Franks: Reformele din România au încetinit

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie 2011

Există îngrijorări că au legătură cu presiuni politice

Reformele din România au încetinit în ultimele trei luni, în special în procesul de restructurare şi privatizare a companiilor de stat, iar oficialii FMI sunt îngrijoraţi că ar putea avea legătură cu anumite presiuni politice, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, citat de Mediafax.

"Membrii board-ului încurajează autorităţile să continue ferm reformele structurale pentru că există îngrijorări legate de posibile presiuni politice care să îngreuneze acest proces", a spus Franks. Întrebat dacă aceste presiuni au legătură cu alegerile de anul viitor, Franks a afirmat: "În mod cert, viitoarele alegeri din 2012 sunt... Directorii (boardului FMI - n.r.) vor ca Guvernul să menţină o abordare fermă atât asupra politicii fiscale, cât şi asupra reformelor structurale, chiar şi în contextul alegerilor".

Consiliul Director al FMI a aprobat săptămâna trecută a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, şi a pus la dispoziţia României încă o tranşă, a treia, în valoare de 480 de milioane de euro.

Potrivit oficialului FMI, autorităţile de la Bucureşti au "slăbit" în ultimele trei luni procesul de privatizare şi restructurare a companiilor de stat. Franks a explicat că motivele pentru care anumite reforme au fost întârziate vor fi discutate cu autorităţile române la următoarea misiune de evaluare, în luna octombrie.

Reprezentantul FMI a spus: "Noi am fost flexibili atunci când a fost vorba despre detalii. Dacă vor (autorităţile - n.r) să ia o companie de pe masă (...), nu-i nicio problemă, dar numai dacă vedem o îmbunătăţire în altă parte. Putem să fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reformă generală agresivă în acest sector".

Guvernul şi FMI au decis ca în acest an să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista să fie suplimentată cu şase societăţi, relevă ultima scrisoare de intenţie convenită de cele două părţi. Conform documentului, primele companii de stat pentru care vor fi angajaţi manageri privaţi sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Acelaşi document relevă că anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz. De asemenea, Guvernul s-a angajat să vândă participaţii minoritare la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Potrivit lui Franks, cu cât sunt mai agresive reformele, cu atât mai uşor sunt de îndeplinit ţintele fiscale, fără să fie necesară majorarea taxelor sau reducerea cheltuielilor.

Pe de altă parte, reprezentantul FMI a spus că programul arată foarte bine din perspectiva fiscală, iar performanţa în ceea ce priveşte inflaţia este peste aşteptări, chiar şi peste anticipaţiile BNR. Bugetul general consolidat a înregistrat în primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, soldul negativ din august echivalând cu 0,3% din PIB. Ţinta de deficit pentru acest an este de 4,4% din PIB.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat săptămâna trecută că BNR estimează că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei. BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%. Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%.

FMI avertizează că atingerea ţintei de deficit de către România pentru anul viitor, de 3% din PIB, va fi dificilă şi arată că sunt necesare progrese mai rapide în creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE şi restructurarea companiilor de stat.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Franks: FMI va reduce prognoza de creştere economică în 2012 la 2%, jumătate din proiecţia actuală

FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. "În mod cert va fi redusă (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranţă mai mică decât 3,5%, cât estimăm în prezent. Cred că va rămâne undeva la 2%", a spus Franks, citat de Mediafax.

El a adăugat că riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut în ultimele trei luni în România, iar pentru a le contrabalansa este necesară menţinerea şi chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.

"Nu este vina României, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atât mai important ca reformele din program să fie menţinute. Programul este poliţa de asigurare necesară pentru a minimiza aceste efecte asupra României în viitor", a afirmat Franks.

Pentru acest an, guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,5%. Estimarea actuală pentru creşterea de anul viitor este de 3,5-4%.

În ultima perioadă, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori că datele privind evoluţia economiei în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi alte zone sunt destul de proaste şi relevă continuarea crizei economice şi diminuarea nivelului de creştere economică, ceea ce indirect poate afecta şi creşterea economică a României.

El a arătat totodată că majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare şi nu vor fi lansate promisiuni dacă nu există perspectiva unei creşteri economice de 3,5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb