Fostul premier islandez, Geir Haarde, va fi judecat de un tribunal special, pentru neglijenţă în administrarea crizei financiare din 2008, când principalele trei bănci ale ţării s-au prăbuşit, relatează BBC News, conform surselor de presă.
Haarde, în vârstă de 60 de ani, a calificat dosarul drept o "farsă" şi o răzbunare politică din partea actualei coaliţii şi vrea ca instanţa să îl respingă.
El riscă până la doi ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.
Avocaţii săi susţin că acuzaţiile sunt prea vagi pentru a îndeplini standardele legale şi nu au fost anchetate adecvat.
Haarde afirmă că guvernul său a evitat greşelile făcute de Grecia şi Irlanda, atunci când a permis falimentul băncilor. "Trebuia să le lăsăm. Erau falimentare. Iar acum se dovedeşte că a fost decizia corectă", a spus el.
"Atunci când a devenit clar că ne îndreptăm spre catastrofă (...), datele arată că au fost făcute foarte puţine lucruri pentru a o evita", a explicat actualul ministru de finanţe Steingrimur Sigfusson.
Tribunalul Landsmour, un organism special care judecă miniştrii de cabinet, nu s-a mai ocupat niciodată de vreun caz.
Opinia publică este divizată în legătură cu acest dosar - unii oameni consideră că Haarde joacă rolul de ţap ispăşitor, în timp ce alţii cred că este esenţial să fie tras la răspundere după colapsul financiar al ţării.