Fostul director executiv al Tce 3 Brazi SRL, Radu Bălău, a fost reţinut

Elena Deacu
Anticorupţie / 11 martie 2015

Procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe Radu Bălău, fost director executiv al Tce 3 Brazi SRL, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi dare de mită.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi faţă de Mititelu Liviu - Marius, Astanei Ciprian şi Belciug Ana, pentru acuzaţii de constituirea unui grup infracţional organizat şi obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, inculpaţii Bălău Radu, şi Astanei Ciprian, director executiv al Oficiului Judetean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ au constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat ulterior şi inculpaţii Belciug Ana şi Mititelu Liviu - Marius, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Scopul urmărit şi atins de grupare a fost obţinerea de către SC Tce 3 Brazi SRL de fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurală, în sumă de 12.054.684, 88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale şi cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.

În luna iulie 2010, inculpatul Bălău Radu, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a depus la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ, în calitate de reprezentant legal, 20 proiecte în numele unor societăţi comerciale interpuse (înfiinţate în acest scop în numele unor angajaţi din cadrul holdingului Tce 3 Brazi sau rude ale acestora), beneficiarul real al fondurilor FEADR fiind SC Tce 3 Brazi SRL.

Concret, inculpatul Astanei Ciprian, în calitate de director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ, a acceptat depunerea, înregistrarea şi declararea ca eligibile a celor 20 de proiecte depuse la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ, în sesiunea iulie 2010, în numele unor societăţi comerciale interpuse, deşi cunoştea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC Tce 3 Brazi SRL.

Mai mult, în cadrul implementării proiectelor anterior menţionate inculpatul Astanei Ciprian i-a ajutat pe reprezentanţii beneficiarilor să creeze aparenţa eligibilităţii cheltuielilor deşi cunoştea că utilajele agricole au fost achiziţionate în interesul exclusiv al SC Tce 3 Brazi SRL şi utilizate în Insula Mare a Brăilei şi nu la locurile de implementare declarate.

Acesta deşi cunoştea că cei 20 de beneficiari au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine finanţare prin Programul National de Dezvoltare Rurală şi că beneficiarul real al sprijinului financiar este holdingul Tce 3 Brazi nu a sesizat, evidenţiat sau raportat această neregularitate.

Inculpatul Mititelu Liviu - Marius, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în urma înţelegerii cu inculpatul Bălău Radu, a dispus încheierea a 20 de contracte de consultanţă şi emiterea de facturi fiscale fictive în valoare de 1.033.396, 80 lei, deşi firma sa nu a desfăşurat activităţi de consultanţă în perioada implementării proiectelor, ci doar pentru întocmirea cererilor de finanţare.

Mai mult, inculpatul Mititelu Liviu - Marius, cunoştea că aceste înscrisuri vor fi folosite la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

După primirea sumei de 1.033.396, 80 lei, inculpatul Mititelu Liviu - Marius a dispus restituirea sumei de 825.617, 28 lei către SC Tce 3 Brazi SRL, operaţiune justificată prin încheierea unor contracte de consultanţă fictivă între societatea sa şi 3 firme afiliate holdingului.

În perioada respectivă, inculpata Belciug Ana, în calitate de contabil la SC Tce 3 Brazi SRL, a întocmit efectiv înscrisuri şi a participat la: întocmirea documentaţiei necesare pentru depunerea cererilor de finanţare, încheierea contractelor, depunerea dosarelor de achiziţii şi a dosarelor cererilor de plată pentru cele 20 de proiecte, depuse la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ, în sesiunea iulie 2010 şi implementate în perioada 2011-2012, în numele unor societăţi comerciale interpuse, deşi cunoştea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC Tce 3 Brazi SRL.

În acelaşi context, în perioada iulie 2011 - mai 2012, Bălău Radu a dat unor experţi verificatori din cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ câte 40.000 lei, în patru tranşe, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu, cu ocazia verificării cererilor de plată depuse în cadrul celor 20 de proiecte menţionate anterior şi să declare cererile de plată ca fiind eligibile.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cei trei reţinuţi urmează a fi prezentaţi mâine, la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Karma is a bitch!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb