FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Ioana Birta, TeraPlast: "Ne aşteptăm ca 2024 să fie un an bun, prin prisma investiţiilor în infrastuctură"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie

Ioana Birta, TeraPlast: "Ne aşteptăm ca 2024 să fie un an bun, prin prisma investiţiilor în infrastuctură"

Exită un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură, trend început în al doilea semestru al anului trecut şi care, în estimarea investitorilor, se va menţine până la finalul anului 2023, a declarat Ioana Birta, CFO al grupului TeraPlast.

Ioana Birta a spus: "Ne aşteptăm ca anul 2024 să fie un an bun prin prisma investiţiilor în infrastuctură. 70% din afacerile grupului TeraPlast sunt legate de proiectele de infrastructură: apă, canalizare, gaze naturale. În a doua jumătate a anului 2023 a început un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură şi ne aşteptăm ca el să se păstreze şi în cursul anului 2024. Ne aşteptăm şi la o stabilizare a costurilor privind materialele de construcţii, la o uşoară scădere a costurilor cu energie şi la o uşoară scădere a dobânzilor în a doua parte a anului. La alte sectoare - cum ar fi ambalaje sau ferestre, ne aşteptăm la uşoare contracţii. Cu toate acestea, pe partea de evoluţie pozitivă a lucrărilor de infrastructură există un risc de blocaj la decontare, de întârziere a lucrărilor din cauza acestui blocaj. Apoi mediul macroeconomic din ultimii ani a fost destul de instabil astfel că este greu de prevăzut cum va fi anul 2024 până la final şi de aceea bugetele sunt conservatoare pentru anul curent deoarece iau în calcul acest factor al instabilităţii".

Domnia sa a precizat că fiecare perioadă vine cu o particularitate şi că în privinţa proiectelor de infrastructură evoluţia este în etape, în funcţie de lansare şi de modul de finanţare: de la bugetul de stat sau din fonduri europene.

Reprezentanta TeraPlast a afirmat: "Recunoaştem această ciclicitate, am mai văzut-o, acum trendul e ascendent începând din al doilea semestru al anului trecut, astfel că e susţinută premisa noastră privind 2024 ca an bun pentru lucrările de infrastructură. Există contracte în desfăşurare care sunt mai multe decât în oricare altă perioadă. Pe de altă parte, observăm că anumite componente macroeconomice sunt similare altor perioade: stabilizarea costurilor la materii prime la un nivel scăzut comparabil cu ultimii ani, lucru datorat în această perioadă şi cererii scăzute sezoniere. Este vorba despre materiile prime plastice care reprezintă o industrie ciclică".

Directorul financiar al TeraPlast a mai arătat că grupul de firme se extinde, fapt ce a atras o dispersie a riscurilor.

Ioana Birta a spus: "Anul acesta ne-am extins amprenta geografică, ceea ce a dus la o dispersie a riscurilor, în urma achiziţiei unor companii din Republica Moldova, Ungaria şi Austria, ceea ce reprezintă 15% din bugetul pe 2024, adică jumătate din creşterea anticipată pentru acest an. După integrarea societăţilor nou achiziţionate vom fi aproape 1200 de colegi în grupul TeraPlast. Din Ungaria şi Austria vom avea 150 de colegi, iar din Republica Moldova 30 de colegi, companiile respective intrând în grupul nostru cu angajaţii pe care îi au".

Reprezentanta TeraPlast a precizat că veniturile salariale în cadrul grupului au fost majorate peste rata inflaţiei şi că salariul mediu este unul semnificativ, chiar dacă au crescut şi alte costuri aflate în legătură cu inflaţia, cum ar fi majorarea cheltuielilor privind transportul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sperăm să primiți ceva astăzi din decontare din programul Anghel Saligny și PNDL...

    1. cand stai cu mana intinsa la banii statului......cum se numeste?

    Așteptăm 0,50lei

    Vedem căt de minunat merg lucrurile,interesul pe TRP e mic,prețul acțiunii coboară,restul e Birta&Stănean stories for kids.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb