FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Radu Puiu, XTB: "Contextul geopolitic global poate duce la o încetinere a economiei"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie

Radu Puiu, XTB: "Contextul geopolitic global poate duce la o încetinere a economiei"

Contextul geopolitic actual şi tensiunile din sfera comercială, precum sancţiunile impuse Chinei pot duce la o încetinire a economiei, este de părere Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB. Acesta afirmă că, deşi anul 2024 a debutat optimist, dinamica din mediul de investiţii a fost mai degrabă susţinută de aşteptările pe care piaţa le are şi nu de planul actual real.

"Anul 2024 a debutat într-o manieră foarte optimistă pentru pieţele de capital. Aici am văzut foarte multe creşteri impresionante şi indici bursieri care au reuşit să atingă noi valori record, fie că vorbim despre indicii din Statele Unite ale Americii, precum S&P 500 sau NASDAQ, fie că vorbim de indici din Europa precum indicele german DAX sau indicele local BET. Toţi au reuşit să performeze, chiar dacă situaţia, cel puţin în momentul de faţă, din punct de vedere al economiei reale, nu este întocmai cea mai roz. Totuşi, această dinamică, putem spune că a fost mai degrabă alimentată de aşteptări referitoare la modul în care lucrurile vor decurge în viitor şi nu neapărat despre situaţia actuală, iar acest lucru se bazează în principal pe o aşteptare pozitivă legată de politica monetară, atât la nivelul Statelor Unite ale Americii, vorbim despre politica FED, cât şi despre o politică mai relaxată în Europa, dar şi pe plan local", a declarat Radu Puiu.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra problemelor cu care economia se poate confrunta, cel mai important aspect fiind tensiunile din sfera de comerţ cauzate de actuala situaţie geopolitică la nivel global şi de relaţiile economice dintre Occident şi China.

"Din punctul de vedere al problemelor cu care economia s-ar putea confrunta, situaţia geopolitică actuală ar putea fi unul dintre aspectele principale, deoarece, pe de o parte, conflictul din Orientul Mijlociu ar putea să ducă la o extindere a creşterilor în ceea ce priveşte costurile de transport şi termenii de livrare, lucru care ar putea duce ulterior la o creştere a inflaţiei. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte fragmentarea geopolitică acesta este, în opinia mea, un alt subiect care ar trebui dezbătut. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat recent privind relaţiile economice dintre state importante precum China, SUA sau UE, din partea Occidentului am văzut tot mai multe măsuri de restricţionare a comerţului cu produse de provenienţă chineză. Aceste decizii au fost argumentate prin faptul că produsele sunt subvenţionate şi susţinute pentru a avea un preţ accesibil, fapt ce încalcă principiile de concurenţă loială. Cu toate acestea, demersurile îngreunează şi produc scăderi în nivelul global de comerţ care în 2023 a înregistrat o creştere marginală de de doar 0,2%, iar toate aceste demersuri ne confirmă datele publicate de FMI, care susţin că taxele pe comerţ au crescut de aproximativ trei ori, majoritatea din ele vizând China. Prin urmare, aceste tensiuni comerciale ar putea duce la o încetinire economică şi, ulterior, la alte probleme care s-ar putea transpune într-o creştere a preţurilor", a declarat acesta.

În ceea ce priveşte România, Radu Puiu afirmă că inflaţia încă reprezintă o problemă pentru economia noastră, cauzată de factori precum presiunile din piaţa forţei de muncă şi de creşeterea salariilor.

"Pe plan local, dacă vorbim despre inflaţia din România, lupa împotriva acestui fenomen nu este atât de avansată precum în alte ţări. Avem în continuare o inflaţie ridicată şi, dacă ne uităm la aspectele importante, observăm că inflaţia de bază este mai persistentă din punct de vedere al scăderilor şi putem observa o înrădăcinare accentuată provocată de presiunile din partea pieţei forţei de muncă şi de creşterea salariilor. De asemenea, discutăm şi despre o inflaţie la nivelul serviciilor de 11% în România, care prezintă un obstacol în calea BNR, în demersul de reducere a dobânzilor. Din acest punct de vedere, cred că pentru companii va fi foarte important de urmărit modul în care economia evoluează pentru a vedea dacă băncile centrale vor avea mediul necesar pentru reducerea dobânzilor", a mai declarat Radu Puiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Interesantă opinia analistului.

    care economie, ca i suburbia bugetarilor si specialilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb