Fosta şefă a NN Pensii a câştigat la Înalta Curte procesul împotriva ASF în scandalul posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii

J.P.
Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2020

Fosta şefă a NN Pensii a câştigat la Înalta Curte procesul împotriva ASF în scandalul posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii

Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii, a câştigat definitiv astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a cerut anularea sancţiunilor primite de la ASF în scandalul din 2017 privind posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private (pilonul II de pensii), conform Hotnews.

"Am câştigat, a rămas soluţia de la Curtea de Apel", a declarat vineri pentru HotNews.ro Cosmin Vasile, avocatul fostei şefe a NN Pensii, în condiţiile în care soluţia nu a fost încă afişată pe site-ul instanţei. Amintim că sancţiunile ASF au venit după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acţionat foarte dur în cazul NN Pensii în acest caz.

Judecătorii Înaltei Curţi au analizat acest caz practic la 2 ani de la decizia în primă instanţă - Curtea de Apel Bucureşti, care a anulat în data de 16 octombrie 2018 sancţiunile ASF impuse în anul 2017 fostei şefe a NN Pensii pentru că şi-a informat clienţii cu privire la discuţiile publice privind posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private, arată sursa citată.

Mai exact, ASF a sancţionat-o cu amendă de 100.000 de lei şi i-a retras posibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcţie similară de conducere în România şi UE după ce compania pe care o conducea a transmis clienţilor o scrisoare de informare privind discuţiile din spaţiul public legate de o posibilă naţionalizare a Pilonului II de pensii.

"Informaţiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienţi cu privire la discuţiile publice privind posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înşelătoare ', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private ", a arătat Curtea de Apel în motivarea deciziei de anulare a sancţiunilor impuse de ASF fostei şefe a NN Pensii.

Instanţa a decis că ASF a respectat procedura legală şi că a avut cvorum în luarea deciziei, doar că faptele pentru care a aplicat sancţiunile nu au întrunit elementele constitutive ale contravenţiei.

ASF a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, iar joi, 26 noiembrie 2020, Înalta Curte s-a pronunţat definitiv în acest caz dând câştig de cauză fostei şefe a NN Pensii.

În anul 2017, Consiliul ASF de la acea dată, în frunte cu Mişu Negriţoiu, a sancţionat aspru conducerea NN Pensii care şi-a atenţionat clienţii asupra discuţiilor publice privind posibila naţionalizare a pilonului II de pensii, un fapt pe care conducerea PSD chiar a încercat să o facă aşa cum au arătat acţiunile ulterioare.

ASF a acţionat dur a doua zi după ce Liviu Dragnea, preşedintele PSD la acea vreme , a declarat la Antena 3 că "scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF". Dragnea a cerut să se acţioneze foarte dur pentru a fi un exemplu şi pentru alte multinaţionale.

Mai mult, HotNews.ro a obţinut în exclusivitate procesul verbal care arată cum a votat fiecare membru al conducerii ASF sancţionarea NN Pensii.

De notat că Dan Armeanu, la acel moment un simplu membru neexecutiv al Consiliului ASF , "a propus având în vedere faptul că emailul către clienţi a fost transmis de NN în numele societăţii, sancţionarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie al NN."

În plus, "Dan Armeanu a precizat că potrivit informaţiilor din mass-media, există prezumţia că această faptă ar putea fi incriminată de articolul 404 din Codul Penal, motiv pentru care a solicitat participarea unui reprezentant din adrul Drecţiei Juridice şa şedinţa de Consiliu în vederea clarificării acestui aspect."

Între timp, Dan Armeanu a fost numit de către Parlament, în funcţia de vicepreşedinte ASF responsabil tocmai pe sectorul pensiilor private.

Mişu Negriţoiu susţine că "Dan Armeanu a fost de altfel primul care a avut iniţiativa convocării unei şedinte în cazul NN la momentul respectiv.

"Armeanu ca membru neexecutiv a transmis un mesaj către membri că ar trebui să ne intâlnim să discutăm noua situaţie de la NN. A fost o reacţie imediată după declaraţiile lui Dragnea. La această propunere eu nu am răspuns nimic şi Coca Constantinescu a convocat Consiliul.

Coca Constantinescu a convocat şedinţa de Consiliu în condiţiile în care nu avea dreptul să o facă pentru că eu eram în instituţie. Nu eram plecat. Şi atunci, odată convocată această şedinţă, nu puteam să o anulez şi am asistat şi m-au pus în faţa faptului împlinit cu dosarul şi propunerea care se făcea pentru Raluca Ţintoiu. Oricum nu aveam ce să mai fac. Cuvântul meu nu mai conta. Ar fi fost erau 6 voturi contra 1.", a declarat pentru HotNews.ro Mişu Negriţoiu.

Sursele Hotnews din cadrul ASF susţin însă că Mişu Negriţoiu minte în privinţa votului său:

"Fără votul lui Mişu Negriţoiu, nu ar fi existat cvorum şi NN nu ar fi putut fi sancţionată. Negriţoiu era în concediu când s-a organizat şedinţa ASF şi era şi în conflict de interese în cazul Ralucăi Ţintoiu".

ASF a decis atunci sancţionarea NN Pensii cu amendă de 750.000 de lei , respectiv 1% din capitalul social al societatii, având in vedere circumstantele de afectare a încrederii participantilor in sistemul de pensii private, aceasta fiind cea mai mare amenda dată până atunci de ASF.

Conducerea ASF a decis de asemenea şi amendarea cu 100.000 de lei şi retragerea autorizaţiei de director general pentru Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii.

Raluca Ţintoiu a atacat decizia ASF, a câştigat în primă instanţă în anul 2018, iar acum după 2 ani, a câştigat şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai relatează Hotnews.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ASF a pierdut procesul. Asa va pierde și cu foștii administratori ai sif5. Semn ca ASF este o instituție retrograda și cu salarii gigant care este condusa discreționar. Respect Raluca!

    1. Sa mori tu ?

      Sa mori tu. Vezi ca, Covid 19 vine si te ia la el. Daca sunt retrograzi si imbecili sa plateasca din salariile imense ce le incaseaza de pomana.

      sa moara ma-ta, am gresit

      Pt 1.3

      daca nu esti si fudul parca nu esti prost destul. 

    Felicitări Raluca!

    Felicitari , RaluK!

    Incompetenta hienelor asefe duce la spargerea credibilitatii acestei institutii.

    trebuie initiata o procedura de reducere a numarului de politruci care se plimba din partide aici si inapoi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb