Fraţii Micula, tot mai aproape de PSD

VICTOR PAPP
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2004

Unul dintre cei mai mari magnaţi ai momentului din Romînia, Ioan Micula, se gîndeşte din ce în ce mai serios să intre în viaţa politică. Surse din anturajul PSD şi al holdingului patronat de Micula dau ca aproape sigură înregimentarea acestuia în partidul de guvernămînt.

Prezent la Oradea la sfîrşitul săptămînii trecute, secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a avut o întîlnire de taină cu patronii holdingului "European Drinks&Food". Surse din PSD susţin că obiectivul acestei întîniri ţinute secrete chiar şi faţă de membrii PSD Bihor a fost armonizarea intereselor celor două părţi şi acordarea de sprijin logistic pentru campania electorală din iunie. O problemă importantă discutată a fost şi posibilitatea ca Ioan Micula, cel mai mare dintre fraţi, să obţină un post de deputat sau senator în legislatura 2004-2008, pe lis-tele PSD. Explicaţia interesului manifestat de cele două părţi constă în faptul că fraţii Micula au nişte datorii importante la bugetul de stat, dar în acelaşi timp patronează şi un grup media care poate deveni folositor PSD-ului în timpul campaniei electorale.

Importantul om de afaceri bihorean cochetează de mai mult timp cu ideea intrării în politică, avînd o simpatie aparte pentru partidul de guvernămînt. Şi cum relaţiile dintre fraţii Micula şi Dan Matei Agathon sînt dintre cele mai apropiate, încă de pe vremea cînd actualul secretar general al PSD deţinea funcţia de ministru al turismului, Agathon pare a fi persoana cea mai potrivită pentru a negocia termenii adeziunii. În perioada mandatului lui Agathon, grupul de firme din Bihor a devenit cel mai mare investitor în domeniul turis-mului, reuşind să achiziţioneze cel mai mare număr de camere de hotel din Romînia. Chiar şi conducerea PSD Bihor confirmă acest lucru. "Nu am fost prezenţi la discuţii. Nu pot să spun ce anume s-a discutat, dar ştiu că domnul Agathon are relaţii de serviciu încă de pe vremea cînd era ministru al Turis-mului", afirmă Florian Serac, preşedintele PSD Bihor şi prefect de Bihor.

Patronii holdingului au evitat să dea detalii despre întîlnirea avută cu secretarul general al PSD şi nu au vrut să vorbească nici despre o posibilă candidatură a lui Ioan Micula. "Cînd voi considera că trebuie să informez mass-media, o voi face", a declarat presei locale, Ioan Micula.

Apropierea dintre PSD şi patronii bihoreni nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Ioan Micula a fost prezent inclusiv la Consiliul Judeţean al PSD Bihor din decembrie anul trecut. Vicepreşedintele Ioan Mircea Paşcu, responsabilulul pentru organizaţia bihoreană, a explicat, atunci, că "este normal ca oamenii de afaceri să fie interesaţi de zona unde se iau deciziile".

Baronii locali îşi fac jocurile

Pe plan local, intrarea lui Ioan Micula în partidul de guvernămînt ar complica şi mai mult tabloul jocurilor politice din Bihor. Pe de o parte, între prefectul de Bihor, Florian Serac, şi fraţii Micula există relaţii strînse de prietenie. Pe de altă parte însă, Ioan şi Viorel Micula sînt în război deschis cu rectorul Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, care este şi preşedinte de onoare al PSD Bihor. Cum în această lună se desfăşoară alegerile universitare la Oradea, iar Teodor Maghiar nu mai poate candida pentru un nou mandat, Ioan şi Viorel Micula încearcă prin toate mijloacele să influenţeze votul pentru alegerea noului rector.

Nu în ultimul rînd, vărul mag-naţilor bihoreni, Cornel Popa, deţine funcţia de preşedinte al filialei bihorene a PNL, fiind în acelaşi timp şi deputat din partea acestei formaţiuni politice. În aceste condiţii, intrarea lui Ioan Micula în PSD ar însemna o lovitură puternică adusă taberei rectorului Maghiar din PSD şi, în acelaşi timp, ar deschide calea unei relaţii "nefireşti" între PSD şi PNL, ambele oragnizaţii aflate sub controlul patronilor holdingului "European Drinks".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb