FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Gabriel Ţecheră, TTS: "O soluţie la îndemână pentru stat - diminuarea participaţiilor la societăţile listate"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie

Gabriel Ţecheră, TTS: "O soluţie la îndemână pentru stat - diminuarea participaţiilor la societăţile listate"

TTS şi-a sublat numărul acţionarilor în ultimul an, spune Gabriel Ţecheră, Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA, subliniind: "Anul trecut aveam 4.000 de acţionari, acum avem peste 8.000. Deci, sunt peste 4.000 de acţionari noi. În acelaşi timp, lichiditatea TTS s-a dublat, suntem printre principalii beneficiari ai lichidităţii din piaţă".

Domnia sa explică faptul că aceasta este consecinţa listării Hidroelectrica, subliniind: "Hidroelectrica nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat mai mult decât un sprijin din partea statului. Cred că este pentru prima oară când văd, în câţiva ani, că statul chiar s-a implicat. Sunt cele două mari proiecte - primul, oferta Hidroelectrica, care s-a încheiat cu succes, şi al doilea - Contrapartea centrală, care are şanse foarte mari să fie operaţională anul acesta. După părerea mea, Hidroelectica a pus literalmente România pe harta capitalului. Efectiv s-a văzut în timp real cum România dintr-odată a apărut pe hartă şi este extraordinar de important, mai ales că în 2023 pe pieţele de capital nu au fost foarte multe IPO-uri".

Domnul Ţecheră mai spune: "Este un capital de imagine pozitivă a României, care trebuie dus mai departe. Ce e de făcut în continuare? În opinia mea, se vorbeşte mult de listarea de noi companii, dar cred că o soluţie mai simplă şi mai la îndemână pentru stat este diminuarea participaţiilor la societăţile deja listate. Statul, în mod normal, ar trebui să-şi păstreze controlul, fără discuţie. Controlul poate fi menţinut cu 50%, deci sunt nişte procente uşor de pus pe piaţă. Imaginaţi-vă cum ar arăta piaţa de capital de acum încolo dacă în fiecare an ar apărea un pachet - două la vânzare de la societăţile listate".

Gabriel Ţecheră consideră că încă sunt societăţi care pot fi listate, dar şi societăţi din care statul poate vinde o parte, nu să le privatizeze, precizând: "Ce trebuie să înveţe societăţile care urmează să se listeze? Lecţia principală este că pentru orice societate care vine pe piaţă preocuparea trebuie să fie lichiditatea acţiunii. Este esenţial. Noi am stat doi ani cu o lichiditate mediocră, dacă nu slabă. În momentul în care ne-am stabilit ca ţintă lichiditatea la nivel de strategie, am beneficiat şi de efectul Hidroelectrica, fără discuţie, dar şi de concentrarea pe lichiditate".

Reprezentantul TTS concluzionează că nivelul de transparenţă este extrem de important pentru că "piaţa se hrăneşte din informaţii, din nimic altceva", astfel că transparenţa trebuie avută în vedere de "oricine vine pe piaţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb