Trei deputaţi, un senator şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Conform unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, deputaţii social-democraţi Dorel Căprar, Florin Tripa şi Luminiţa Jivan, senatorul Ioan Chisăliţă (PSD) şi mai mulţi şefi de la DRDP Timişoara au fost trimişi în judecată, în dosarul şpăgilor luate pentru PSD Arad.
Dorel Căprar, fostul şef al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Arad, este trimis în instanţă pentru comiterea mai multor infracţiuni. Procurorii DNA îl acuză pe Căprar că a folosit influenţa pe care o avea pentru a obţine foloase necuvenite şi că este complice la luare de mită.
Florin Tripa, deputat social-democrat este inculpat pentru folosirea influenţei şi pentru complictate la abuz în serviciu, deputatul Luminiţa Jivan - pentru folosirea influenţei în obţinerea de foloase necuvenite
- complicitate la luare de mită în formă continuată, iar senatorul Ioan Chisăliţă pentru aceeaşi infracţiune, dar şi pentru complicitate la folosirea influenţei şi pentru dare de mită.
Procurorii DNA arată în rechizitoriu că, în cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad, ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Conform acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfăşurat pe două paliere.
Primul palier se referă la "protecţia" oferită de persoanele cu funcţii de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 - 500 euro lunar).
Al doilea palier la care se referă procurorii anticorupţie este reprezentat de "modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani.
În comunicatul DNA se arată: "Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2019, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian şi Căprar Dorel Gheorghe şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe".
Potrivit procurorilor, fostul şef al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor ar fi obţinut mai multe sume de bani pentru angajarea unor astfel de funcţionari.
"În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid", se arată în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, cercetările au mai stabilit că şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută.
"Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia. Într-un context asemănător, inculpaţii Jivan Luminiţa Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliţă Ioan Narcis, Horgea Cristian şi Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere şi execuţie din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara", mai arată procurorii anticorupţie.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
1. Omerta
(mesaj trimis de Om în data de 08.04.2020, 09:29)
Avem zugrăvit un mic episod despre mafia din instituțiile statului. 1300 k de profitori (+, -).