Franţa a făcut o cerere ca să găzduiască Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu (ECMWF), citând printre argumente interesul său pentru aspectele ce ţin de climă şi angajamentele formulate de preşedintele Emmanuel Macron cu privire la combaterea încălzirii globale, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
ECMWF, unul dintre organismele care fac cele mai corecte prognoze cu privire la evoluţiile meteo la nivel global, are în prezent sediul la Reading, Marea Britanie.
Într-un comunicat publicat astăzi, Ministerul Mediului din Franţa a apreciat că ECMWF trebuie să îşi transfere o parte din angajaţi şi membrii familiilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, iar Franţa se oferă să îi găzduiască la Toulouse. Această mutare ar urma să vizeze 250 de cercetători şi tehnicieni de la ECMWF, precum şi familiile lor, este de părere Ministerul Mediului din Franţa.
Cu toate acestea, Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu a decis deja să îşi mute supercomputerele la Bologna, Italia, unde grupul francez Atos SE construieşte un nou sistem de computere ce va fi operaţional în 2021. Pe de altă parte, ECMWF este condus în prezent de meteorologul francez Florence Rabier, care anterior a lucrat şi la Administraţia de meteorologie din Franţa (Meteo-France), care are unele operaţiuni la Toulouse.
O mutare la Toulouse, "ar face posibilă continuarea îmbunătăţirii prognozelor ECMWF, în beneficiul tuturor statelor membre şi europenilor. Angajamentele Franţei în combaterea schimbărilor climatice sunt în centrul acţiunilor sale internaţionale", se arată în comunicatul Ministerul Mediului din Franţa.
În ultimii 15 ani, prognozele realizate de ECMWF au devenit din ce în ce mai corecte, potrivit datelor verificate de Organizaţia Meteorologică Mondială. Decizia finală cu privire la Toulouse sau alte oraşe europene ar urma să fie anunţată în luna decembrie, precizează autorităţile franceze.
Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu este un organism interguvernamental finanţat de cele 22 de state membre şi 12 state partenere, majoritatea ţări din Uniunea Europeană.