Franţa şi Belgia promit să sprijine "Dexia"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2011

Franţa şi Belgia promit să sprijine "Dexia"

Conform presei internaţionale, banca s-ar putea separa

Divizia din Luxemburg nu va fi naţionalizată

Guvernele din Franţa şi Belgia promit să sprijine grupul financiar "Dexia" SA, urmând să ia "toate măsurile necesare" protejării clienţilor şi să garanteze toate creditele instituţiei, potrivit anunţului făcut, ieri, de ministrul francez al finanţelor, Francois Baroin, şi omologul său belgian, Didier Reynders.

Cabinetul belgian urma să se reunească ieri seara, la Bruxelles, ca să analizeze opţiunile pentru această bancă. Franţa şi Belgia au deţineri la "Dexia" ca urmare a salvării băncii de la colaps, în 2008.

Potrivit unor surse citate de presa străină, conducerea "Dexia" s-a reunit luni, prilej cu care a discutat o posibilă separare a instituţiei creditoare, în condiţiile în care criza datoriilor suverane a redus capacitatea băncii de a obţine finanţare. O eventuală divizare a băncii ar demonstra că actuala criză a datoriilor se răspândeşte de la periferia zonei euro către centru.

Sursele menţionate afirmă că banca va separa activele toxice, după care va vinde "activele "bune" până la sfârşitul anului. Potrivit surselor, prima fază a planului privind "Dexia" ar consta în separarea creditelor noi către municipalităţile franceze într-o bancă nouă, constituită în Franţa, iar operaţiunile "sănătoase", precum divizia turcă "Denizbank", "Dexia Asset Management" şi investiţiile din Canada, vor fi vândute separat.

Totodată, "Dexia Bank" Belgia ar putea să fie vândută până la sfârşitul acestui an, în timp ce operaţiuni precum "Dexia Credit Local", "Crediop" (Italia) şi "Sabadell" (Spania) vor fi consolidate în "banca de active toxice", care ar primi garanţii de la guvernele Belgiei şi Franţei, spun sursele.

De menţionat că, ieri, ministrul finanţelor din Luxemburg, Luc Frieden, a declarat că divizia locală a Dexia "este solidă" şi nu va fi preluată de stat.

"Dexia Banque Internationale a Luxembourg SA nu are probleme de lichiditate", a precizat Frieden, adăugând că guvernul din Luxemburg va participa în mod activ la restructurarea grupului "Dexia".

"Dexia" acordă credite pe termen lung autorităţilor locale, pe care le finanţează prin împrumuturi pe termen scurt din pieţe. Banca a primit un ajutor de stat de şase miliarde euro în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Board-ul "Dexia" l-a mandatat pe directorul executiv Pierre Mariani să pregătească toate măsurile necesare pentru soluţionarea problemelor băncii.

"Dexia" deţinea, la jumătatea anului curent, obligaţiuni de stat elene în valoare de 3,8 miliarde euro şi avea o expunere de 4,8 miliarde euro pe Grecia, în timp ce capitalizarea grupului este de peste 2 miliarde euro.

Acţiunile "Dexia" au scăzut cu 19,2%, ieri, pe piaţa belgiană, la ora locală 16.40, ajungând la 1,05 euro.

Florin Cîţu: Problema nu este dacă o bancă dă faliment

Problemele Dexia nu vor avea consecinţe majore pe piaţa româneas-că, este de părere economistul Florin Cîţu. "Problema sa nu este dacă o bancă dă faliment. Altele sunt problemele", ne-a declarat domnia sa, fără a dori să precizeze la ce se referă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb