Fuziunea cu PD dezbină PNL-ul

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2006

Cine credea că "mariajul" dintre PD şi PNL va fi uşor, se înşală. După toate aparenţele, liberalii se împart în două tabere - pro şi contra fuziune, ceea ce înseamnă pro şi contra Tăriceanu. Liderul contestatarilor premierului devine deputatul Crin Antonescu, şeful Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. El a acuzat ieri conducerea formaţiunii sale politice că trădează liberalismul.

"PNL a făcut şi poate va mai face fuziuni cu alte partide, dar nu şi-a negociat niciodată istoria, doctrina şi principiile politice, indiferent că s-a aflat la guvernare sau în afara Parlamentului", a declarat ieri Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă. Domnia sa a adăugat: "Fără nici un fel de consultare a partidului, liderii noştri sînt în situaţia de a discuta nu dacă, ci cum, cînd şi cît". Referirea sa la graba cu care Partidul Democrat solicită conducerii PNL o decizie este evidentă, cum evidentă este şi nemulţumirea pe care o arată la ideea că membrii simpli de partid nu vor fi consultaţi. Şeful grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor se arată, în acest sens, îngrijorat că "soarta PNL va fi decisă de aceeaşi 5, 10, 15 sau 50 de oameni care l-au adus în această situaţie". Antonescu acuză, implicit, şi conducerea filialelor judeţene ale partidului, pe care îi consideră dependenţi de Executiv sau chiar de premierul Tăriceanu.

"PNL ar fi singurul partid care dispare aflîndu-se la putere" - a subliniat Crin Antonescu. O astfel de situaţie a fost posibilă, în opinia sa, şi datorită faptului că din 2002 nu au mai fost alegeri în partid, ci doar "adunări festiviste". El crede că, în privinţa fuziunii, decizia liberalilor a fost clară: fuziunea a fost res-pinsă la Congresul din 2005 şi doar, crede Antonescu, un nou Congres extraordinar ar putea decide altfel.

Şeful deputaţilor liberali res-pinge plastic şi ideea unei fuziuni cu PD sub semnul liberalis-mului şi nu în doctrina populară: "este de domeniul miracolelor ca duhul lui Brătianu să se coboare la Cluj, în capul domnului Boc".

Mesajul prin care Crin Antonescu cheamă la luptă liberalii autentici este cît de poate de dur: "Nu putem aştepta să auzim de la televizor că un partid înfiinţat acum 150 de ani, cel mai mare partid liberal din Europa, a fost dat dispărut într-o construcţie politică al cărei nume, doctrină şi proporţii de împreunare să fie stabilite de domnii Boc şi Tăriceanu, atunci cînd va avea timp domnul Băsescu".

Declaraţiile lui Crin Antones-cu erau previzibile. Era greu de crezut că nu vor fi printre liberali şi nemulţumiţi de ideea fuziunii, mai ales că sondajele de opinie şi situaţia actuală a partidului i-ar plasa ca vioară a doua, după PD, în partidul rezultat.

Tensiunile dintre cele două grupări probabil că vor izbucni cu mult mai mare putere, pe măsură ce planul de fuziune marca Băsescu - Boc - Tăriceanu va prinde contur. Sînt posibile două scenarii: contestatarii înving, se organizează un congres extraordinar şi este ales un nou preşedinte în locul lui Tăriceanu. Evident, fuziunea pică. Al doilea scenariu: Tăriceanu trage sforile bine şi reuşeşte fuziunea. Efectul: a doua zi se va înregistra la judecătorie un nou partid liberal, format din nemulţumiţi. Este ceea ce sugerează discret Crin Antonescu atunci cînd afirmă că reînfiiţarea unui nou partid liberal nu ar compensa dispariţia PNL. În subtext, însă, mesajul este clar: se va înfiinţa un nou PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb