Frăţia foamei

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2010

Mitingul de ieri, unul dintre cele mai importante din ultimii ani, a avut parte de o coregrafie abundentă: flamuri colorate, baloane din belşug, şepcuţe şi tricouri. S-a cheltuit ceva, nu?!

Mitingul de ieri, unul dintre cele mai importante din ultimii ani, a avut parte de o coregrafie abundentă: flamuri colorate, baloane din belşug, şepcuţe şi tricouri. S-a cheltuit ceva, nu?!

Mii de sindicalişti, membri ai CNSLR Frăţia, au protestat, ieri, în Capitală, împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern. Veniţi din toate colţurile ţării, medici, profesori, poliţişti au cerut, la unison, demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Sub egida "Mitingul celor nemulţumiţi", în Piaţa Revoluţiei şi în Piaţa Victoriei s-au strâns, în total, circa 20.000 de protestatari printre care şi alţi bucureşteni nemulţumiţi de situaţia în care se află ţara. Faţă de protestul din vară, în care cinci confederaţii sindicale abia dacă au adunat 20.000 de oameni, cât a adunat una singură ieri, de data aceasta, protestul a fost unul în care s-a văzut că bugetarii au resimţit pe deplin efectele crizei şi nu au mai avut chef de dans, arătând că le-a ajuns cuţitul la os. În loc de "Dansul Pinguinului", la protestul din Piaţa Revoluţiei, din difuzoare au răbufnit "Deşteaptă-te Române" şi alte cântece patriotice. Dotaţi cu steaguri, fluiere şi bannere, protestatarii au afişat şi pancarte pe care scria: "Trandafiri aţi votat, trandafiri mâncaţi", "Peste 80 de miliarde de dolari datorie şi nu se vede nimic", "Bun venit în sistemul ticăloşit, ei cu lovelele, noi cu foamea", "Voi viaţă fericită, noi o bătrâneţe chinuită" sau "Du-te Băsescu după Ceauşescu".

Sediul Ministerului Muncii a fost bombardat cu ouă şi covrigi, iar, în corul de fluierături, expresia cel mai des rostită a fost "greva generală". Au urmat apoi scandări precum "Jos piticania" (n.r. Emil Boc) sau "Jos Guvernul mincinos".

În Piaţa Victoriei, sindicaliştii au aruncat cu sticle de plastic şi ouă spre sediul Guvernului şi au forţat barajul de protecţie ca să se aproprie de Executiv. În urma intervenţiei energice a forţelor de ordine au avut loc şi altercaţii. Sindicaliştii îşi vor salariile întregite şi sporurile înapoi, continuarea salarizării în baza contractelor colective de muncă şi un salariu minim pe economie majorat de la 600 lei, la 705 lei. Cei mai mulţi dintre ei au reclamat tăierea cu 25% a salariilor şi faptul că nu mai fac faţă cheltuielilor: "Avem credite la bănci pe care nu le mai putem plăti, ne vrem salariile înapoi", spunea o femeie venită din Brăila. Unii dintre ei, dau dovadă de umor şi în condiţiile grele în care susţin că trăiesc: "Am venit să protestez pentru ca doamna Udrea să devină premier şi preşedinte şi să ni se taie definitiv toate salariile", a spus unul dintre protestatari, venit din judeţul Mehedinţi. Un altul, nemulţumit de pensia mică pe care o primeşte, care avea o pancartă la gât pe care era chipul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, care întreba "A meritat să mă împuşcaţi?", a declarat: "Pentru voi, aştia tineri, am venit aici, zilele mele sunt numărate".

Printre protestatarii mai excentrici s-au aflat şi un fost revoluţionar care susţinea că "este nevoie de o nouă revoluţie" şi cânta "Viva la Revolucion! Viva Che Guevara de Dâmboviţa", o femeie care stătea tolănită pe jos arătând presei radiografiile şi certificatele care atestau că este grav bolnavă dar şi sindicalişti de etnie romă care reclamau: "Avem mulţi copii acasă, se taie de la ăia mici."

Prin mulţimea de şepcuţe alb-roşii ale sindicaliştilor Sanitas, într-un colţ s-a strecurat şi un cetăţean cu o şepcuţă roşie cu PSD.

Discursul liderilor de sindicat s-a mulat pe nemulţumirile oamenilor, dar a avut şi o tentă politică.

Unul dintre aceştia a afirmat că trebuie să punem capăt "guvernelor de dreapta", iar un altul i-a sugerat preşedintelui Traian Băsescu, dacă are curaj, să vină din nou în pieţele publice să se întâlnească cu oamenii.

Aceştia au făcut apel la unitate în mişcarea sindicală şi şi-au exprimat speranţa că soarta oamenilor va fi îmbunătăţită în urma acţiunilor de protest.

Exact în ziua în care protestatarii îl acuzau pe premierul Emil Boc de genocid, acesta se afla la Organizaţia Naţiunilor Unite, organizaţie care militează pentru apărarea valorilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept şi a dezvoltării sociale.

Din fericire pentru protestatari, marşul lor spre Piaţa Victoriei a evitat strada Griviţei..

Pensionar căzut în groapă

Sindicatele, măcinate de interese ascunse

Reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu şi audierea lui Liviu Luca au provocat adevărate cutremure la nivelul relaţiilor dintre liderii de sindicat, susţinerea ultimului reprezentând motivul oficial al disputelor. Acestă schismă este vizibilă acum, când sindicatele nu reuşesc să alcătuiască o agendă comună a protestelor.

O declaraţie a preşedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu a lăsat să se întrevadă care sunt mizele. Acesta a afirmat că Sorin Ovidiu Vîntu a vrut să adune liderii confederaţiilor sindicale într-o structură asemănătoare Consiliului de Administraţie al Realităţii TV şi că a intenţionat să pună mâna pe patrimoniul sindical. De altfel, preşedintele Cartel Alfa a refuzat să se solidarizeze cu Liviu Luca. Certurile încrucişate au continuat în ultimele zile, Vasile Marica, liderul funcţionarilor publici din organizaţia "Sed Lex", afiliată la CNSLR Fraţia, l-a acuzat pe Sebastian Oprescu, liderul funcţionarilor publici înregistraţi la Cartel Alfa, că şi-a dus sindicatul la ruină. De altfel, este uşor de constat că mai mulţi lideri de sindicat au avut legături strânse cu patronul Realităţii TV. Dumitru Costin (BNS), Marius Petcu (lider CNSLR Frăţia), Liviu Luca (preşedintele Colegiului de Conducere al Federaţiei Sindicatelor Libere Independente Petrom), Iacob Baciu (Confederaţia Sindicatelor Democratice din România) şi Ion Popescu (sindicatul Meridian) s-au numărat printre acţionarii Realitatea Media, companie care face parte din trustul de presă controlat de Sorin Ovidiu Vântu. Apoi, Global Video Media, una dintre firmele care a colaborat cu Realitatea Media, i-a avut ca administratori pe: Liviu Luca (preşedintele Colegiului de Conducere al Federaţiei Sindicatelor Libere Independente Petrom), Marius Petcu (Sanitas), Iacob Baciu (preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România), Ion Popescu (preşedinte CSN Meridian), Dumitru Costin (preşedinte BNS), Duţu Achille Costin (preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie). (D.N.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. suntem umiliti in propria noastra tara.daca de tigani ,le e mila altor natiuni,clasei politice din Romania,nu ii este mila de poporul care a ales-o.poporul roman este la capatul rabdarii.ne vom cere drepturile noastre,cu orice pret.Romania trezeste-te!

    1. Clasei politice postdecembriste putin ii pasa de poporul roman. Poate ,cu exceptia PRM, toti au fost la guvernare asa ca solutia finala este demolarea sistemului postdecembrist si inlocuirea lui cu un sistem bazat pe alte criterii.Pentru edificarea dvs, va sugeram sa revedeti ciclul de articole ale dlui Daniel Ionescu Bursa on-line,din 140610 si solutiile propuse de grupul nostru cu titlul: Cui ii este frica de Bau-Bau?Sunt solutii rezonabile ,realizabile. Pana atunci, Ridica-te Gheorghe,Ridica-te Ioane!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb