FOTBAL ŞI BANI Viitorul financiar al FRF depinde şi de meciul cu Bosnia

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 25 martie 2011

  • document ataşat CLASAMENT
    apasă aici pentru a descărca.

    Partida de la sfârşitul acestei săptămâni cu Bosnia este decisivă pentru soarta calificării la turneul final al Campionatului European din 2012, dar şi pentru viitorul financiar al Federaţiei Române de Fotbal. Dincolo de aspectul sportiv, miza financiară este extrem de importantă pentru forul condus de Mircea Sandu. O calificare, destul de puţin probabilă în acest moment, ar echivala cu o consistentă infuzie de capital de la UEFA.

    În ciuda unui start de campanie extrem de slab, două partide terminate la egalitate şi o înfrângere, obiectivul selecţionerului rămâne în continuare calificarea la Euro 2012. Înainte de startul meciurilor din grupă, şeful FRF se declară extrem de sceptic în privinţa şanselor tricolorilor de a accede la un turneu final în următorii 4 ani. Reales în Comitetul Executiv al UEFA, Mircea Sandu a devenit mult mai optimist, considerând că Răzvan Lucescu poate duce echipa la turneul final din Polonia şi Ucraina.

    Socoteala financiară nu este foarte complicată. O calificare este echivalentă cu cel puţin 7,5 milioane de euro, bani oferiţi din start de UEFA. Imediat după Euro 2008, FRF a primit 8,5 milioane de euro doar de la forul continental, 7,5 pentru participare plus câte 500.000 de euro pentru fiecare punct câştigat, cele două remize cu Franţa şi Italia. Există posibilitatea ca aceste sume să fie majorate. Dincolo de banii asiguraţi de forul continental mai există şi o altă sursă de venituri consistente. Prezenţa la Campionatul European înseamnă expunere mult mai mare, ceea ce se traduce în noi contracte de publicitate, aşa cum s-a întâmplat după calificarea din 2008. Ratarea calificărilor la turneele finale ale CM şi CE din 2002, 2004, 2006 şi 2010 au adus FRF într-o situaţie financiară nu foarte fericită. În plus, federaţia a fost implicată în mai multe proiecte care au presupus serioase cheltuieli.

    La turneul final din Polonia şi Ucraina se califică direct câştigătoarele grupelor şi cea mai bine clasată echipă de pe locul doi. Celelalte echipe care se vor clasa pe locul secund vor disputa partide de baraj, care se vor desfăşura în noiembrie 2011. Aşa stând lucrurile, teoretic, în grupa noastră se bat pentru locul doi nu mai puţin de 4 echipe, selecţionata noastră stând cel mai prost în clasament.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb