Acţiunile grupului "GDF Suez" vor fi listate în 22 iulie, la Paris, Bruxelles şi Luxemburg
Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a aprobat fuziunea dintre companiile energetice "Gaz de France" SA şi "Suez" SA.
La începutul lunii iunie, consiliul de administraţie al "Gaz de France" (GDF) a validat proiectul fuziunii cu grupul de utilităţi franco-belgian "Suez". La data de 16 iulie 2008, acţionarii ambelor companii se vor pronunţa cu privire la acest proiect, care va da naştere unui gigant mondial în sectorul utilităţilor, cu o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 75 de miliarde de euro pentru 2007. Ulterior, la data de 22 iulie, acţiunile entităţii combinate vor fi lansate pe pieţele din Paris, Bruxelles şi Luxemburg.
Cele două companii au confirmat paritatea la care vor fi schimbate acţiunile în cadrul fuziunii: 21 de titluri GDF pentru 122 de acţiuni "Suez". Totdată, acţionarii "Suez" vor primi 65% din capitalul "Suez Environnement", societate ce a fost desprinsă din grup, ca parte a fuziunii. În acest caz, paritatea este o acţiune "Suez Environnement" pentru patru titluri "Suez".
Acţionarul principal al noului grup - "GDF Suez", va fi statul francez, cu aproximativ 35,6% din capital. Statul francez deţine aproape 80% din acţiunile GDF. Noul grup va fi al doilea producător de energie electrică din Franţa şi cel mai mare importator şi cumpărător de gaze naturale din Europa. În acest fel, Franţa va dobândi un al doilea mare jucător pe piaţa de energie, după grupul "Electricité de France" (EDF), cel mai mare producător de electricitate din Europa, într-o perioadă în care ţările de pe continent încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul natural rusesc şi să-şi protejeze securitatea energetică.
GDF şi "Suez" şi-au reiterat ţintele financiare: EBITDA de circa 17 miliarde de euro în 2010, sinergii operaţionale de aproape un miliard de euro în 2013 şi o cifră medie a investiţiilor de 10 miliarde de euro anual, în perioada 2008-2010.
Tranzacţia GDF - "Suez" a fost anunţată în urmă cu doi ani, de către guvernul francez, condus pe atunci de Dominique de Villepin, în încercarea de a contracara o ofertă de preluare lansată de grupul italian "Enel" pentru "Suez".