FRANŢA: Aurescu i-a prezentat ministrului Fabius argumentele României pentru aderarea la Schengen

Valentin Busuioc
Internaţional / 23 februarie 2015

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a prezentat, astăzi, la Paris, omologului francez, Laurent Fabius, argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, "în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă" privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, informează MAE, într-un comunicat.

Întrevederea, care s-a desfăşurat într-o atmosferă "foarte deschisă şi cordială", a permis reafirmarea satisfacţiei părţilor faţă de relaţia bilaterală, de Parteneriat Strategic, "dinamică şi substanţială, bazată pe afinităţi culturale, istorice şi de limbă, precum şi pentru nivelul şi ritmul actual al contactelor politice".

"Cei doi înalţi oficiali au discutat despre dinamizarea calendarului de întâlniri la nivel politic, ministrul francez acceptând cu plăcere invitaţia omologului român de a face o vizită la Bucureşti în acest an, în contextul celebrării celor 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Franţa", se mai arată în comunicat.

Ministerul relatează că în discuţii s-a convenit, la propunerea părţii române, realizarea unei evaluări comune a stadiului aplicării Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral.

"Părţile au evocat cu satisfacţie ponderea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale, Franţa fiind al treilea partener comercial al României, cu un volum anual al schimburilor comerciale bilaterale de aproape 7 miliarde de euro în 2014, şi cu investiţii de circa 7 miliarde de euro. Au fost totodată trecute în revistă modalităţi concrete de dezvoltare în continuare a acestei evoluţii, inclusiv prin diversificarea domeniilor şi proiectelor economice concrete", punctează MAE.

Cei doi miniştri au discutat şi despre evoluţiile actuale din UE, subliniind importanţa respectării în totalitate a Acordurilor de la Minsk şi, ca primă urgenţă, a respectării depline a încetării focului, ca premisă pentru retragerea armamentului greu. În context, Bogdan Aurescu a salutat rolul asumat de preşedintele francez Francois Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel în procesul negocierilor.

Ministrul Aurescu a exprimat speranţa autorităţilor române în continuarea, de către oficialii de la Chişinău, a angajamentului pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, pe baza programului de activitate al ţării vecine, care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană.

"La propunerea omologului român, ministrul francez a fost de acord cu transmiterea în comun a unei invitaţii către miniştrii de externe ai statelor membre UE pentru organizarea, în martie, a unei noi reuniuni a Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, formatul, iniţiat de România şi Franţa, fiind foarte util pentru a stimula sprijinul statelor membre pentru eforturile de reformă proeuropeană ale Chişinăului, dar şi pentru a reconfirma angajamentul Republicii Moldova în acest domeniu, mai ales în implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb", susţine MAE.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a reafirmat sprijinul ferm al României pentru întărirea cooperării în combaterea terorismului la nivel european şi internaţional.

"Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internaţională, cu accent pe acţiunile împotriva ISIL şi pe evoluţiile din Nordul Africii, Siria, Africa sub-sahariană", menţionează comunicatul MAE.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit şi cu Louis Schweitzer, comisar general pentru investiţii. Cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte viitoare de cooperare bilaterală în vederea stimulării creşterii capacităţii administrative a instituţiilor române în general şi în domeniul atragerii de fonduri europene în special.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb