Actualizare 18:01 Manda: "Nu confirm sau nu infirm audierea lui Liviu Dragnea la comisia de control al SRI"
Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat astăzi că nici nu confirmă, nici nu infirmă o posibilă audiere la comisie a liderului PSD Liviu Dragnea pe subiectul eventualelor întâlniri private pe care acesta le-ar fi avut cu Laura Codruţa Kovesi sau cu Florian Coldea.
Manda a menţionat: "Nu pot să spun despre ce ia comisia în calcul decât după ce discutăm în cadrul comisiei. Pot să spun doar că nu confirm sau nu infirm o eventuală participare a domnului Dragmea, a domnului Ponta sau a altor persoane publice despre care apar astfel de elemente în spaţiul public. Eu o să încerc ca de fiecare dată sa anunţ persoanele pe care le invităm în săptămâna care urmează, invclusiv persoanele care în urma corespondeţei au şi acceptat să articipe, şi data şi ora la care au paricipat. În acest moment domnul Dragnea nu este în corepondenţa comisiei pentru a fi invitat săptămâna viitoare".
El a explicat că vor fi invitate la comisie toate persoanele despre care se consideră că au elemente pe care le pot aduce în atenţia comsiei.
"Ne putem sesiza din spaţiul public, ne putem sesiza ca urmare a autosesizărilor sau solicitării pe care o transmit aceştia sau inclusiv persoane care vin la comisie şi ne spun despre persoane care cunosc mai in detaliu fapte şi detalii în ceea priveşte activitatea comisiei", a precizat Manda.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, marţi, de jurnalişti, dacă a fost vreodată la întâlniri private cu Laura Codruţa Kovesi sau cu Florian Coldea, el răspunzând că, dacă va fi chemat la vreo comisie, va spune.
Iniţial, Liviu Dragnea a fost întrebat dacă a participat, în decembrie 2013, alături de Kovesi şi Coldea, la tăiatul porcului, la o vilă SRI.
(A.C.)
-------
Întâlnirea din casa fostului ministru Gabriel Oprea, în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, a urmărit împiedicarea renumărării voturilor din Diaspora, a declarat, ieri, fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, la Comisia parlamentară de anchetă.
"Motivul a fost organizarea unei aşa-zise celule de criză pentru împiedicarea renumărării voturilor din Diaspora. Acele persoane s-au întâlnit la domnul Oprea pentru a identifica soluţii concrete pentru împiedicarea unei iniţiative venite din partea unor membri PSD care ar fi putut duce la renumărarea voturilor din Diaspora", a susţinut Dragomir, citat de Agerpres.
El a adăugat că raţiunea invitării reprezentanţilor SRI la acea întâlnire ţine de resorturi ulterioare care duc la culoarele politice:
"La acea întâlnire a fost Gabriel Oprea, domnul Maior, domnul Coldea, doamna Kovesi, Dan Andronic şi, din când în când, domnul Dîncu. De altfel, Dîncu primea la un interval de 5-10 minute telefoane cu sondaje, rezultate. Raţiunea invitării reprezentanţilor SRI ţine de resorturi ulterioare care duc la ceea ce am numit culoarele politice. Doamna Kovesi era cea care deţinea cătuşele la acel moment".
Daniel Dragomir a mai spus că la întâlnirea din seara scrutinului din sufrageria fostului ministru Gabriel Oprea s-au discutat şi chestiuni "operative, concrete, cu privire la cum utilizează acele persoane instituţiile în interes personal pentru a-şi păstra funcţiile, aceasta este cheia întâlnirii": "Au existat discuţii în cadrul acestui grup ca să-şi menţină puterea, accesul şi influenţa, funcţiile în conducerea instituţiilor statului, au luat măsuri operative prin implicarea structurilor de securitate în jocul politic".
El a mai precizat că a indicat membrilor Comisiei de anchetă să-l audieze pe Daniel Morar, judecător la Curtea Constituţională şi fost şef al DNA: "Am făcut o anumită apreciere cu privire la implicarea şefei Parchetului General. Întrebarea retorică care s-ar putea adresa este de ce nu a fost şeful DNA, la acea vreme, Daniel Morar, la întâlnirea din sufragerie. Şi tocmai v-am prezentat argumentaţia. Faptul că, din câte cunosc eu, actualul judecător al Curţii Constituţionale nu a fost de acord cu utilizarea într-un scop politic al instituţiei pe care o conduce. Tocmai de aceea am şi indicat Comisiei posibilitatea să purceadă la audierea domnului Daniel Morar, care poate să confirme sau să infirme, la audierea doamnei Mariana Alexandru, care poate să confirme sau să infirme lucruri destul de interesante, dânsa nu mai este procuror DNA, din câte ştiu eu. La audierea domnului general Ionel Marin, pentru că eu am încercat să prezint lucrurile foarte echilibrat şi neutru în ceea ce priveşte ambele tabere politice la acel moment. Eu cred că datoria este să aducem lucrurile astea clare în faţa publicului şi lumea să înţeleagă ce s-a întâmplat".
• Daniel Dragomir: "Prezenţa lui Gabriel Oprea la întâlnirile semi-oficiale era de notorietate"
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a mai spus, ieri, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009, că prezenţa fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, la întâlnirile "semi-oficiale" din sedii ale SRI era de "notorietate".
El a adăugat că întâlnirile semi-oficiale se desfăşurau în sedii ale SRI, dar în cadrul acestora erau discutate şi lucruri "care au ieşit din matca lor constituţională": "Sunt întâlniri pe care domniile lor le considerau aşa, în sedii ale Serviciului, deci într-un sediu oficial, dar cele discutate acolo nu ştiu dacă au stat tot timpul sub umbrela instituţiei, pentru că la acele întâlniri au fost discutate şi lucruri care au ieşit din matca constituţională".
Întrebat dacă ştia, înainte să plece din sistem, de petreceri organizate la sedii ale SRI, Dragomir a răspuns pozitiv, dar a negat că printre invitaţi s-ar fi aflat şi Liviu Dragnea.
"Da, erau la nivelul evidenţei şi notorietăţii (...). Eu nu am participat niciodată la vreo întâlnire la care să fi fost prezent Liviu Dragnea. Eu nu am auzit ca Liviu Dragnea să fi fost prezent la o astfel de întâlnire", a menţionat Dragomir.
Despre faptul că a calificat drept "celulă de criză" întâlnirea din sufrageria fostului ministru al Apărării Gabriel Oprea, fostul ofiţer SRI a spus că a făcut acest lucru din două motive - pentru că întâlnirea a fost "tensionată" şi pentru că se avea în vedere "luarea unor decizii în aşa fel încât rezultatul să conducă spre menţinerea puterii acestor oameni".