FTSE: BVB, în monitorizare, pentru trecerea la piaţă emergentă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2016

FTSE: BVB, în monitorizare, pentru trecerea la piaţă emergentă

Încă nu îndeplinim criteriul de lichiditate

Cristian Agalopol, AmCham Romania: "Decizia FTSE este un semnal pozitiv pentru investitori"

Ludwik Sobolewski: "Este o zi istorică pentru România"

Sergiu Oprescu, ARB: "Este preconizată creşterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor străini, pentru piaţa de capital din România"

------

Actualizare 10:45 Ludwik Sobolewski, director general BVB, a declarat: "Ce a făcut Victor Ponta pentru Piaţa de Capital nu poate fi supraestimat".

---------

Actualizare 10:45 Lucian Anghel, Preşedintele BVB: "Intrăm în atenţia unor fonduri de investiţii de 20-25 de ori mai mari, ceea ce înseamnă o creştere cu câteva miliarde de euro a avuţiei, inclusiv pentru stat care are companii listate", a declarat acesta.

------

Actualizare 10:38 Victor Ponta: "Sper ca viitorul guvern să listeze, în 2017, Hidroelectrica, Compania Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa.

De obicei când mă sună cineva cu o invitaţie atât de devreme, ma sună avocatul", a spus acesta.

-------

Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a agenţiei de rating a London Stock Exchange, FTSE Russell, în vederea trecerii la statutul de piaţă emergentă, conform unui comunicat de aseară.

Potrivit FTSE, România este clasificată, în prezent, ca piaţă de frontieră şi este adăugată pe "Watch List" pentru o posibilă promovare la statutul de piaţă emergentă secundară. Comunicatul FTSE arată: "România îndeplineşte opt din cele nouă criterii necesare pentru statutul de piaţă emergentă secundară, după recente dezvoltări în infrastructura pieţei care au fost receptate pozitiv de investitorii internaţionali. Singurul criteriu rămas de îndeplinit este suficientă lichiditate pentru a susţine o investiţie de o dimensiune semnificativă la nivel global."

Decizia FTSE este un semnal pozitiv pentru investitori, confirmând progresul înregistrat de piaţa de capital locală, atât în ceea ce priveşte infrastructura cât şi cadrul de reglementare, potrivit unui comunicat AmCham Romania.

Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul AmCham Romania, a declarat: "Mulţumim membrilor AmCham împlicaţi în formularea şi promovarea recomandărilor pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, al cărei poţential confirmat de includerea pe lista de monitorizare FTSE pentru pieţe emergente creează premise ce pot aduce numeroase oportunităţi de investiţii pentru ţara noastră. În următorul orizont de timp, eforturile de continuare a procesului de reformă a pieţei de capital vor trebui amplificate pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a acesteia. Sub presiunea complexităţii schimbărilor globale, dialogul constructiv între comunitatea de afaceri, autorităţile de supraveghere şi reglementare şi ceilalţi decidenţi, va avea un rol esenţial pentru reuşita demersului de promovare la statutul de piaţă emergentă cât mai curând" .

AmCham a mai transmis: "FTSE revizuieşte anual clasificarea ţărilor în cele patru categorii - pieţe de capital dezvoltate, pieţe de capital emergente avansate, pieţe de capital emergente secundare, şi pieţe de capital de frontieră, prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia şi decontarea, cadrul de tranzacţionare, operaţiunile cu derivative. Perioada de monitorizare care debutează acum şi pentru România, durează minimum un an, astfel că orice modificare a statutului României va fi anunţată cu ocazia raportului intermediar publicat de FTSE în martie, urmând ca deciziile finale să fie comunicate odată cu publicarea raportului anual în luna septembrie".

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti consideră că aceasta este o zi istorică pentru România, întregul sector financiar şi pentru piaţa de capital. Domnia sa ne-a declarat: "Am fost recunoscuţi ca fiind o piaţă ascendentă. Acum, trebuie să ne continuăm munca pentru a face piaţa de capital una dintre cele mai puternice branduri moderne ale României secolului XXI. Liderii acestui zbor către calitate, şi toţi aliaţii acestui mare proces de modernizare a pieţei de capital româneşti au demonstrat că sunt capabili de a câştiga, în ciuda condiţiilor extrem de dificile de pe piaţă care au marcat anul 2015 şi începutul acestui an. Acesta este motivul pentru care privim cu optimism spre viitor".

Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat: "Asociaţia Română a Băncilor, prin intermediul Comisiei sale de Pieţe de Capital şi Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru creşterea nivelului de comunicare şi dialog cu companiile furnizoare de indici de acţiuni la nivel mondial, în vederea susţinerii eforturilor întregii pieţe de capital româneşti pentru promovarea de la statutul de piaţă de frontieră" la cel de monitorizare pentru "piaţă emergentă". Este preconizată creşterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor străini, pentru piaţa de capital din România care poate deveni astfel o alternativă viabilă de finanţare şi un stimulent al creşterii economice durabile".

Având o viziune integrată asupra infrastructurii pieţei de capital din România, ARB a iniţiat şi a susţinut un dialog permanent cu Banca Naţională a României, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Ministerul Finanţelor Publice, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, dialog care a avut drept rezultat îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a aspectelor operaţionale aplicabile tuturor participanţilor şi investitorilor care accesează piaţa de capital din România, a spus Ioana Apa, Preşedintele Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din cadrul ARB.

CDR: "Promovarea în categoria pieţelor emergente presupune creşterea fluxurilor investiţionale către piaţă locală de capital"

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a transmis că prezenţa României pe această listă demonstrează potenţialul real al pieţei de capital locale de a îndeplini criteriile necesare pentru includerea în categoria pieţelor emergente, dar şi capacitatea tuturor participanţilor la piaţă de a-şi concentra eforturile şi acţiunile spre atingerea unui scop comun.

Coaliţia a mai adăugat: "Acest succes este rezultatul efortului conjugat al instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul pieţei financiare, respectiv Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum şi al reprezentanţilor mediului privat, în directă colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti şi cu implicarea activă a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României multumeşte pentru cooperare acestor autorităţi, precum şi Guvernului României în ansamblu pentru disponibilitatea de a dialoga cu mediul de afaceri şi de a implementa propunerile primite. Obţinerea statutului de piaţă emergentă este un obiectiv pe termen mediu asumat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi menţionat în acordul de cooperare semnat cu Guvernul României, pornind de la recunoaşterea nevoii de dezvoltare a pieţei de capital, în aşa fel încât să devină un instrument real de finanţare a economiei, funcţional şi eficient pentru mediul de afaceri, capabil să contribuie la creşterea reală şi sustenabilă a economiei româneşti. Acest succes reprezintă un pas esenţialspre atingerea obiectivului final al proiectului "Opt bariere sistemice pentru crearea unei pieţe de capital moderne", respectiv obţinerea statutului de piaţă emergentă, ca efect al îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare în acest sens. Promovarea în categoria pieţelor emergente presupune creşterea fluxurilor investiţionale către piaţă locală de capital, îmbunătăţirea accesului la finanţare al companiilor listate, creşterea valorii tranzacţiilor la bursă şi, implicit, a valorii companiilor listate, un spor de vizibilitate pentru piaţă românească de capital şi o confirmare a creşterii nivelului de competitivitate a acesteia".

FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializată în furnizarea de calcul de indici, care realizează începând cu anul 1985 un model de evaluare a pieţelor de frontieră, emergente şi dezvoltate, model extins în prezent la nivelul a 72 de ţări.

În urmă cu câteva luni, Bursa noastră a anunţat că agenţia de rating FTSE Russell i-a transmis faptul că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară (la piaţă emergentă), cu o singură excepţie - criteriul de lichiditate.

Anul trecut, agenţia MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Agalopol dupa ce sterge pe jos cu lichiditatea BVB, la un eveniment anterior, se lauda cu includerea, de parca AmCham a fost motorul. Parca 10 -5 - acum nu mai urmărim; milioane eur lichiditate zilnica si stat cu mana intinsa. Sigur. Mai lipseste cel mai important criteriu :)) dar lasă ca vine, dupa alegeri, noroc cu mai sus semnatii.

    1. Pai avea dreptate. Ti se pare ca lichiditatea bursei este de laudat. Asta spune si ftse.... Ca singurul criteriu pe care bvb nu il indeplineste este cel de lichiditate. Dar se pare ca nu sti sa citesti in limba engleza. Intra pe google translate.... E simplu.

      Google pentru traducerea din romana in romana, ca sa poti citi articolul de aici, dar, degeaba, problema ta nu este lingvistica.

      10-5? Asta e marți sau ce? Încredere mare in sfinxu bvb

      Unde era Agalopol cand Harinvest fura actiunile FP direct din Depozitar ?

      Sau ASF-ul ? 

      Sau Sobolewski ? 

      Au dispărut actiuni de-ale clientilor cu ASF-ul de fata !!! 

      Cine mai are incredere intro astfel de piata de capital ???

      S de asta fuge romanul de bursa romaneasca ... 

      Problema ta e limba romana si virgulele din ea :). Mi se pare penibil ca un individ dintr-o pozitie sa critice bursa si din alta pozitie sa vanture laurii contributiei la promovare. Care de fapt nu e o promovare, este un pas mic spre un salt mare. Si cum spunea si domnul pentru care esti avocat...apropos de cele de10 -5 - nu am mai urmarit; este un citat din maritul împărat ref la milioanele de euro lichiditate, care a scăzut de la un an la altul pana când n-a mai urmarit-o. Dar cu actiunile fp ce se mai aude? Erau niste articole rau intenționate, scrise de niste ziaristi nearondati emotional de subiect...conf cărora parte din activitatile intreprinse erau cercetate.

    ce treaba are amcham cu bursa?

    1. Cel mai adesea gloate de naivi servesc bursa. Uneori cativa smecheri sunt serviti de bursa. Acum e un astfel de moment.

      Exact. Ce treaba are cu prefectura? Ce îmi aduc aminte erau cutite între ex ceo csd cu ex chairman csd si actual ceo bvb, care nu au facut NICIODATA bine imaginii bvb.

    In sfarsit o veste buna!

    ca sa vezi ! acum 2 zile un analist al gazetei scria ca bvb isi da duhul !

    1. Asa suntem noi romanii....,(gazetari de carton).

      Nu contesta nimeni...ca nu e necesar inca de muncit pentru a creste nivelul "functional" al BVB...dar sa "pozezi" intr-un ziar cum e bursa un astfel de articol in care ..asa cum spui,,amenintand atat de grosolan o institutie..pur si simplu nu poti decat sa-l caracterizezi o persona ...care face parte din "gasca" manipulatorilor"....

      Oare de ce nu venim cu ..discutii si analize pertinente............uite acum ar fi cazul sa dam un "impuls" acestui eveniment....sa venim in ajutor constructiv.....etc. 

      Popa, la capataiul muribundului, ii alina pe cei vii, dar acela tot isi va da duhul.

    E nevoie de o serie de stiri pozitive.Una singura e prea putin pentru a misca piata .

    1. Eu sint de vina, eu cenzurez stirile pozitive si inventez toate cifrele pietei, invariabil negative.

      Ma intreb, insa...

      De ani de zile, functioneaza mai multe alternative mediatice la BURSA - ziare, televiziuni, site-uri - care dau o groaza (am ales cuvintul "groaza") de stiri pozitive; oare de ce BVB ce nu-si ia zborul spre inaltimi?! 

      Stirile pozitive,ca si cele negative,e bine sa nu fie inventate,adica sa prezinte cat mai obiectiv evenimentul,altfel putem fabrica sute de stiri pozitive,dar piata nu minte niciodata,va sta in expectativa pana cand acel ''ceva'' se va fi schimbat in fundamentele unei piete si lucrurile incep sa se miste.Nu ma refer la ziarul Bursa,ci la presa,in general,multe stiri sunt fortate,trunchiate,facute sa puncteze la impresia artistica....

      Aha!

    Dupa ce declaratii citesc se pare ca unii au tras pe nas. Zbor..istoric...etc. Cum sa fie ceva ascendent cand lichiditatea evolueaza descendent de 2 ani? Cum sa fie un succes cand iti propui msci emergent si te bucuri la un ftse secondary emergent?

    1. Big big like!!!

      Uita-te" anonime" ce se intampla si pe piata internationala......conjunctur a actuala politica si economica din Europa,...analizeaza....... si apoi vorbareste.....,,,,,,,Tu crezi ca lichiditatea creste .."dand din LOPATA"

    Stirea de azi nu a impresionat in nici un fel piata.Mai mult,deschiderea a fost pe rosu ...E nevoie de mult mai mult

    1. Convinge-te singur ca inca "manipulatorii sunt la putere"....unul vinde si colega cumpara......

    Mi se pare o exagerare, chiar daca e un lucru bun. Pana la urma BVB, ca piata, nu arata mai bine nici fata de anul trecut, nici fata de acum 2 ani, nici fata de acum 3 ani. Se afla pe o panta descendenta. Ce s-a facut in BVB asa spectaculos? A obtinut un loc pe o lista care nu inseamna nimic in practica. O eticheta pe o cutie in care se afla un produs slab cantitativ.

    Dle Make, ca sa stim si noi si toti cititorii, oameni care ne hranim din aceasta piata, s-ar putea face o lista cu ce s-a facut mai exact in piata in ultimii 2-3 ani pentru aceasta includere in lista, si sa vedem apoi mai clar care sunt meritele polonezului si care sunt din meritele altora. La depozitar au avut loc cele mai multe si complexe schimbari, iar el nici macar nu e mentionat in comunicatul BVB.

    1. Propunerea e buna, dar mi se pare nepotrivita momentului. Dupa parerea mea, ar fi potrivita la momentul acceptarii statutului pietei noastre, iar nu acum, cind am fost acceptati intr-o lista a posibilei acceptari.

      Problema e ca daca mai asteptam sa facem analiza cand obtinem acest statut, ce-i drept mult dorit, si la fel de drept de greu de obtinut, o sa-l lege de glie pentru inca un mandat pe polonez, pentru absolut nimic benefic obiecivului, in realitate. Ca polonezul ii imbrobodeste repede pe amatorii de-l voteaza din consiliul bursei. Si ne trezim dupa inca 4 ani, si cu banii luati, si dincoace de frontiera. D-aia spuneam ....

      ai dreptate anonime, trebuie cenzurat pe parcurs, nu judecat la final. Asta e rolul consiliilor de administratie. Daca pionierii astia, administratori la bursa, n-o fac, fa-o tu Make, ca d-aia te numesti Bursa. Oricum Bursa ta e mai transparenta si mai veche decat bursa lor.

      Nu cred.

    Prostii aruncate pentru fraieri, poate, poate ii conving sa *intre pe BVB, adica sa-si piarda *rapid banii*. Miscarile dubioase de pe BVB care au in spate *acordul celor care conduc Romania* nu trebuie sa mai acapareze *economiile romanilor*. O piata in care *imediat dupa ce investeti constati ca *din banii tai au mai ramas cateva firimituri, nu prezinta nici un fel de incredere*. Pe BVB nu mai exista *nici un fel de reguli de tranzactionare*, exista doar *aranjamentele dubioase ale samsarilor !!!* si ... doar ATAT:

    1. Uni pierd ...alti castiga....Eu de ex. am castigat....randament `0 %..mai bine decat la banci.

      Iar acum astept sa iasa samsari .....si sa vad alti investitori.

      Ca sa prinzi samsari...una din modalitate este sa urmaresti in fiecare zi pe anumiti emitenti....vanzarile de actiuni atat numeric cat si valoric.....si te lamuresti imediat. 

      10 %

    Lichiditatea poate creste doar aducand emitenti atractivi la bvb (hidroelectrica si altele), desi nu se poate garanta ca va creste sufficient pentru a indeplini criteriul de lichiditate.

    Totusi trebuie sa incercam, iar daca nu iese, macar vom avea niste companii de srtat mai transparente, din care se va fura mai greu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb