Francul elveţian îşi va continua aprecierea faţă de moneda unică europeană şi în perioada următoare, consideră Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. Cabat susţine că fracul eleveţian se va întări faţă de euro pe motiv că moneda elveţiană este un plasament bun pentru investitori, iar Elveţia este privită ca o ţară stabilă, în contextul în care zona euro are probleme. Aprecierea monedei elveţiene faţă de euro va avea un impact asupra cetăţenilor care au credite în franci elveţieni. Împrumuturile acestor persoane vor fi mai scumpe, după cum ne-a spus Dragoş Cabat: "Aces-te persoane vor plăti mai mult".
Moneda Elveţiei, francul, s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, până la un nivel record în raport cu euro. Evoluţia a fost determinată de o cerere sporită pentru această monedă, considerată un plasament sigur.
Francul a avut un curs de 1,2693 unităţi/euro la ora 12.35, pe piaţa din Londra, iar ulterior a mai pierdut teren, ajungând la 1,2698 unităţi/euro.
Moneda elveţiană s-a apreciat în contextul agravării crizei datoriilor suverane din zona euro. De la începutul anului, francul a câştigat 16,6% faţă de moneda unică europeană.
În 2010, euro s-a depreciat în raport cu 15 valute majore, în condiţiile în care Grecia şi Irlanda au fost nevoite să solicite sprijin financiar internaţional din cauza deficitelor bugetare mari, iar costul datoriilor suverane a urcat.
Analiştii arată că investitorii caută plasamente sigure, iar în prezent francul elveţian a luat locul mărcii, fosta monedă a Germaniei. Potrivit acestora, dacă temerile legate de situaţia ţărilor periferice din zona euro nu vor dispărea şi dacă pe pieţe se va instala panica, atunci este foarte posibil ca francul să se aprecieze până la 1,20 unităţi/euro.