FOSTUL PREŞEDINTE AL BUNDESBANK: Axel Weber (UBS): "Cutremure, pe măsură ce Europa şi America se distanţează reciproc"

V.B.
Bănci-Asigurări / 5 iunie 2014

Investitorii ar trebui să se pregătească de mai multă volatilitate în acest an, în contextul în care politicile monetare ale celor mai mari economii mondiale (SUA şi zona euro) merg în direcţii diferite, avertizează Axel Alfred Weber, fostul preşedinte al Bundesbank şi actualul preşedinte al băncii elveţiene UBS, într-o opinie publicată în Financial Times.

Weber atrage atenţia că nu doar pieţele emergente vor avea de suferit când SUA îşi vor înăspri politica monetara. Totodată, oficialul este de părere că turbulenţele de pe pieţe vor fi mai grave decât cele care au zguduit unele pieţe emergente când Rezerva Federala din SUA (FED) a început să retragă programul prin care stimulează economia, cumpărând active.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se va întruni astăzi în Frankfurt. Cei mai mulţi observatori se aşteaptă ca organul de decizie să anunţe relaxarea politicii monetare, cel mai probabil prin scăderea dobânzilor de refinanţare şi a celor la depozite, mai scrie Axel Weber.

Oficialul bancar adaugă că, peste două săptămâni (în replică la datele ce indică o consolidare a economiei americane), FED va lua măsuri în sens opus, încetinind şi mai mult ritmul relaxării cantitative, într-o tendinţă care deja durează de 4 luni. Acesta este un nou semn că politicile monetare ale celor două mari economii ale lumii merg în direcţii opuse, tendinţă ce va influenţa pietele de finanţare mulţi ani de acum înainte, este de părere Axel Weber.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, este investigată de autorităţile belgiene pentru spălare de bani şi crimă organizată, scria Bloomberg duminică.

Presa belgiană scria, citând surse apropiate situaţiei, că, vreme de zece ani, angajaţii UBS au contactat belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia. UBS Belgia a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia. Procuratura belgiană a început ancheta la sfârşitul anului trecut şi se bazează pe mărturii foarte detaliate.

"Practicile de afaceri ale UBS respectă în totalitate legislaţia şi reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienţilor în scopul evitării obligaţiilor fiscale", se arată într-un comunicat al băncii remis Bloomberg. Banca sublinia că nu are cunoştinţă despre vreo investigaţie preliminară legată de operaţiunile din Belgia.

Băncile europene sunt supuse unei serii de investigaţii legate de acuzaţiile că ar fi manipulat dobânzile interbancare şi cotaţiile valutare, că ar fi ajutat clienţii să evite plata impozitelor, că au spălat bani sau au încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite altor ţări.

În 2012, UBS a fost amendată cu circa 1,5 miliarde dolari de autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca este încă investigată pentru asociarea unora dintre brokerii săi cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pieţei valutare.

Preşedintele UBS, Axel Weber, a declarat într-un discurs de la începutul lunii mai că rezolvarea acestor probleme din trecut este o prioritate a băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb