Fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost trimis în judecată

Marius Constantin
Anticorupţie / 12 iunie 2015

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inclupatei Narciza Nedelcu, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, arată un comunicat DNA.

De asemenea, procurorii DNA i-au mai trimis în judecată pe inculpaţii: Otonel Grunzu, consilier în cadrul O.C.P.I. Iaşi, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată; Liviu Gabriel Bălţatu, consilier în cadrul O.C.P.I. Iaşi şi membru al Comisiei de acceptanţă, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată; Nicoleta Dolachi-Pelin, consilier în cadrul Serviciului Economic al O.C.P.I. Iaşi, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată; Irina Soficu, contabil şef în cadrul O.C.P.I. Iaşi, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, în formă continuată; Dumitru-Daniel Dascălu, consilier în cadrul O.C.P.I. Iaşi, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată; Ovidiu Alexandru, administrator al mai mult societăţi comerciale din Iaşi, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată; Aurelian Antonius Mănuţă, administrator al S.C. Grup Cinci S.R.L. Iaşi şi a societăţii S.C. GRUP CINCI S.R.L. IAŞI, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează că în perioada 23 - 30 decembrie 2009, inculpata Narciza Nedelcu, în calitate de director şi ordonator de credite al O.C.P.I. Iaşi, aflată în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ştampilei "BUN DE PLATĂ" şi a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenţia de Cadastru şi Topografie SRL şi PFA Lipşa Ştefan, în condiţiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.

În cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăţilor menţionate anterior, inculpata Nedelcu Narciza: a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menţionat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate; a aprobat mai multe procese verbale de acceptanţă (întocmite în fals de către inculpaţii Bălţatu Liviu Gabriel şi Dascălu Dumitru-Daniel, la instigarea inculpatului Grunzu Otonel), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condiţiile în care acestea nu erau efectuate şi nu erau depuse la O.C.P.I. Iaşi; a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanţările de plată, angajamentele bugetare individuale şi propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu societăţile respective (documente întocmite, semnate şi antedatate, în fals, de către inculpata Dolachi-Pelin Nicoleta). În acelaşi context, Inculpata Soficu Irina, în calitate de contabil şef, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a dat dispoziţie unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ştampilei şi semnăturii) şi a menţionat, în fals, data de 30.12.2009.

Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice şi persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeaşi valoare.

În vederea obţinerii sumelor respective de bani, administratorii societăţilor respective, au întocmit în fals facturi fiscale în care au menţionat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate şi au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi.

Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de inculpaţii Nedelcu Narciza, Soficu Irina, Mănuţă Aurelian Antonius, Stolniceanu Cristian, Bucşă Leoraş, Lipşa Ştefan, Alexandru Ovidiu şi SC Grup Cinci SRL, precum şi asupra sumelor de bani deţinute în conturile bancare de către inculpaţii Nedelcu Narciza, Lipşa Ştefan, SC Topo Euro Cad SRL şi SC Gauss SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii luate în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb