FT: Conversia creditelor în CHF ar costa băncile poloneze 2,5 miliarde dolari

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2015

Olteanu, BNR: "La noi, împrumutaţii în franci elveţieni sunt mult mai puţini decât în ianuarie, ca urmare a conversiilor"

Olteanu, BNR: "La noi, împrumutaţii în franci elveţieni sunt mult mai puţini decât în ianuarie, ca urmare a conversiilor"

Sectorul bancar polonez ar înregistra costuri de până la 2,5 miliarde dolari, dacă planul guvernului de conversie în zloţi a creditelor ipotecare contractate în franci elveţieni va fi aprobat, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Conform propunerii partidului de guvernământ, aproximativ o cincime din cei peste 550.000 de polonezi care s-au împrumutat în CHF vor putea să-şi convertească creditele la cursul de schimb de la momentul încheierii contractului. Banca şi împrumutaţii vor suporta în mod egal diferenţa dintre valoarea din momentul conversiei şi valoarea istorică a creditului ipotecar, deşi opoziţia vrea ca băncile să suporte integral costul conversiei.

Politicienii intenţionează să voteze legea înainte de alegerile din acest an.

La noi, nu a mai fost promovat niciun proiect legislativ care să vină în ajutorul celor împrumutaţi în moneda elveţiană, deşi aceşti oameni, care, după explozia din ianuarie a francului, întâmpină dificultăţi majore în achitarea ratelor bancare, au protestat în mai multe feluri împotriva acestei situaţii.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus, ieri, că nivelul costurilor în cazul unei conversii a creditelor în CHF ar depinde de planul aplicat şi de cât din aceste costuri s-ar transpune băncilor.

Domnia sa a ţinut să menţioneze că, din ianurie şi până acum, numărul împrumutaţilor în CHF a scăzut mult, după ce au fost făcute o serie de conversii, care le include şi pe cele ale Volksbank.

În urmă cu circa o lună, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că circa 36.500 de împrumutaţi (din cei 75.000 de debitori în CHF, despre care vorbeau reprezentanţii BNR la începutul anului) au solicitat, în primele cinci luni ale anului, conversia sau restructurarea împrumuturilor. Din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elveţieni, în jur de 15.600 fuseseră soluţionate până acum o lună, 20.000 fiind în lucru, potrivit lui Dan Suciu.

Menţionăn că, în prezent, Banca Transilvania (BT) se află în plin proces de conversie a creditelor în CHF acordate de Volksbank, pe care a cumpărat-o la începutul anului. Programul BT urmează să se încheie la finalul acestei luni.

La începutul lunii februarie, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, a prezentat parlamentarilor calculele făcute de BNR, care ar oglindi situaţia sistemului în cazul, în care conversia creditelor din franci elveţieni în lei ar fi făcută la un alt curs decât la cel al zilei. Potrivit oficialului BNR, o conversie la cursul istoric ar însemna pierderi de 5,7 miliarde lei, transformarea acestor credite în lei la un curs istoric plus 10% ar conduce la pierderi de 5,1 miliarde lei, la cursul istoric plus 20% pierderea ar fi de 4,5 miliarde lei, la cursul de acordare plus 30% au fost calculate pierderi de 3,9 miliarde lei, iar la un curs mediu pierderile ar însemna 3,2 miliarde lei.

În aceste condiţii, în opinia BNR, conversia creditelor la cursul zilei cu un discount aplicat ar fi cea mai bună soluţie, nivelul discountului urmând să fie stabilit de la caz la caz, de cele două părţi.

În Polonia, Potrivit Moody's, planul Guvernului de conversie a acestor credite ar putea provoca scăderea cu peste 25% a profitului înainte de taxe, cumulat, al celor mai mari şapte bănci din Polonia.

Bank BPH, controlată de GE Capital, mBank, deţinută de Commerzbank, Millennium Bank, parte a Banco Comercial Portugues, şi divizia locală a BNP Paribas vor fi afectate de proiectul care urmează să fie aprobat de Parlament cel mai probabil în octombrie.

"Conversia are un efect negativ asupra ratingurilor băncilor, pentru că influenţează negativ profiturile şi restricţionează capacitatea lor de a genera capital şi de a acorda credite în viitor", a afirmat Simone Zampa, vicepreşedinte la Moody's.

În urma nemulţumirii publice legată de impactul planului asupra împrumutaţilor, oficialii polonezi au cerut sprijinul colegilor din Ungaria, pentru a studia măsurile impuse anul trecut de guvernul condus de premierul Viktor Orban, care au obligat băncile să convertească împrumuturile din franci în forinţi, la un curs preferenţial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu e destul de dubios cum a ajuns Olteanu la BNR, dar mai si toarna niste gogomanii de te doare capu; impreuna cu Suciu; este extraordinar cate prostii de imagine in primul rand face BNR-ul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb