Funeraliile lui Mihail Gorbaciov: Mii de ruşi au venit să-şi ia rămas bun

F.D.
Internaţional / 3 septembrie 2022

Funeraliile lui Mihail Gorbaciov: Mii de ruşi au venit să-şi ia rămas bun

Actualizare Mii de ruşi au venit să-şi ia rămas bun de la Mihail Gorbaciov

Mii de ruşi au venit astăzi la Casa Sindicatelor din Moscova, în apropierea Kremlinului, pentru a-şi lua rămas bun de la ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în cadrul unor funeralii fără fast, marcate de absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Salutat de Occident ca un om al păcii, Gorbaciov este văzut de mulţi în Rusia drept cel răspunzător pentru decăderea geopolitică a Moscovei şi anii de criză politică şi economică ce au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Semn al lipsei de simpatie a actualei puteri ruse faţă de Gorbaciov, nicio zi de doliu naţional nu a fost anunţată în Rusia. Mai mult, funeraliile se derulează în absenţa lui Vladimir Putin, absenţă justificată de Kremlin printr-un "program încărcat" al liderului rus.

Cu toate acestea, câteva sute de persoane stăteau la coadă dimineaţă în faţa Casei Sindicatelor din Moscova, unde a fost depus sicriul cu trupul lui Gorbaciov, pentru a-şi lua rămas bun.

În interior, un portret al fostului lider trona alături de sicriul deschis, lângă care stătea aşezată fiica lui Gorbaciov, Irina.

Doi gardieni în uniformă erau postaţi de o parte şi de alte a sicriului, în timp ce vizitatorii depuneau flori înainte de a se înclina cu respect în faţa sicriului.

Însă, în plină criză între Moscova şi Occident din cauza conflictului în Ucraina, niciun mare lider mondial nu era prezent la ceremonie.

Mihail Gorbaciov va fi a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.

---

Actualizare Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, singurul din Europa care întăreşte schimburile de gaze cu Rusia, va merge astăzi la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, a indicat secretarul de stat pentru comunicare internaţională.

El "îi va aduce omagiu lui Mihail Gorbaciov", însoţit de o delegaţie ungară, a precizat acesta pe Twitter, a doua zi de la anunţul că gigantul Gazprom închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa, , informează AFP, potrivit News.ro

---

Înmormântarea ultimului lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov are loc astăzi la Moscova, o ceremonie restrânsă la care nu va participa preşedintele Vladimir Putin, conform News.ro.

Ceremonia, programată să înceapă la ora locală 9.00, va fi deschisă publicului, a anunţat Fundaţia Gorbaciov. Fostul lider sovietic va fi apoi înmormântat în cimitirul Novodevicie, alături de soţia sa Raisa Gorbaciova, care a murit în 1999.

O mare figură politică a secolului al XX-lea, Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei "lungi şi grave suferinţe", potrivit spitalului în care a fost tratat.

A făcut istorie precipitând dispariţia imperiului sovietic în 1991, în timp ce încerca să-l salveze prin reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Trebuia sa se duca si Iliescu.

    1. Impreuna cu regele Mihaita.

      Gura GOLANILOR!!!

      Ce exprimare elevata, demna de un aristocrat-monarhist de Dambovita.

    Gorbaciov ne-a scăpat de Ceaușescu, dar ne-a lăsat pe

    cap o Democrație cu o moștenire de mii de Ceaușești ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb