Franchwise: Interesul pentru cursuri de francizare a crescut cu 50% în ultimul an

T.B.
Companii / 21 septembrie 2023

Raluca Voicu, co-fondator Franchwise

Raluca Voicu, co-fondator Franchwise

Românii sunt tot mai atraşi de ideea de a deschide propriul business, în special în sistem franciză, pentru a avea siguranţă financiară, potrivit unui comunicat al Franchwise, remis redacţiei. Astfel, interesul pentru cursuri de francizare, care să-i pregătească pentru deschiderea unei afaceri în acest sistem, a crescut cu 50% în 2023 faţă de anul trecut, bărbaţii fiind cei mai dornici să afle cum să-şi deschidă propria afacere, potrivit datelor Franchwise.

Astfel, peste 80% dintre participanţii la cursuri de francizare sunt bărbaţi, între 35 şi 45 ani, absolvenţi de studii superioare, din domeniile FMCG, retail sau servicii, care doresc să renunţe la cariera profesională pentru dezvoltarea unui business. Deşi reprezintă un procent mai mic, numărul femeilor care participă la cursuri de francizare este în creştere, de la an la an, în medie cu 15%-20%, se mai arată în comunicat.

Românii care participă la cursuri de francizare sunt interesaţi să investească în general în francize din servicii (consultanţă, business mentoring, educaţie pentru copii), HoReCa (cafenele nişate, gelaterii, pizzerii) sau retail (concept store de proximitate, florării, fashion şi accesorii), informează compania.

"Pandemia a schimbat radical mentalitatea românilor - tot mai mulţi îşi doresc să aibă propriul business, să aibă acel ceva pe cont propriu, pentru a obţine stabilitate financiară pe termen lung. Iar cel mai uşor şi sigur mod de a dezvolta un business este să înceapă cu o franciză, care vine cu un standard de replicarea a activităţii şi cu o reţetă de obţinere a rezultatelor. Vedem de la lună la lună cum interesul pentru a avea propria afacere este tot mai puternic în România, mai ales că avem mai multe cereri pentru participarea la cursuri de francizare decât posibilitatea de a organiza aceste cursuri, preponderent în afara Bucureştiului, în marile oraşe ale ţării: Cluj, Constanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Bacău şi lista poate continua", declară Raluca Voicu, co-fondator Franchwise, potrivit comunicatului.

În acest context, al interesului crescut pentru cursuri de francizare, Franchwise a încheiat un parteneriat cu business coach-ul Lorand Soares Szasz, fondatorul Upriserz.ro, pentru lansarea primelor cursuri dedicate antreprenoriatului prin franciză pe această platformă, transmite sursa citată.

Cele două cursuri, "Ghidul pas cu pas către propria ta afacere în franciză" şi "Francizează-ţi afacerea pentru o creştere sănătoasă", disponibile exclusiv pe platforma Upriserz.ro, sunt dedicate atât viitorilor antreprenori, care învăţă cum să aleagă franciza potrivită pentru ei şi cum să gestioneze un business de tip franciză, cât şi antreprenorilor cu afaceri mature, care doresc să-şi crească afacerile prin vânzarea de franciză, transmite Franchwise.

Franchwise este primul furnizor de cursuri de francizare din România, organizând anual peste 10 cursuri de specialitate, la care participă în medie într-un an între 100 şi 200 de români dornici să investească în francize şi între 40 şi 80 de antreprenori care vor să-şi crească afacerea prin vânzarea de francize, potrivit comunicatului.

De altfel, apetitul românilor pentru investiţiile în francize este în creştere continuă, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 30% a numărului de francize deschise în primul triemstru din 2023 faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată datele studiului.

În perioada ianuarie-martie 2023, cele mai multe francize au fost deschise în Bucureşti, Braşov, Craiova, Iaşi, Bacău, Constanţa şi Timişoara, cu investiţii medii între 80.000 euro şi 100.000 euro, Franchwise ajungând la un număr total de 300 de deschideri de franciză intermediate, care reprezintă investiţii totale de peste 22 milioane de euro. Cele mai atractive domenii pentru un business de tip franciză sunt gelateriile, cafenele, simigeriile, magazinele de proximitate, serviciile de consultanţă şi mentoring de business sau francizele din domeniul panouri fotovoltaice, conform Franchwise.

"De asemenea, numărul companiilor româneşti (francizorilor) care au ales să se dezvolte prin intermediul sistemului de franciză a înregistrat o creştere semnificativă de 30% în perioada 2020-2022, comparativ cu anul 2019. Această creştere s-a accentuat după pandemie, când a devenit mult mai dificil să scaleze business-ul regional şi să multiplice echipe de management pentru control în business la distanţă. Alegerea francizării a devenit din ce în ce mai populară în rândul antreprenorilor din România, fiind considerată una dintre metodele preferate pentru a scala afacerea, cu posibilitatea de a înregistra o creştere de până la 10 ori mai mare într-un interval de timp mult mai scurt în comparaţie cu alte strategii de expansiune. Această creştere semnificativă a numărului de francizori în România indică tendinţa din ce în ce mai mare a antreprenorilor de a adopta acest model de afacere pentru a-şi extinde prezenţa pe piaţă şi pentru a beneficia de succesul altor branduri deja consacrate", declară Paul Voicu, co-fondator Franchwise, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb