Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank - anulată

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2012

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank - anulată

Yannis Costopoulos: Necesarul ridicat de capital ar fi condus la naţionalizarea entităţii formate după fuziune

Acţionarii Alpha Bank au decis, ieri, să revoce fuziunea cu EFG Eurobank.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Alpha Bank care a avut loc, ieri la Atena, au fost aprobate încetarea operaţiunilor şi a procedurii de fuziune prin absorbţia EFG Eurobank, revocarea rezoluţiilor din Adunarea Generală a Acţionarilor Alpha Bank din 15 noiembrie 2011 şi dezangajarea de toate obligaţiile contractuale faţă de sau în favoarea "EFG Eurobank".

Aprobarea revocării fuziunii vine după ce în mai multe adunări generale ale acţionarilor nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru votarea punc-telor de pe ordinea de zi.

Yannis Costopoulos, preşedintele Alpha Bank, a transmis acţionarilor, potrivit Reuters, că după restructurarea datoriei Greciei, fuziunea nu mai era în avantajul băncii.

Domnia sa a precizat: "În august 2011, condiţiile justificau o fuziune. Dar după participarea la reducerea datoriei statului fuziunea nu mai este în interesul acţionarilor Alpha. (...) Nu a fost o problemă de schimb de acţiuni. Noua entitate ar fi trebuit să atragă fonduri de circa nouă miliarde de euro. În actualele condiţii, ca preşedinte, nu puteam propune aşa ceva acţionarilor".

Necesarul ridicat de capital ar fi condus la naţionalizarea entităţii formate după fuziune, întrucât suma nu putea fi atrasă din piaţa financiară, a adăugat Yannis Costopoulos.

Acordul de fuziunea prevedea un schimb de acţiuni după raportul cinci titluri Alpha Bank la fiecare şapte titluri EFG Eurobank.

Există aşteptări ca ambele bănci elene să participe la o recapitalizare cu 18 miliarde de euro a sistemului bancar din Grecia, parte a acordului de ajutor financiar extern de 130 de miliarde de euro.

EFG Eurobank şi Alpha Bank au stabilit pe 15 noiembrie anul trecut să fuzioneze, banca rezultată urmând să devină cel mai mare grup bancar din Grecia. Finalizarea acordului privind preschimbarea obligaţiunilor, încheiat între statul elen şi creditorii săi privaţi, a cauzat băncilor pierderi mai mari decât se aşteptau atunci când s-a stabilit fuziunea dintre cele două entităţi.

Alpha Bank şi-a exprimat, încă din luna martie, intenţia de a convoca AGA, pentru a renunţa la fuziunea cu EFG Eurobank, din cauza impactului restructurării datoriei Greciei.

Pierderea potenţială rezultată în urma retragerii Alpha Bank din fuziunea cu EFG Eurobank este de peste patru miliarde de euro, conform calculelor consultanţilor externi ai celor două bănci.

Alpha Bank a raportat, anul trecut, o pierdere de 3,81 miliarde de euro, din cauza implicării în restructurarea datoriei Greciei şi a creşterii provizioanelor, în timp ce EFG Eurobank a avut un rezultat negativ de 5,5 miliarde de euro.

EFG Eurobank deţine în ţara noastră Bancpost, iar Alpha Bank desfăşoară operaţiuni sub brand propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb