FRANŢA: Procuratura cere o amendă de 2 miliarde de euro împotriva băncii elveţiene UBS

J.P.
Internaţional / 23 martie 2021

Procuratura cere o amendă de 2 miliarde de euro împotriva băncii elveţiene UBS

Parchetul francez a cerut luni, la Paris, unde se judecă apelul, o amendă "de cel puţin două miliarde de euro" împotriva băncii elveţiene UBS pentru spălare de bani agravată de evaziune fiscală, scrie AFP, citat de Hotnews.

Cei doi procurori generali au estimat că banca a trimis într-adevăr, între 2004 şi 2012, comisionari elveţieni să "vâneze" ilegal clienţi bogaţi în Franţa, pentru a-i convinge să-şi plaseze banii în Elveţia departe de ochii autorităţilor fiscale franceze.

Aceştia au cerut confirmarea vinovăţiei băncii, căreia i s-a impus în primă instanţă o amendă de 3,7 miliarde de euro, cea mai grea sentinţă pronunţată vreodată în Franţa într-un caz de evaziune fiscală.

Gigantul elveţian a făcut imediat apel şi a contestat în apel, pe tot parcursul acestui al doilea proces început pe 8 martie.

La UBS exista "la acea vreme" un mare interes în aducerea de clienţi bogaţi prin oferirea unei gestionări eficiente a averii, dar şi ascunderea respectivei averi, sau a unei părţi, de la autorităţile fiscale franceze.

Bazându-se pe o hotărâre a Curţii de Casaţie din 11 septembrie 2019, apărarea susţine că această amendă uriaşă trebuie calculată pe baza impozitelor evitate şi nu a totalului fondurilor ascunse - ceea ce poate duce la o reducere semnificativă a cuantumului.

Banca elveţiană UBS a trecut cu brio prin primul an al pandemiei de Covid-19, reuşind să-şi dubleze profitul. Datorită creşterii pieţei bursiere, anul trecut cea mai mare bancă elveţiană şi-a majorat profiturile cu 54%, la 6,6 miliarde de dolari net, după cum relevă raportul pe ultimul trimestru, al UBS.

Tot în 2020, instanţa germană suspendă procedurile împotriva filialei UBS din Germania, acuzate de favorizarea evaziunii fiscale. Deşi în culmea succesului, asupra noului CEO al băncii, Ralph Hamers, plutesc umbrele unei anchete penale care ar putea fi redeschise în Olanda, referitoare la spălare de bani la ING, banca de unde a plecat.

Potrivit raportului pe anul 2020, banca UBS a obţinut anul trecut cel mai bun rezultat, începând din 2015. Analiştii se aşteptau la un surplus de 5,9 miliarde de dolari. "Remarcabilul nostru rezultat din 2020 este o dovadă clară a poziţiei noastre forte pe piaţă", a declarat marţi, la anuntarea marjei de profit, CEO-ul Ralph Hamers (54 de ani).

Cu toate acestea, el a promis schimbări. "Trebuie să rămânem vigilenţi şi să facem UBS mai potrivită pentru viitor", a spus olandezul, care a preluat conducerea la începutul lunii noiembrie, de la fostul şef al băncii, Sergio Ermotti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb