Funcţionarii publici s-au reunit în "SED LEX"

Raluca Bâra
Ziarul BURSA #Politică / 17 martie 2005

Aproximativ 80.000 de membri de sindicat din şase Federaţii Naţionale organizate pe domenii specifice de activitate au înfiinţat Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "SED LEX".

Preşedintele alianţei, Vasile Marica, a declarat: "Timp de şase luni am adunat Federaţiile Sindicale Naţionale din Finanţe, Muncă şi Protecţie Socială, Administraţie Locală, Statistică, Mediu, într-o structură sindicală puternică şi bine organizată". Domnia sa a specificat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că noua structură a fost organizată din necesitatea formulării unui punct de vedere unitar în negocierile cu Guvernul.

Principalul obiectiv al "SED LEX" este să înceapă discuţiile privind legea salarizării. Vasile Marica a explicat: "Nu vom admite să nu se ia în considerare creşterea salarială cu 55% promisă pentru luna octombrie. Sîntem hotărîţi să redeschidem conflictul colectiv de muncă, din cauză că Guvernul actual nu menţine angajamentele guvernamentale. Nu este firesc ca legea salarizării să fie amendată de la an la an". Reamintim că Guvernul a aprobat, la sfîrşitul anului trecut, o ordonanţă prin care salariile funcţionarilor publici urmau să fie majorate, de la 1 ianuarie, cu 45%, şi de la 1 octombrie cu 55% din valoarea de 17,6% aprobată anul trecut. Se pare, însă, că noua guvernare nu va putea respecta prevederile pentru luna octombrie ale ordonanţei amintite.

De asemenea, sindicaliştii cer depolitizarea administraţiei, clarificarea modificărilor aduse Legii 188 şi renunţarea la disponibilizările propuse de ministrul finanţelor. Dan Paraschiv, preşedintele Sindicatelor de Statistică, a afirmat: "Vom cere sporurile pentru confidenţialitate şi de stabilitate pentru funcţionarii din statistică, ceea ce ar presupune un efort bugetar de 10 miliarde de lei". Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatelor din Administraţia Locală, a adus în discuţie problema salarizării funcţionarilor publici, a politizării administraţiei, precum şi problema avansării, administraţia publică fiind "singura categorie profesională care avansează pe post vacant".

Afilierea europeană şi intrarea în familia sindicatelor funcţionarilor publici la nivel european rămîne unul dintre obiectivele generale ale "SED LEX". Pe termen lung, Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici îşi propune să dezvolte proiecte de pregătire în domeniul administraţiei şi al rolului sindicatelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb