Uli Hoeness, preşedintele echipei de fotbal Bayern Munchen, unul dintre cele mai mari cluburi sportive din lume, a pledat vinovat, ieri, pentru evaziune fiscală, informează publicaţiile BBC şi The Local. Mai mult decât atât, şeful clubului bavarez a recunoscut că a păcălit statul german, prin sustragerea de la plata de taxe şi impozite, cu nu mai puţin de 18,5 milioane de euro, faţă de cele 3,5 milioane euro de care era acuzat de procurori. Presa germană a scris că Hoeness ar fi ascuns în conturile din Elveţia circa 500 de milioane de euro. În cazul în care justiţia îl va găsi vinovat, Uli Hoeness riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani.
Fostul mare jucător german, în vârstă de 62 de ani, a declarat în timpul procesului de ieri: "Recunosc evaziunea fiscală. Regret profund comportamentul meu. Voi face tot ce este necesar pentru a mă asigura că acest capitol negru al vieţii mele este închis".
Publicaţiile germane anunţă că tribunalele din Germania au pronunţat, în general, pedepse cu închisoarea pentru fraude fiscale care au depăşit un milion de euro. De asemenea, judecătorul care prezidează acest caz este cunoscut în Germania ca fiind nemilos în astfel de situaţii. Uli Hoeness, în vârstă de 62 de ani, a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală, în data de 30 iulie 2013. Presa germană a scris că Hoeness ar fi ascuns sume mari de bani în Elveţia şi ar fi omis să plătească impozite de milioane de euro.
Potrivit presei din Germania, procesul, care a început ieri, va dura patru zile, urmând ca un verdict să fie dat, cel mai probabil, în cursul zilei de joi.
Preşedintele Bayern Munchen a condus naţionala Germaniei spre triumf în 1972, la Campionatul European, şi doi ani mai târziu, la Campionatul Mondial. Hoeness se află în conducerea Bayern din 1979, din momentul în care s-a retras din cariera de jucător.
Cazul lui Hoeness nu este nici pe departe unul singular, Lionel Messi şi tatăl său fiind suspectaţi, la rândul lor, de o evaziune fiscală de 4,16 milioane de euro, pentru că ar fi ascuns de fiscul spaniol o parte a veniturilor din drepturile de imagine ale jucătorului, din perioada 2006-2009. Totodată, fostul mare fotbalist argentinian, Diego Maradona, a fost condamnat, în 2005, de Curtea de Casaţie din Italia la plata de 37,2 milioane de euro, dintre care 23,5 milioane de euro penalizări, pentru că nu şi-a plătit la timp impozitul pe venit. Justiţia italiană a decis, ulterior, să reia procesul din cauza unei erori de procedură.
Nu mai târziu de săptămâna trecută, mai mulţi oameni importanţi din fotbalul autohton, printre care Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos şi fraţii Victor şi Ioan Becali au fost condamnaţi, definitiv, la închisoare cu executare pentru evaziune de mai multe milioane de euro.