Guvernul a aprobat astăzi normele de aplicare pentru voucherele de vacanţă aferente anului 2025. Ordinul de ministru a fost introdus în transparenţă decizională încă din 26 martie, iar după trei săptămâni şi avize multiple de la Ministerele Muncii, Finanţelor, Justiţiei, dar şi de la Consiliul Economic şi Social, măsura a devenit oficială, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Angajaţii care doresc să primească suma de 800 de lei sub formă de vouchere trebuie să urmeze o procedură simplă, dar cu o condiţie esenţială. Este necesară semnarea unei declaraţii prin care:
1.Optează pentru primirea celor 800 lei în format digital (pe cardul special);
2.Se angajează ca, în următoarele 12 luni, să utilizeze aceste vouchere acoperind maximum 50% din valoarea pachetului turistic achiziţionat, restul fiind acoperit din surse proprii.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să foloseşti banii de pe card pentru o vacanţă în România, trebuie să scoţi din buzunar o sumă egală cu cea plătită prin vouchere. De exemplu, pentru un sejur de Paşte în valoare de 1000 lei, poţi plăti 500 lei cu cardul şi 500 lei cash. Dacă îţi planifici şi o escapadă de 1 Mai la mare, cu un cost total de 600 lei, vei putea plăti 300 lei din vouchere şi alţi 300 lei din fonduri proprii, potrivit comunicatului.
Flexibilitatea rămâne, deci, un avantaj - voucherele pot fi folosite fracţionat, în mai multe rânduri, în limita celor 800 lei, dar mereu cu respectarea condiţiei de co-plată.
Cu toate acestea, unii angajaţi şi specialişti în turism susţin că sistemul este mai complicat decât cel de anul trecut, când valoarea voucherelor era de 1600 lei şi nu existau asemenea restricţii.
"Era un sistem simplu, eficient şi foarte bine primit de români. Sperăm ca, din 2026, Guvernul să revină la formula care a funcţionat şi chiar să o extindă, încurajând şi angajatorii din mediul privat să ofere aceste beneficii", transmit reprezentanţii din turism.
Până atunci, vacanţele în România rămân o opţiune viabilă - cu puţină planificare şi atenţie la noile reguli, cardul de vacanţă rămâne un sprijin important pentru concediile din ţară.