Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale din mai, a exclus retragerea din cursa electorală şi a exprimat dorinţa de a se confrunta cu primarul Nicuşor Dan în turul al doilea, informează Agerpres.
"Exclud orice negociere de retragere pentru nu ştiu ce post. Exclud acest lucru. Exclud orice negociere de retragere. Voi merge până la capăt cu această candidatură. Pentru că, aşa cum vă spuneam, cred că este momentul să punem pe masă probleme mari ale României şi să venim cu soluţii ale acestor probleme. Exclud orice negociere de retragere pentru orice altă funcţie. Exclus. Doi, merg până la capăt, (...) ca să supun aceste idei cu care vin în viaţa publică, să le supun electoratului", a transmis Daniel Funeriu, astăzi, într-o emisiune la Digi 24.
Funeriu a solicitat Curţii Constituţionale să permită tuturor candidaţilor fără decizie instanţială să candideze, subliniind că preşedintele României trebuie să aibă o legitimitate democratică. El s-a descris ca un candidat suveranist, susţinător de soluţii care îl diferenţiază de Călin Georgescu, dar care critică sistemele defecte.
"Soluţiile, pe de o parte, şi veţi vedea programul meu şi oamenii care sunt lângă mine, şi mă mai diferenţiază ceva în mod esenţial - sunt, fără niciun fel de dubiu, atlantist NATO, Uniunea Europeană şi sloganul meu va fi şi este 'Cu faţa spre vest'. Mă mai diferenţiază ceva, nu doar de domnul Georgescu, dar, în opinia mea, şi de ceilalţi candidaţi: bilanţul. Ce au făcut în viaţa publică", a adăugat Funeriu.
Daniel Funeriu şi-a exprimat dorinţa de a se confrunta cu Nicuşor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, după ce şi primarul general al Capitalei a anunţat intenţia de a candida.
"Îl cunosc pe Nicuşor Dan din 1987, când el era la lotul (olimpiadei - n.r.) de matematică, eu eram la lotul de chimie. (...) Ne întâlneam pe la tabere. (...) Este o competiţie electorală în care ne prezentăm în faţa românilor, cum spuneam, cu bilanţul fiecăruia, cu personalitatea fiecăruia, cu echipa fiecăruia, cu proiectul fiecăruia, iar electoratul va decide. Obiectivul meu este să reduc şansele celorlalţi candidaţi la a câştiga Preşedinţia României la zero. (...) Orice candidat este liber să se alăture, să iniţieze o discuţie pentru a se alătura candidaturii mele. Sunt pregătit pentru a avea discuţii cu orice alţi candidaţi care se regăsesc în proiectul meu", a mai spus fostul ministru al Educaţiei.
Funeriu a menţionat că dispune de un proiect solid şi o echipă "remarcabilă", iar fondurile pentru campania electorală vor fi anunţate pe parcursul acesteia.
"Dacă partidele ar veni cu un guvern în care sunt oameni de calitatea celor care mi s-au alăturat mie în acest demers, România ar duce-o foarte bine. Să vă dau câteva exemple: pe Justiţie - domnul Agustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, pe tot înseamnă economie-taxe - domnul Gabriel Biriş, sănătate, un domeniu esenţial, Radu Lupescu", a explicat Funeriu.
Totodată, el a afirmat că, în opinia sa, coaliţia actuală nu intenţionează să câştige alegerile prezidenţiale prin nominalizarea lui Crin Antonescu.
"Antonescu este un om care are vorbele la el, dar o ţară nu se conduce prin vorbe. Şi apropo, ar fi bine să aibă vorbele şi în alte limbi de circulaţie internaţională. Am văzut că nu prea le are", a punctat Funeriu.
Opinia Cititorului