, consideră Florin Spătaru, adăugând: "Acest lucru înseamnă că 300 de milioane de dolari trebuie atraşi fie prin bugetele de stat, fie prin fondurile UE, pentru decarbonizare".
Perioada care urmează, 2025-2029, va fi una de reindustrializare a Europei - cea care asigură stabilitate şi sustenabilitate economiei europene, conform sursei citate. Reprezentantul Guvernului susţine că Europa trebuie să devină independentă energetic, fiind vulnerabilă din acest punct de vedere.
O altă prioritate a ţării noastre este captarea CO2 şi crearea de proiecte care să susţină unele sectoare industriale - industria metalurgică şi industria cimentului. În acest sens, autorităţile urmează să vină "cu strategii şi cu bani", conform lui Florin Spătaru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 09:37)
Da, are potential, dar nu poate fi atins cu actuala clasa politica.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 10:55)
Si nici cu actuala conducere ASF... au inventat o pseudo-strategie a pietei de capital in care nu vezi nimic despre combaterea abuzului de piata...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 21:03)
In schimb au comisioane de tranzactionare mari.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 12:22)
aproape tot ce e mic are potential sa creasca. de fapt, strainii asta declara de 30 de ani ca avem potential sa crestem, realitatea din spatele frazei este ca noi nu tinem pasul cu altii. de asta, avem mereu potential, iar altii chiar cresc.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 19:31)
La cum se opune statul la noi listari, vezi recent cazul FP, o sa moara cu potentialul agatat de gat. Declaratii goale de continut, nu-si asuma nimeni minic.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 21:05)
hotii suburbiei ue