Fundaţia Internaţională pentru Marea Neagră şi Marea Caspică a fost inaugurată, în această săptămână, la Bucureşti. Primul preşedinte al Fundaţiei, pe o perioadă de doi ani, va fi Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.
Cu ocazia lansării Fundaţiei, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că intelectualii şi oamenii valoroşi din regiune pot găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor cu mai mult succes, poate, decât liderii politici şi cu o eficienţă care să depăşească "rigiditatea politicului".
Traian Băsescu a mai spus că ideea necesităţii unui dialog în această regiune la nivelul societăţii civile a apărut în urma discuţiilor pe care le-a avut cu omologul său azer Ilham Aliev şi în urma discuţiilor avute cu preşedinţii Kazahstanului, Moldovei şi ai altor state din zonă.
Subliniind importanţa Fundaţiei, el a evocat momentul dificil de anul trecut din Georgia: "Atunci a fost momentul care a confirmat încă o dată cât de important este ca societatea civilă, oameni de cultură să fie implicaţi în a discuta şi a propune oamenilor politici soluţii pentru regiune".
"În interiorul UE, până când România şi Bulgaria au intrat în această structură, Marea Neagră era un subiect foarte difuz şi de multe ori aveam impresia că vorbesc în van despre riscurile de la Marea Neagră, despre conflictele îngheţate, despre soluţii energetice alternative, nevoia de programe de mediu, de a îmbina culturi", a mai arătat şeful statului.
Fundaţia, o organizaţie non-guvernamentală, va avea sediul la Bucureşti, iar preşedinţia ei va fi preluată prin rotaţie de celelalte ţări membre. Fundaţia urmăreşte consolidarea cooperării în domenii precum democraţia, justiţie, drepturile omului, lupta împotriva terorismului, crima organizată, traficul de droguri, lupta împotriva sărăciei, ştiinţă, cultură, protejarea mediului. Ea a fost înfiinţată în urma iniţiativei oamenilor de ştiinţă şi a reprezentanţilor societăţii civile din ţările menţionate.
La eveniment au participat reprezentanţi politici, diplomatici şi ai societăţii civile, din România, Ucraina, Moldova, Georgia, precum şi ai altor ţări din regiune.
În contextul în care preşedintele Fundaţiei Iulian Fota i-a făcut propunerea de a accepta să fie copreşedinte de onoare al fundaţiei, alături de preşedintele Azerbaidjanului, ca recunoaştere a eforturilor făcute pentru a atrage atenţia asupra problemelor din regiunea Mării Negre şi a Mării Caspice, Traian Băsescu a replicat că îl onorează propunerea, dar că va mai reflecta asupra sa.
"Poate este mai bine să ne lăsaţi pe noi să susţinem din spate această fundaţie decât să ne căţăraţi în vârful ei, că, altfel, suntem căţăraţi în toate organizaţiile la vârf, ca şefi de stat", a precizat Băsescu, adăugând că va mai discuta şi cu Ilham Aliev înainte de a lua o decizie.