FP vrea să dea în judecată E.ON pentru contracte nejustificate

Alexandru Costea
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 18 mai 2015

Actualizare 17:18 "E.ON România respectă în totalitate reglementările în vigoare şi principiile de guvernanţă corporativă"

E.ON România transmite că "respinge cu fermitate acuzaţiile referitoare la aşa-zisa încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă sau la existenţa unui conflict de interese, aşa cum susţin administratorii Fondului Proprietatea într-un comunicat de presă dat astăzi publicităţii".

"Compania noastră a avut întotdeauna o colaborare instituţională cu Fondul Proprietatea şi a răspuns de fiecare dată tuturor solicitărilor de informaţii suplimentare venite din partea acestei entităţi", transmit reprezentanţii E.ON, într-un comunicat.

Potrivit companiei, contractele de servicii de consultanţă strategică la care fac referire reprezentanţii Fondului Proprietatea au fost încheiate în deplină legalitate, cu aprobarea organelor societare competente şi în condiţii comerciale de piaţă, certificate de experţi independenţi de renume internaţional.

Compania precizează, de asemenea, că "E.ON România SRL este o companie înregistrată în România şi plăteşte toate taxele (inclusiv impozitul pe profit) către statul român".

"E.ON România elaborează strategii şi politici de grup care vizează, printre altele, maximizarea potenţialului investiţiilor, dezvoltarea de proiecte strategice şi de noi proiecte de afaceri, îmbunătăţirea portofoliului de servicii furnizate clienţilor, gestionarea eficientă a tuturor resurselor companiilor E.ON, precum şi îmbunătăţirea continuă a standardelor de siguranţă şi protecţie a mediului, în beneficiul tuturor clienţilor companiilor E.ON din România şi al acţionarilor (inclusiv statul român şi Fondul Proprietatea)", se arată în comunicatul transmis.

(Elena Deacu)

---

Fondul Proprietatea (FP) a solicitat completarea ordinilor de zi ale Adunărilor Generale Ordinare a Acţionarilor E.ON Distribuţie România şi E.ON Energie România, convocate pe 26 mai şi, respectiv, 28 mai 2015, pentru ca acţionarii să aprobe acţionarea în justiţie a membrilor CA şi a directorilor E.ON Distribuţie România, E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Energie România pentru recuperarea daunelor cauzate celor trei companii prin derularea unor servicii cu E.ON România SRL.

Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, FP "consideră că serviciile contractate de către Companii cu acţionarul majoritar E.ON România SRL nu sunt necesare, iar preţul plătit de către Companii societăţii E.ON România SRL pentru serviciile de consultanţă strategică este nejustificat".

Conform datelor disponibile Fondului, în 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane lire sterline sau 7,7 milioane euro).

"Fondul consideră că încheierea acestor tranzacţii între părţi afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanţă în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acţionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât Companiile au propriile consilii de administraţiile şi directori, care sunt numiţi pentru a lua decizii strategice şi de management şi pentru a acţiona în interesul şi beneficiul tuturor acţionarilor şi nu în cel al acţionarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanţă strategică poate fi considerată un abuz de putere al acţionarului majoritar, E.ON România SRL", mai arată sursa citată.

Fondul consideră că această situaţie reprezintă un conflict de interese şi "o încălcare gravă a principiilor de guvernanţă corporativă" şi solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum şi de a nu mai încheia pe viitor contracte similare cu E.ON Distribuţie România, E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Energie România.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Corecta initiativa FP! O dovada in plus a invompetentei conduceriii E.ON si a tentatiei de frauda. Nu inteleg de ce FP nu iintreprinde ceva asemanator si in cazul Hidro?!

    Partidu de unde mai ia bani ? Alooo FP ne tai finantarea ? Noi de unde mai furam ?

    Ce face EON se numeste sifonare de profit. Daca EON vroia integrare la nivel de grup, trebuia sa-si fi numit reprezentanti in CA capabili sa poata face acordarea cu politicile grupului in concordanta cu interesele actionarilor minoritari ai EON Romania.

    De asta e buna listarea la bursa a companiilor de stat, pentru transparentizarea unor asemenea sifonari si gasirea unor mijloace nu doar de stopare ci si de pedepsire a initiatorilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb