Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, intenţionează să reducă taxa pe corporaţii la mai puţin de 15%, de la 20% în prezent, într-o încercare de a atenua şocul investitorilor după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), anunţă publicaţia Financial Times, transmite Reuters.
De asemenea, oficialul britanic a declarat că va impulsiona relaţiile dintre Regatul Unit şi China, unde va efectua o nouă vizită comercială anul acesta, potrivit Agerpres.
Osborne a explicat că vrea să construiască "o economie supercompetitivă", cu taxe scăzute pentru mediul de afaceri şi orientată global.
Ministrul britanic de finanţe nu a specificat când va fi redusă taxa pe corporaţii sub 15%. Bugetul pe acest an, anunţat în martie, include o reducere a taxei pe corporaţii la 17% până în 2020.
Media taxei pe corporaţii este de aproximativ 25% în statele din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Cele 34 de state membre OCDE deţin, împreună, aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
Duminică, Reuters a prezentat un mail intern al OCDE în care organizaţia apreciază că o nouă reducere a taxei pe corporaţii în Marea Britanie este puţin probabilă, dar, dacă va avea loc, "va transforma economia ţării într-un fel de paradis fiscal".
Vineri, George Osborne a afirmat că a abandonat obiectivul de a reveni pe excedent bugetar până în 2020, după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din UE. Revenirea pe excedent bugetar era cea mai râvnită ţintă a oficialului britanic, pentru îndeplinirea acesteia fiind adoptate măsuri dure de austeritate în ultimii ani.
Totuşi, George Osborne a adăugat că Marea Britanie trebuie să fie "realistă privind obţinerea unui excedent bugetar până la sfârşitul deceniului".