Franţa: Senatul a votat creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani

D.T.
Internaţional / 9 martie 2023

Franţa: Senatul a votat creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani

Senatul francez, dominat de opoziţia de dreapta, a adoptat în noaptea de miercuri spre joi articolul ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o prevedere-cheie din reforma foarte contestată promovată de preşedintele Emmanuel Macron, informează Agerpres.

Acest vot, crucial pentru executiv, intervine în plină mobilizare împotriva proiectului care afectează unul din pilonii sistemului social din Franţa. După succesul mobilizării sociale de marţi, o a şaptea zi de acţiune la nivel naţional este prevăzută sâmbătă, iar mai multe sectoare ale economiei (transporturi, energie ş.a) rămân perturbate de greve şi încetări spontane ale lucrului.

Sprijinindu-se pe mobilizarea a milioane de francezi începând din ianuarie, sindicatele au cerut să fie primite "de urgenţă" de către preşedintele Macron, care deocamdată a refuzat şi speră într-o epuizare a mişcării, adaugă sursa.

Unda verde dată de Senat, cu 201 voturi pentru şi 115 împotrivă, priveşte dispoziţia cea mai contestată a acestei reforme care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, rămâne foarte impopulară.

Adoptarea prevederii privind creşterea vârstei de pensionare constituie o victorie pentru executiv, care încearcă să accelereze procedura parlamentară evitând în acelaşi timp să recurgă la articolul 49-3 din Constituţie ce permite adoptarea unui text fără vot.

"Mă bucur că dezbaterile au permis să se ajungă la acest vot", a scris pe Twitter prim-ministrul Elisabeth Borne, care a putut conta pe voturile senatorilor din partidul Republicanii (dreapta).

În Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară), unde puterea dispune doar de o majoritate relativă, respectivul articol nici măcar nu a putut fi examinat din cauza opoziţiei, dar şi a calendarului foarte strâns al discuţiilor impus de guvern, se mai precizează în sursă.

Executivul speră de acum că Senatul va vota ansamblul textului până la data limită, duminică, fixată chiar de el.

În acest scenariu, o comisie mixtă de senatori şi deputaţi se va reuni pentru a încerca să se pună de acord asupra unui text, după care adoptarea definitivă a reformei ar putea interveni la 16 martie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Nu va ajunge nimeni la pensie in urmatorii 10 ani.. 70% din joburile actuale vor disparea si lumea va ajunge pe drumuri, fara pensie si fara niciun venit.

    1. Gloata proletara are dreptul sa traiasca de pe spinarea robotilor asa cum capitaliatoizii traiesc de pe spinarea proletarilor.

      Daca capitalistoizii nu vor imparti cu gloata prada obtinuta pe seama robotilor, atunci primii vor avea o problema. 

      Cei care au acum peste 50 de ani vor ajunge la pensie fără problemă,acum șomajul e la minim istoric in Romania și in majoritatea tarilor UE,dar se pune probema cam cat va ține această situație?va mai ține max 20 de ani,avand in vedere ca robotizarea generalizata este încă scumpă,plus metalele rare sunt scumpe datorită războiului,deci robotizare generalizata in urma căruia sa explodeze șomajul nu cred ca va fi mai repede de 15 ani,plus nu uita ca in câțiva ani vor ieși in pensie masiv decrețeii ceea ce va crea iar criză de angajați, oricum primii care vor fi robotizați nu vor fi muncitorii ci vor fi corporatistii care in max 10 ani vor fi masiv înlocuiți de software roboți inteligente gen chatgpt, chiar și programatorii vor rămâne șomeri mai ales cei cu abilități medii,va fi mai rentabil sa fi instalator sau electrician decât corporatist,dar asta va afecta mai mult tanara generație de azi cand vor ajunge la vârsta a doua peste 15 -20 de ani,mai repede e foarte puțin probabil sa explodeze șomajul,pai uita te peste tot este o criza de angajați nemaiîntâlnită vreodată ai văzut cretinii de la comisia europeană calculează șomajul între 15-74 ani ca sa deie o cifră mai mare,in realitate șomajul e mult mai mic,cine naiba e șomer la 16 sau 70 de ani?e moartea minții această metodologie de calcul

      Nu-i nimic,este nevoie de forta de munca si in agricultura,si in constructii....Nu se poate numai cu mapa,prosti cu diploma pe banda rulanda!Este valabil si pentru politicienii nostri,mai degraba sa se apuce de munca de jos daca tot nu-i duce capul!

    Huuurrraa,

    bani economisiti pot fi trimisi la Zelenski

    slava ukri 

    1. Slava RuSSia!

    Pentru 2 ani in plus de munca francezii sunt in stare sa de-a foc tarii.

    Au pensii mai mari ca noi, se pensioneaza mai devreme comparativ cu romanii si au speranta de viata mai mare ca romanii. 

    Noi nu zicem nimic, orice s-ar intampla. Unde e societatea civila, de ce apare doar cand le convine unora????

    Ne tot testeaza cu pensia doar dupa 70 de ani si noi nimic! 

    1. Nu ne comparam cu francezii,ei au avut colonii de unde sa fure,sclavi care sa munceasca pentru ei,asa ca,au alte conceptii!Acum ca nu le mai merge si trebuie sa puna osul la treaba fac pe nebunii.

      de ar sti ca in Romania s-ar putea pensiona si la 50 de ani cu pensii mai mari decat salariul ar muri de oftica

      Putini,foarte putini,smecherii,noi vorbim de marea masa a populatiei care iese la pensie pe te miri ce!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb