FT: Germania, Franţa şi Italia cer drept de veto pentru preluările chineze de companii high-tech

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2017

FT: Germania, Franţa şi Italia cer drept de veto pentru preluările chineze de companii high-tech

Germania, Franţa şi Italia le-au cerut autorităţilor de la Bruxelles să le acorde dreptul de veto asupra preluărilor de companii high-tech de către companiile din China, semn al creşterii protecţionismului faţă de investiţiile chineze în cele mai sensibile industrii europene, relatează Financial Times.

Ministerul german al Economiei a anunţat că cele trei guverne au trimis o scrisoare comisarului pentru Comerţ Cecilia Malmstrom, pentru deschiderea unei dezbateri pe această temă.

Scrisoarea cere crearea unei baze legale pentru ca guvernele naţionale să poată interveni în investiţiile directe care sunt controlate de stat, conform News.ro.

Germania şi alte state europene "ar trebui să aibă drepturi sporite de a investiga preluările de companii şi, dacă este cazul, să le blocheze", se arată în scrisoare.

Problema o reprezintă acordurile care sunt incorecte pentru că sunt finanţate cu fonduri de stat sau au ca scop cumpărarea unor tehnologii importante.

Germania a fost prima ţară care a anunţat, toamna trecută, că vrea reguli noi ale UE pentru obţinerea unor prerogative sporite pentru blocarea preluărilor de către investitori chinezi.

Iniţiativa poate avea, însă, şanse mai mari de succes odată cu participarea Franţei şi Italiei, a doua, respectiv a treia mare economie din zona euro.

O serie de tranzacţii ale unor companii chineze au provocat îngrijorare în Germania că unele dintre cele mai apreciate tehnologii vor ajunge în proprietate chineză.

Aceste temeri au atins un nivel maxim în 2016, odată cu achiziţia de 4,5 miliarde de dolari a producătorului de roboţi "Kuka" de către producătorul chinez de aparatură electrocasnică "Midea".

Cancelarul german Angela Merkel s-a plâns la momentul respectiv de lipsa reciprocităţii, afirmând că societăţile germane care vor să investească în China întâmpină o serie de obstacole, cum este condiţia de a înfiinţa companii mixte cu parteneri chinezi.

Un studiu recent realizat de Ernst&Young arată că investiţiile chineze în Germania au crescut de la 530 de milioane de dolari în 2015 la 12,6 miliarde de dolari anul trecut. Germania a fost destinaţia preferată a investiţiilor chineze în Europa, cu 68 de preluări în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb