FRANŢA Umoristul francez Dieudonne, arestat pentru apologia terorismului

Internaţional / 14 ianuarie 2015

Actualizare 17:55 Turcia interzice online noua copertă "Charlie Hebdo"

O instanţă de judecată din Turcia a interzis paginile de internet care afişează noua copertă a publicaţiei satirice "Charlie Hebdo", potrivit agenţiei de presă Anadolu, citată de CNN.

Mişcarea vine în contextul în care prim-ministrul adjunct Yalcin Akdogan a scris pe Twitter: "Cei care publică desene referitoare la Profetul suprem sunt cei care nu respectă sacrul". O astfel de mişcare este "o revoltă deschisă şi o provocare", a mai adăugat acesta.

Noua copertă a publicaţiei "Charlie Hebdo", publicată la o săptămână după un atac terorist la sediul din Paris a acesteia, conţine o caricatură a Profetului Mohammed care ţine în mână o pancartă pe care se poate citi "Eu sunt Charlie" (Je suis Charlie).

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:39 Umoristul francez Dieudonne, arestat pentru apologia terorismului

Umoristul francez Dieudonne a fost arestat în această dimineaţă în Franţa pentru apologia terorismului, după ce a scris pe pagina sa de Facebook "Je me sens Charlie Coulibaly" ("Eu mă simt Charlie Coulibaly") , cu referire la numele ucigaşului de la magazinul evreiesc din Porte de Vincennes, transmite AFP.

Postarea a fost remarcată de ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, care a numit-o "abjecţie" şi a promis că vor urma "consecinţe judiciare".

Între timp, postarea a dispărut de pe contul actorului iar acesta i-a adresat lui Cazeneuve o scrisoare deschisă în care, între altele, afirmă: "De câte ori vorbesc, nu încercaţi să ascultaţi ce am de spus, nu doriţi să ascultaţi. Căutaţi doar un pretext pentru a mă interzice. Mă judecaţi drept Amedy Coulibaly când eu nu sunt cu nimic diferit de Charlie", transmite paginadepolitica.ro.

Potrivit articolului 421-2-5 din Codul Penal francez "faptul de a provoca direct la acte de terorism sau de a face public apologia acestor acte" este pedepsit cu cinci ani de închisoare şi amendă de 75.000 de euro.

Potrivit unei circulare din 5 decembrie 2014, pedeapsa se majorează la şapte ani dacă aceste infracţiuni sunt comise pe internet.

Dieudonne M'Bala M'Bala a devenit celebru în anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o carieră individuală, exprimând din ce în ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extremă dreapta Frontul Naţional, al cărui fost preşedinte, Jean-Marie Le Pen, este naşul unuia dintre copiii săi.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne rămâne foarte popular pe Internet, unele dintre înregistrările sale video, în special cele în care le răspunde criticilor săi, fiind vizionate de peste două milioane de ori.

Numărul celor arestaţi recent pentru că "ar fi glorificat sau apărat" terorismul se ridică la 54. Stephane Le Foll, purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris, a menţionat că unii au fost deja condamnaţi.

(A.C.)

-------------

Actualizare 12:43 Liderul Al Qaeda din Yemen a revendicat atacurile teroriste de la "Charlie Hebdo"

Liderul Al Qaeda din Yemen îşi asumă responsabilitatea într-un mesaj video pentru atacurile teroriste de la sediul publicaţiei "Charlie Hebdo din Paris, transmite AFP.

Şeful Al Qaeda susţine că fraţii Kouachi "au fost desemnaţi" să execute atacul asupra ziarului satiric francez, soldat cu 12 morţi.

"A fost o răzbunare pentru insultarea profetului Mahomed", spune liderul teroriştilor yemeniţi în înregistrarea video.

(A.C.)

-------------

Actualizare 11:45 Tirajul "Charlie Hebdo", suplimentat de la 3 la 5 milioane de exemplare pentru a face faţă cererii

Tirajul primului număr al revistei satirice "Charlie Hebdo" de după atentatul care i-a decimat redacţia săptămâna trecută a fost suplimentat de la 3 milioane la 5 milioane de exemplare, pentru a face faţă unei cereri excepţionale în Franţa, transmite AFP.

"Editorul a decis în această dimineaţă să ridice tirajul la 5 milioane", a declarat Véronique Faujour, preşedinta Messageries Lyonnaises de Presse (MLP).

"Se vor distribui aproximativ 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite tuturor chioşcurilor de ziare care vor cere să poată să fie reaprovizionate", a subliniat ea.

Acest număr istoric al revistei de satiră era aproape imposibil de găsit în această dimineaţă în Franţa, după cum constată agenţia franceză de presă.

Revista satirică anunţase pentru astăzi un tiraj de 3 milioane de exemplare (faţă de cele 60.000 în mod obişnuit), care trebuiau să fie difuzate în mai mult de douăzeci de ţări, în cinci limbi diferite.

Săptămânalul "Charlie Hebdo", distribuit în Turcia împreună cu ziarul Cumhuriyet

Săptămânalul satiric Charlie Hebdo, tradus în limba turcă, va fi vândut, azi, împreună cu ziarul turc de opoziţie Cumhuriyet, a declarat ieri redactorul-şef al publicaţiei franceze, Gérard Biard, citat de AFP.

"Charlie Hebdo a încheiat un parteneriat cu Cumhuriyet, un jurnal laic care va publica şi traduce în limba turcă numărul de mâine (astăzi - n.r.) al publicaţiei Charlie Hebdo şi îl va vinde împreună cu ziarul lor", a declarat el.

Potrivit unui jurnalist al cotidianului turc sub acoperirea anonimatului, conducerea Cumhuriyet discuta însă ieri seară despre modalităţile de a publica azi, "integral sau parţial versiunea turcă a noului număr din Charlie Hebdo".

"Dacă ar exista numai o singură publicaţie cu care aş vrea să lucrez, ar fi aceasta, pentru că Turcia traversează un moment dificil, iar laicitatea sa este atacată", a declarat Gérard Biard, subliniind că, în opinia sa, versiunea în limba turcă este "cea mai importantă".

În ultimii ani, publicarea caricaturilor lui Mahomed i-a atras critici vehemente săptămânalului Charlie Hebdo în Turcia. Miniştri ai guvernului islamist-conservator aflat la putere din 2002 au denunţat în repetate rânduri "provocările" revistei franceze. În 2013, unul dintre membrii cabinetului de la Ankara a calificat publicaţia ca fiind "hârtie de aruncat la gunoi".

Într-un interviu acordat AFP, demnitarul turc cu cel mai înalt rang religios, Mehmet Gormez, a condamnat săptămâna trecută fără apel atentatul contra Charlie Hebdo, însă a criticat denigrarea valorilor islamului "în numele libertăţii de expresie".

"Consider că denigrarea şi insultarea valorilor care fac ca o persoană să fie umană nu este un lucru corect", a ţinut el să menţioneze.

Ieri, majoritatea site-urilor mass-media turce au descris prima pagină a ediţiei de astăzi a revistei franceze, însă fără să o reproducă.

(Alexandru Costea)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cata fatarnicie: sa faci venituri/profit imens pe seama mortilor.... 

    Daca din motive care nu tin de conducerea publicatiei a aparut o cerere imensa din multe tari, conducerea ar trebui sa publice doar 60.000 de exemplare si sa spuna ca nu vor sa vanda mai mult de atat ca sa nu spuna unii carcotasi ca vor sa faca profit? Stiindu-se bineinteles ca profitul este ceva imoral (pentru unii)

    1. De la cine vine aceasta solicitare, de la lobbystii lor/ 

    În Turcia există lege anti-blasfemie și ziarul turc va filtra cele câteva gunoaie islamofobe din Charlie și va lăsa doar caricaturile adevărate.

    1. La ora 18 s-a confirmat presupunerea mea.

      Eu zic că ne încurcăm în detalii și politică de trei parale. Hai la WW3 și gata. Treziți-mă când se termină. 

    Treceți mai departe, către publicul ce trebuie civilizat, niște știri care fac apologia terorismului? La închisoare cu voi (aoleu, și cred că și cu mine că am îndrăznit să îi critic pe Charlie).

    De la BBC, despre alte arestări din ultimele zile (54 de persoane):

     

    - A man of 22 was jailed on Tuesday for a year for posting a video mocking one of the three murdered policemen 

    - A drunk driver was given four years in prison after making threats against the police who arrested him 

    - Three men in their twenties were jailed in Toulouse for condoning terrorism 

    - A man of 20 was jailed in Orleans for shouting "long live the Kalash[(nikov]" at police in a shopping centre 

     

    Iar Le Monde s-a grăbit să ne explice: 

    French law limited freedom of speech and it did not extend to incitement to hatred or racism, anti-Semitism and homophobia. 

    Să fie foarte clar. Anti-semitismul este interzis, islamofobia nu. Cazul este închis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb