Statul francez obţine 1,8 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) din vânzarea participaţiei sale de 52% din compania naţională de loterie Francaise des Jeux (FDJ), conform preţului final stabilit miercuri pentru oferta publică iniţială (IPO), anunţă Reuters.
Societatea atrage astfel fonduri pentru inovare, respectiv pentru investiţii în tehnologie.
Preţul final al IPO a fost stabilit la 19,90 euro/acţiune pentru investitorii instituţionali, ceea ce dă societăţii o valoare totală de 3,8 miliarde de euro. Conform prospectului IPO, oferta era prevăzută la un interval de preţ de 16,50 -19,90 euro/acţiune.
Tot în cadrul IPO, aproape 500.000 de investitori retail au plasat comenzi pentru acţiuni, aceştia urmând să controleze 40,5% din titlurile emise, conform anunţului guvernului de la Paris. Acţiunile pe care le-au cumpărat investitorii retail au conţinut un discount de 2%, fiind distribuite la un preţ de 19,50 euro fiecare. Pe segmentul retail, IPO-ul a atras 712 milioane de euro, potrivit igamingbusiness.com.
Investitorii individuali retail îşi vor putea majora deţinerile dacă îşi păstrează acţiunile cumpărate timp de 18 luni. După această perioadă, investitorii în cauză vor primi un titlu adiţional pentru fiecare 10 acţiuni cumpărate.
Per ansamblu, investitorii au plasat comenzi totale în valoare de 11 miliarde de euro, după cum a informat ministrului Finanţelor de la Paris, Bruno Le Maire, care consideră IPO-ul "un succes considerabil".
Acţiunile FDJ au fost lansate la tranzacţionare ieri, pe piaţa din Paris, sub simbolul "FDJ". La ora locală 11.05, un titlu FDJ era cotat la 22,81 euro, cu 17% mai mult decât preţul de debut.
Listarea este una dintre cele mai mari din Europa, în 2019, respectiv cea mai mare din Franţa după cea a producătorului de sticle Verallia, care şi-a lansat IPO-ul în octombrie, la o valoare de piaţă de 3,2 miliarde de euro. Verallia a obţinut venituri brute de 888 milioane de euro din IPO.
Privatizarea FDJ va genera 2 miliarde de euro pentru stat dacă este inclusă şi o plată de 380 de milioane de euro pe care FDJ o datorează statului ca să-şi păstreze dreptul de monopol pentru activităţile de loterie şi pariuri sportive.
Opozanţii privatizării FDJ solicită un referendum cu privire la vânzarea companiei, lansând o petiţie pentru oprirea acestui proces. Petiţia se poate semna până în martie, iar numărul necesar de semnături este de 4,7 milioane.
După IPO, statul francez va controla 27,85% din FDJ sau 20% dacă vor fi lansate la vânzare titluri adiţionale, pe fondul unei cereri majore.
Succesor al Loteriei Naţionale - creată în 1933 pentru sprijinul invalizilor de război -, FDJ are 2.500 de salariaţi pe cele două segmente principale de activitate: loterie şi pariuri sportive. FDJ preconizează că, anul acesta, va avea venituri de circa 1,9 miliarde de euro şi câştiguri înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) de 325 milioane de euro, faţă de un profit de 319 milioane în 2018. Cifra profitului nu include costurile legate de IPO.
Vânzarea titlurilor FDJ către investitorii instituţionali a fost coordonată de BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs şi Societe Generale. Oferta pentru inves-titorii retail a fost administrată de Credit Agricole şi Natixis.