FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Gheorghe Piperea, avocat: "ASF ar fi trebuit să facă verificări în cazul acţiunilor Gabriel Resources"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie

Gheorghe Piperea, avocat: "ASF ar fi trebuit să facă verificări în cazul acţiunilor Gabriel Resources"

ASF ar fi trebuit să se sesizeze în cazul Roşia Montană şi să verifice dacă declaraţiile decidenţilor politici sunt abuz de piaţă sau manipulare a pieţei şi dacă este vorba despre corupţie, a declarat Gheorghe Piperea, Partener Fondator Piperea şi Asociaţii.

Domnul Piperea a precizat: "În anul 2009, compania Roşia Montană Gold Corporation avea pierderi de 550 milioane lei şi, conform legii, ar fi trebuit să fie dizolvată şi lichidată la cererea unui terţ. Atunci am cerut acest lucru prin intermediul unui parlamentar, care ulterior a renunţat la acţiune. În 2023 situaţia respectivă s-a repetat. Apoi în 31 ianuarie 2024 a apărut la televizor un politician care a spus că sunt şanse mari ca România să piardă acest proces la ICSID şi că vom plăti un minim de despăgubiri de 2 miliarde dolari şi un maxim de 6,7 miliarde dolari şi care afirma că trebuie să negociem cu compania canadiană Gabriel Resources plata acestei datorii sau continuarea exploatării, pentru a nu ieşi din deficitul bugetar stabilit pentru anul în curs. Imediat au apărut titluri în presă că România a pierdut procesul, dar între timp, în luna martie a fost pronunţată de ICSID o hotărâre diametral opusă. În toată această perioadă acţiunea Gabriel Reources s-a dublat sau aproape triplat la bursă. Este vorba despre câteva sute de milioane de dolari canadieni, iar în România au fost acţionari care direct sau indirect au băgat banii în aceste acţiuni. Nu ştiu dacă au fost avertizaţi înainte de hotărârea ICSID şi şi-au scos banii, pentru că, în acest caz, ar fi vorba despre infracţiune. Dar ştiu că în România o parte importantă din aceste acţiuni era deţinută prin intermediari, dintre care unul este listat la BVB. De aceea, consider că ASF ar fi trebuit să sesizeze şi să verifice dacă a fost abuz de piaţă sau a fost manipulare a pieţei de capital şi ar trebui să vedem dacă nu cumva este vorba şi despre corupţie".

Domnia sa a mai arătat că există societăţi comerciale care intră în insolvenţă şi care sunt fie emitente de valori mobiliare, fie deţinătoare de astfel de valori, iar legea insolvenţei spune că aceste ecţiuni listate la bursă, emise de societatea respectivă, se suspendă de la tranzacţionare până la confirmarea/aprobarea de către judecător a planului de reorganizare.

Gheorghe Piperea a precizat: "După ce se intră în faliment, valorile mobiliare sunt retrase obligatoriu de la tranzacţionare, iar acest lucru e mai puţin cunoscut în practică. Eu consider că este imprecisă această formulare, e incompletă, deoarece noţiunea de valoare mobiliară este o specie a unui instrument financiar. Mă întreb dacă această noţiune se referă la tot ce înseamnă valoare mobiliară sau este vorba doar despre operaţiunile corporative listate la bursă sau care se tranzacţionează ca valori mobiliare. De aceea, cred că acest termen de valori mobiliare se referă şi la obligaţiuni cu condiţia ca ele să fie listate la bursă".

Domnul avocat Piperea a arătat că în acest moment are loc a doua cea mai mare procedură de insolvenţă din istorie în care este implicată compania imobiliară Evergrande, din China, firmă ce este acuzată de o fraudă de 78 miliarde dolari.

Gheorghe Piperea a spus: "Din presa financiară britanică şi americană înţeleg că principala acuzaţie a fost făcută de gigafondurile care sunt acţionari la Evergrande şi care au considerat că au primit informaţii intenţionat greşite pentru ca acţiunile companiei chineze să fie supraevaluate în scopul creşterii interesului investitorilor în achiziţionarea lor. În momentul de faţă acele acţiuni s-au prăbuşit şi valoarea lor tinde către zero".

Domnia sa a amintit şi de avertismentul emis de Bloomberg cu privire la posibilitatea unui faliment în doi paşi a gigantului farmaceutic german Bayer, din cauza problemelor pe care le-a avut în SUA compania Monsanto, achiziţionată de grupul respectiv.

Domnul Piperea a precizat: "Monsanto a fost obligată în Texas să plătească despăgubiri de zeci de miliarde de dolari în urma unui proces, fapt ce a dus la scăderea acţiunilor grupului Bayer la un minim istoric. Acest faliment în doi paşi înseamnă splitarea societăţii, o parte preluând datoriile fiind pusă sub protecţia tribunalului din Texas, care a spus că falimentul este scuzabil şi a operat descărcarea de datorii. Probabiul că şi Bayer va face la fel, în detrimentul propriilor acţionari".

Domnia sa a amintit şi de insolvenţele în care au intrat companiile Vivre şi Elephant, care aveau obligaţiuni emise şi în România şi a precizat că nu ştie care va fi soarta acestor acţiuni, care implică zeci sau sute milioane de lei.

Gheorghe Piperea a spus: "Probabil că, nefiind garanţii care să însoţească aceste obligaţiuni corporatiste, soarta lor va fi soarta creanţelor chirografare, care se vor şterge ca urmare a insolvenţei sau reorganizării. Dacă se descoperă că sunt acte frauduloase săvârşite cu cel puţin doi ani înainte de deschiderea insolvenţei, va fi atrasă răspunderea companiei sau a administratorilor care au făcut acest acţiuni".

În acest context, domnul avocat Piperea a amintit pe scurt şi despre insolvenţa Blue Air şi ajutorul de stat primit de compania respectivă, ajutor din care firma şi-a achitat datoria către SIF 1 Banat-Crişana, şi a spus că în cazul acestei companii o parte din risc a fost transferat pe capul statului român şi pe fiecare cetăţean şi că ar fi vorba despre corupţie.

"Manipularea bursei înseamnă corupţie", a concluzionat Gheorghe Piperea.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Domnul PI PErea are dreptate !

    1. Muc cel mic ?

      Cenusareasa !

    ASF nu e in stare sa vada mizeria de la sifuri, dar sa faca verificari pe bursa din toronto

    declaratie de la un comunist pt prostii care il voteaza 

    Autoritatea de Supraveghere Financiara si O.N.P.C.S.B. ar trebui sa verifice registrul actionarilor si dupa sa demareze controale in vederea stabilirii respectarii cadrului legal incident pietei de capital si combaterii spalarii banilor in cazul actionarilor Gabriel Resources din Romania: Bogdan Dragoi (Lion Capital), Monica Ivan (BRK), Bogdan Juravle (Swiss), Adrian Andrici (Swiss), El Lakis Najib, Robert Pana (Swiss Capital & BVB), Adrian Tanase (Director General BVB), Gheorghe Ovidiu Petru (Director General A.S.F.), Catalin Drula (actionar Swiss). Ofiterii de conformitate si responsabilii CSB/CFT au obligatia legale privind tranzactiile suspecte sau neobisnuite. Mult succes!

    1. Măcar acum știm cât efort a depus Ciolacu&PSD pentru gasca de mainsus, ca să umple de bani

      ai uitat de Certinvestul lui Gusta si fondurile paravan create de Sif 4.

    ASF ar trebui sa investigheze tranzactiile H2O din data de 21 si 22 martie 2024 si sa analizeze cine sunt cumparatorii si vanzatorii... a imprumutat cineva bani sa cumpere Gabriels Resources, a pierdut totul si acum are de intors bani? Dubioase ordinele/volumele H2O din 21 martie 2024 la pretul de 127 - magie pura ))

    ...

    Toate bune si frumoase, doar ca ASF nu are competenta, parerea mea.

    In rest, ceva iz de manipulare e. Asa cum credem toti, manipularea a inceput cu vestile ca vom pierde, ca pretul sa creasca si baietii destepti care cumparasera cu ceva timp inainte la preturi minime sa descarce la gusterii care se repezeau sa cumpere actiuni pe ideea ca Romania pierde si vor fi despagubiri grupa mare. Doar ca eu tin un pariu ca (multi dintre) baietii destepti chiar au crezut ca Romania va pierde si n-au vandut inainte de a se anunta solutia, din lacomie, sperand ca va creste si mai mult dupa pronuntare. Si a venit supriza. Si de aia s-ar putea sa fie adevarat ce s-a vehiculat, ca n-au fost volume excesive dupa ce au inceput anunturile lui Ciolacu ca vom pierde. Alea ar fi fost, probabil, daca chiar pierdeam. Si, in lipsa acestor vanzari masive, s-ar putea sa nu avem o manipulare, ci doar o jumatate de manipulare, incheiata prost pentru multi.  

    1. Sau cumparat volume in timp... gruparea smecherilor (elvetienii, interpusii lor infiltrati in conducerea executiva BVB si ASF, prietenii din Craiova) se vehiculeaza ca au pierdut peste 20 milioane Euro

      A fost varat si Sif 5 in combunatie de catre Cioaca si Trifu?

      Perfect de acord ca PI PErea habar n-are ce vorbește,ASF nu are competente în acest caz. Nu este vorba de manipularea pieței, nici un oficial al Statului Roman nu a declarat ca am pierdut procesul. Declarațiile ca exista posibilitatea sa pierdem nu oferă informații precise care sa inducă în eroare investitorii. Ca unii au pariat pe un anumit verdict al Curții de Arbitraj și au pierdut reprezinta doar o decizie mai puțin inspirata a respectivilor investitori.

    Pai si cand ai falimentat Oltchimul ca sa il dai pe nimic lui Vuza si toti actionarii privati si statul roman au fost lasati cu ochii in soare, nu trebuia sa se sesizeze ASF-ul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb