FOTBAL ŞI BANI Caruselul corupţiei, greu de oprit!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 25 februarie 2016

Caruselul corupţiei, greu de oprit!

Fotbalul este grav bolnav. "Cancerul" corupţiei s-a extins de la vârful piramidei, acolo unde se primesc zeci de milioane de euro pentru atribuirea de turnee, până la baza acesteia, unde pentru câţiva dolari se truchează un meci de juniori. Ultimele acţiuni ale justiţiei nu par să fi intimidat foarte tare "sistemul", unul care nu pare să răspundă la niciun tratament. Mâine au loc alegerile pentru şefia FIFA, iar veştile sunt departe de a fi unele încurajatoare după ce Blatter şi Platini au fost debarcaţi şi suspendaţi drastic. În fotbalul autohton, schelete mai vechi ies singure din dulap iar oameni de fotbal trecuţi în linia a doua revin în lumina reflectoarelor plasate la intrarea în sediul DIICOT.

Cine îşi închipuia că fotbalul mondial se poate curăţa prin eliminarea câtorva personaje importante din fruntea FIFA şi UEFA s-a înşelat amarnic. O dovadă în acest sens este plângerea unuia dintre candidaţii la şefia FIFA. Prinţul Ali al Iordaniei a sesizat săptămâna aceasta Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), cerând imperativ amânarea alegerilor programate, mâine, la Zurich. Acesta se teme că alegerile vor fi fraudate, având informaţii că s-au făcut presiuni asupra unora dintre votanţi. Tocmai de aceea a cerut ca votul să fie cât se poate de transparent, la propriu, avocaţii acestuia dând un comunicat de presă în care se plâng de piedicile puse de conducerea interimară a FIFA: "În loc să accepte propunerea făcută de prinţul Ali, de a pune la dispoziţie cabine transparente, constatăm că FIFA nu a formulat decât o simplă cerere către votanţi, de a-şi lăsa telefoanele mobile în momentul în care vor merge să voteze. Această atitudine este de neînţeles, cu excepţia cazului în care se doreşte să se persiste în a nu garanta transparenţa operaţiunilor de vot şi a sincerităţii scrutinului". Pe de altă parte, autorităţile elveţiene au anunţat, ieri, că investighează 152 de tranzacţii financiare suspecte, legate de decizia FIFA de a atribui organizarea Cupei Mondiale din 2018 Rusiei şi a celei din 2022 Qatarului.

Mâine, reprezentanţii a 209 federaţii naţionale membre ale FIFA îl vor desemna pe noul preşedinte al acestui for. Cei cinci candidaţi care se vor lupta pentru preşedinţia FIFA sunt: Gianni Infantino(Elveţia), şeicul Bin Ebraihm Al Khalifa (Bahrain), Tokyo Sexwale (Africa de Sud), Ali Bin Al Hussein (Iordania), Jerome Champagne (Franţa). Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat public că FRF îl va susţine şi vota pe Gianni Infantino: "Am transmis clar la UEFA mesajul nostru de susţinere pentru candidatura domnului Infantino, reiterând public argumentele care au fundamentat decizia noastră. Rămânem constanţi în susţinerea viziunii şi strategiei bazate pe valori împărtăşite de noi". Decizia susţinerii lui Gianni Infantino a fost supusă la vot şi aprobată de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

Legat de banii FIFA, dar şi de conducerea FRF, în ţara noastră este pe cale să explodeze un alt mare scandal în care fotbalul să se afle în centrul atenţiei. Procurorii acuză fosta conducere a FRF că a crescut nejustificat preţul total al construirii bazei de pregătire de la Buftea, prejudiciul fiind de aproximativ 1.000.. Baza a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, când Mircea Sandu era preşedintele FRF, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA destinate juniorilor. Trebuie spus că la inaugurarea bazei a participat în calitate de invitat special şi preşedintele FIFA de la vremea respectivă...Joseph Blatter. Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Mai mulţi membrii ai comitetului Executiv al FRF au fost audiaţi de către procurori, ieri, la audieri fiind invitat şi fostul preşedinte al LPF şi vicepreşedinte al FRF, Dumitru Dragomir, care s-a declarat într-o totală necunoştinţă de cauză vizavi de acest subiect: "Nu am avut niciodată în decursul celor 20 de ani privilegiul de a şti ce se întâmplă în Federaţie. Am fost chemat ca martor într-o problemă din anii 2000. M-au întrebat ce s-a întâmplat în Comitetele Executive şi ce decizii s-au luat. Am jurat că spun adevărul şi asta am făcut. Nici nu puteam să mint, pentru că eu uit. M-au întrebat de baza de la Buftea, de cea de la Mogoşoaia, de Ligă, de Federaţie, nu ştiu ce urmăresc. Eu nu am fost implicat în construirea acestor baze. Nu m-a întrebat nimeni de acel milion de euro. Dacă nu era Sandu, nu se făceau bazele acelea. Dar orice faci bine în România, trebuie neapărat să te reclame cineva. Aici vii când te cheamă şi pleci dacă îţi mai dau drumul". Din diverse surse au apărut informaţii conform cărora principalii beneficiari ai măriri devizelor ar fi fost Mircea Sandu şi fiica acestuia, Raluca Sandu, care ar fi "plimbat" banii prin mai multe conturi cu scopul de a şi-i însuşi. Fostul şef al FRF a negat vehement orice implicare: "Banii nu pot să dispară din Federaţie în niciun caz. Banii erau pentru diverse proiecte, fotbal feminin, arbitri, juniori. E foarte greu să faci ceva în afară de ce e stipulat acolo, pentru că trebuie să dai raportul. Nu se alocă bani oricum, nu se pot cheltui bani oricum. Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoţie! Bilanţurile noastre financiare sunt depuse la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere nu există această cauză". În acest caz ancheta este în plină desfăşurare, existând bănuiala că plângerea a fost făcută de actuala conducere a FRF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stop joc, fotbalul trebuie resetat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb