Evenimentele de pe scena politică au adus volatilitate în decembrie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii pieţei noastre de capital încheind totuşi ultima lună a anului în teritoriul pozitiv.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 2,3%, la 16.721 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 4,1%, până la 3.139 de puncte. Evoluţiile au fost influenţate, în primul rând, de anularea de către Curtea Constituţională a primului tur al alegerilor prezidenţiale câştigat de candidatul populist de extremă dreapta Călin Georgescu, al cărui discurs pro-rus a stârnit îngrijorări în rândul investitorilor privind perspectiva europeană şi nord-atlantică a ţării noastre. Decizia Curţii a venit în urma declasificării unor documente ale serviciilor de informaţii, conform cărora, în campania electorală a lui Georgescu au fost implicaţi actori statali şi non-statali externi şi au existat surse de finanţare nedeclarate.
• Wall Street-ul nu a avut parte de tradiţionalul "raliu al lui Moş Crăciun"
Raliul tradiţional al pieţei acţiunilor din Statele Unite din decembrie, denumit "raliul lui Moş Crăciun", nu a avut loc anul trecut, într-o lună în care Rezerva Federală a redus dobânda cu 25 puncte de bază, dar a anunţat că va fi prudentă în ceea ce priveşte următoarele reduceri ale ratei. Asta în cotextul în care, inflaţia este încă peste ţintă, iar creşterea economică este solidă, condiţii care, în mod normal, nu impun relaxarea politicii monetare, potrivit CNBC.
Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în sectoare intensive în cunoaştere, a avut o creştere de 0,5%, în luna decembrie, în vreme ce Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 5,3%. Indicele S&P 500 a scăzut cu 2,5%, luna trecută, dar a încheiat anul 2024 cu o creştere spectaculoasă de 26%.
De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a redus dobânda tot cu 25 puncte de bază şi şi-a redus prognozele privind inflaţia din acest an, indicele Stoxx 600 a avut o scădere de 1,1%. La Frankfurt, indicele DAX s-a apreciat cu 1,4%, în vreme ce la Londra, FTSE 100 a avut un recul de 1,4%, în luna decembrie a anului trecut.
• Anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale a adus cea mai mare creştere zilnică a indicelui BET din aproape ultimii doi ani
La Bursa de Valori Bucureşti, anunţul anulării primului tur al prezidenţialelor, în data de 6 decembrie, a adus o creştere de 2,97% a indicelui BET în acea şedinţă bursieră, cea mai mare apreciere zilnică a coşului de acţiuni din ultimii aproape doi ani, fapt ce reflecta eliminarea pentru moment din percepţia investitorilor a celor mai negative scenarii privind politica şi implicit economia ţării noastre. La scurt timp, Fitch a revizuit la negativă perspectiva României, între motivele invocate de agenţia de rating fiind incertitudinea politică ce va avea, probabil, un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale, un deficit bugetar de 8,2% pentru anul trecut, peste estimarea anterioară şi o creştere economică redusă.
Chiar la finele anului, noul Guvern a adoptat aşa-numita "ordonanţă de austeritate", ce include, între altele, creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, eliminarea scutirilor fiscale de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii şi agricultură precum şi reintroducerea taxei pe construcţii speciale, măsură pentru care urmează să fie elaborate norme de implementare şi care va fi aplicată după discuţii prealabile cu marile companii care au de făcut investiţii, conform premierului Marcel Ciolacu.
În toată această agitaţie politică, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, începând cu acest an, a avut mai degrabă ecouri reduse.
• TTS, TeraPlast şi Sphera - cele mai bune evoluţii din BET
Titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services, cele ale producătorului de materiale de construcţii TeraPlast şi acţiunile Sphera Franchise Group, companie ce operează lanţuri de alimentaţie publică, au avut cele mai mari creşteri ale preţurilor din indicele BET, în luna decembrie a anului trecut.
Acţiunile TTS veneau după o scădere puternică de circa 50% în 2024, astfel încât aprecierea din decembrie, de 11,9%, poate să fi fost catalizată de achiziţiile unor investitori care au considerat atrăgător preţul redus la care ajunseseră titlurile emitentului, în condiţiile în care intrarea în Schengen a României nu are impact mare asupra companiei. Rezultatele Transport Trade Services s-au îmbunătăţit puternic în ultimii ani în urma izbucnirii conflictului din Ucraina, dar acum activitatea revine în apropierea nivelurilor dinaintea războiului, astfel încât emitentul resimte un efect de bază negativ.
Titlurile TeraPlast aveau de asemenea o scădere masivă de la începutul anului, în condiţiile înregistrării unor pierderi. În decembrie, preţul acţiunii s-a apreciat cu 10,8%, fără ştiri importante care să influenţeze evoluţia cotaţiei. În cazul acţiunilor Sphera, societate ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, acţiunile au avut o creştere de 8,3%, în decembrie, compania venind după un an excelent din punct de vedere financiar, cu distribuţii generoase de dividende şi achiziţii ale fondurilor Pilon II. În plus, emitentul derulează un program de răscumpărare de titluri proprii, operaţiune ce susţine cotaţia titlurilor în piaţă.
• Creşteri pentru producătorii de energie şi utilităţi; Fitch a revizuit la "negativ" perspectivele rating-ului Nuclearelectrica şi Romgaz
Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 2%, în decembrie. Acţiunile Hidroelectrica au crescut cu 2,2%, producătorul şi furnizorul de energie electrică reprezentând o companie defensivă tipică, cu distribuţii mari de dividende şi acţionariat consolidat. Titlurile Nuclearelectrica s-au apreciat cu 3,6%, într-o lună în care conducerea companiei a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, iar Fitch a revizuit de la "stabilă' la "negativă" perspectiva rating-ului emitentului.
Acţiunile OMV Petrom au avut o scădere uşoară, de 0,6%, în vreme ce titlurile Romgaz, partnerul producătorului de petrol în proiectul Neptun Deep, s-au apreciat cu 2,9%. Fitch a revizuit la "negativă" şi perspectiva ratingului Romgaz, luna trecută, perioadă în care compania a contractat o facilitate de credit de 100 milioane de euro. Tot în decembrie, Romgaz a finalizat delistarea GDR-urilor de la bursa din Londra.
În zona utilităţilor, acţiunile Electrica, ce se ocupă cu activităţile de furnizare şi distribuţie a energiei electrice, au urcat cu 7%, luna trecută, în vreme ce titlurile Transelectrica, ce transportă energia, s-au apreciat cu 1,7%. Acţiunie transportatorului de gaze naturale Transgaz, companie ale cărui rezultate au o evoluţie ciclică, trimestrul al patrulea fiind în general foarte bun, s-au apreciat cu 6,3%, luna trecută.
• Aprecieri uşoare pentru bănci; declin pentru acţiunile Aquila
Acţiunile bancare au avut aprecieri uşoare, într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a crescut cu circa 5%. Titlurile Banca Transilvania, instituţie care este în plin proces de integrare a OTP Bank Romania, au avut o apreciere de 2,3%, în decembrie anul trecut, în vreme ce titlurile BRD au marcat un avans de 3,7%.
La capitolul scăderi din indicele BET, pe lângă OMV Petrom se remarcă declinul titlurilor companiei de distribuţie şi logistică pentru bunuri de larg Aquila, ce s-au depreciat cu 2,1%. "Ordonanţa de austeritate" prevede îngheţarea creşterilor pensiilor şi salariilor bugetarilor, ceea ce poate avea impact negativ asupra consumului şi, implicit, asupra activităţilor Aquila.
Conducerea CCP.RO Bucharest a anunţat, luna trecută, că reia procesul de autorizare a Contrapărţii Centrale, în condiţiile în care, începând cu data de 24 decembrie 2024 a intrat în vigoare regulamentul EMIR 3, ce reglementează autorizarea şi funcţionarea CCP-urilor în Uniunea Europeană. Potrivit preşedintelui CCP.RO, Adrian Tănase, măsura este menită să asigure predictibilitatea necesară pentru ca operaţionalizarea Contrapărţii Centrale să se facă conform planului de afaceri aprobat de acţionarii CCP-ului în luna septembrie a anului trecut.
• Discount-uri de tranzacţionare situate între 68% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 42% în cazul Longshield Investment
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 4,19%, luna trecută, cea mai mare apreciere dintre indicii de tipul price return (care nu reflectă dividendele) de la BVB.
Acţiunile FP, emitent la care fondurile de pensii private îşi lichidează deţinerile, s-au apreciat cu 2,6%, în decembrie, lună în care acţionarii au aprobat şi fondul a demarat delistarea GDR-urilor de la bursa din Londra. Emitentul derulează în prezent un proces de selecţie a unui nou administrator, în condiţiile în care Franklin Templeton a hotărât să nu mai candideze pentru un nou mandat la cârma FP.
Titlurile Longshield Investments s-au apreciat cu 12,5%, în decembrie, lună în care fondul a lansat o ofertă de răscumpărare a 18 milioane de acţiuni proprii, la preţul de 1,95 lei pe titlu, peste cel din piaţă din momentul aprobării operaţiunii de către ASF, de 1,72 lei. Oferta s-a încheiat în ianuarie, cu un grad de subscriere de 91%.
La finalul lui decembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 68% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 42% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 52%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.
• Green Tech International urmează să se listeze la BVB
Ministerul Finanţelor a atras 2,6 miliarde lei sau 523,1 milioane de euro prin ultima ofertă de titluri de stat Fidelis derulată anul trecut. Oferta a fost croită în şase tranşe, patru în lei şi două în euro, dobânzile fiind situate între 7,9% şi 6,45% pentru tranşele în moneda naţională, respectiv 3,75% şi 5,75% pentru cele în moneda europeană.
La finele anului trecut s-a derulat oferta Green Tech International, grup ce se ocupă cu furnizarea de căldură ecologică pentru diferite tipuri de clienţi, operaţiune în cadrul căreia, dintr-un total de două milioane de titluri oferite, au fost subscrise 534.422 de acţiuni, din care 25.500 au fost alocate tranşei investitorilor instituţionali şi 508.922 investitorilor de retail. Preţul final al ofertei a fost de 15 lei pe titlu, compania urmând să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti.
• Schimburile cu acţiuni Banca Transilvania, OMV Petrom şi Hidroelectrica - pe primele trei locuri în topul rulajului
Luna trecută, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 4,13 miliarde de lei, cu 52,7% peste cea consemnată în noiembrie, creşterea fiind dată de ultima emisiune de titluri de stat Fidelis.
Valoarea medie zilnică a transferurilor a urcat cu 78,2%, la 229,3 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, avans influenţat tot de Fidelis, după cum reiese din Buletinul Lunar al BVB.
Cu tranzacţii în valoare de 322,7 milioane de lei, titlurile Banca Transilvania ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii decembrie, pe poziţia a doua a podiumului fiind acţiunile OMV Petrom, care au cumulat transferuri de 168,9 milioane de lei. Topul este completat de schimburile cu acţiuni Hidroelectrica, care s-au ridicat la circa 116,2 milioane de lei.
La finele anului trecut, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 350,3 miliarde de lei, în creştere cu 5,3% faţă de cea consemnată la finele lunii noiembrie, conform raportului lunar al BVB.
Opinia Cititorului