• Conducerile cluburilor de fotbal au primit adrese de la BVB prin care erau informate asupra avantajelor date de listarea lor pe piaţa organizată
• George Copos ar vrea să listeze clubul "Rapid", dar nu acum
• Adrian Mititelu, preşedintele "Universităţii" Craiova, crede că abia peste cinci ani, cînd clubul va intra pe profit, va fi avantajoasă listarea la Bursă
• Reprezentanţii BVB şi Rasdaq spun că nu vor renunţa la ideea listării cluburilor de fotbal
Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşi şi colegii lor de la Rasdaq au transmis, la sfîrşitul săptămînii trecute, către toate cluburile de fotbal scrisori de prezentare a proiectului de finanţare a acestora prin bursă. Proiectul comun al celor două pieţe urmăreşte să aducă în atenţia cluburilor de fotbal potenţialul pe care îl oferă piaţa de capital pentru finanţare. Fotbalul profesionist are nevoie de capital, iar suporterii fideli pot fi consideraţi cei mai potriviţi investitori. Stere Farmache, directorul general al BVB, ne-a precizat că spre deosebire de alte industrii, cea a cluburilor de fotbal are o bază de suporteri foarte mare, ceea ce înseamnă o audienţă destul de bună. Ideea listării cluburilor de fotbal nu este nouă. O astfel de acţiune a fost desfăşurată anul trecut de conducerea Rasdaq. "Nu am renunţat niciodată la această idee şi decizia de a fi promovată ca strategie a bursei consolidate ne onorează şi obligă totodată", ne-a declarat Anca Dumitru, director general al Rasdaq. Proiectul este susţinut acum şi de reprezentanţii BVB, deoarece în viitorul apropiat cele două pieţe urmează să fuzioneze aşa încît nu mai contează unde vor fi listate cluburile de fotbal, dacă acestea se vor hotărî să facă un asemenea pas.
Primul club de fotbal care s-a arătat interesat de listarea pe piaţa organizată a fost "Universitatea" Craiova în urmă cu un an şi jumătate. Clubul din Bă-nie s-a transformat în societate pe acţiuni şi a emis titluri pentru suporteri. Numai că aceştia, deşi sînt cunoscuţi ca fiind dintre cei mai numeroşi şi mai înfocaţi suporteri din campionatul intern, nu au fost la fel de entuziaşti ca şi conducerea clu-bu-lui, subscrierile lor repre-zen-tînd doar 3% din capitalul societăţii. Astfel că majorarea a fost realizată în principal cu aportul principalului investitor al echipei, Dinel Staicu.
Majorarea de capital s-a făcut de la 20 miliarde de lei, pînă la 45,5 miliarde lei. În toamna anu-lui trecut, societatea a mai cooptat, ca acţionar, Consiliul local care a aportat terenul de joc.
Preşedintele Clubului de fotbal "Universitatea" Craiova, Adrian Mititelu, crede însă că lis-tarea clubului de fotbal ar fi benefică abia peste 4-5 ani, după ce acesta va deveni rentabil. La jumătatea anului trecut, "Universitatea" Craiova avea pierderi de peste 9 miliarde de lei. Potrivit domnului Mititelu, clubul de fotbal are nevoie de investiţii în valoare de 5 milioane de dolari pentru infrastructură şi pentru jucători tineri de valoare.
Nici George Copos nu s-a ară-tat mai entuziasmat de lis-tarea cluburilor de fotbal. Domnia sa ne-a declarat că are de gînd să facă un astfel de pas, dar nu acum. În opinia sa, mai întîi, comunităţile locale ar trebui să investească în infrastructură şi să se găsească resurse pentru echi-pele mici şi de juniori pentru că altfel, toţi copiii vor pleca în străinătate. George Copos a mai adăugat că este nevoie de o piaţă matură şi ca suporterii să aibă resursele necesare ca să cumpere acţiuni. "Oamenii nu au bani pentru un abonament la clubul Rapid care costă un euro pe lună", a menţionat în continuare domnul Copos.
Un alt club de fotbal care şi-a exprimat anul trecut intenţia să se listeze pe piaţa organizată a fost "FC Naţional", însă conducerea acestui club şi-a amînat listarea pe Rasdaq, motivînd că nu mai avea timp să facă acest lucru, fiindcă începea noua ediţie de campionat. Potrivit reprezetanţilor clubului, licenţa pentru campionat putea fi obţinută la timp doar pentru statutul de asociaţie.
Afară, tot mai multe cluburi caută să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital. Moda au lansat-o cluburile englezeşti. Suporterii lui "Manchester United", considerat cel mai bogat club din lume, îşi pot susţine ehipa favorită şi cumpărînd ac-ţiunile emise de club