Fuziunea propusă de Tăriceanu, respinsă de Boc

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2005

Primarii Emil Boc şi Adriean Videanu conduc Partidul Democrat cu o moţiune populară

Colaborarea cu PNL, prevăzută în protocolul de guvernare, scîrţîie din ce în ce mai tare

Problemele din interiorul Coaliţiei se acutizează. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL, a reînnoit, la Convenţia PD, oferta liberalilor de a fuziona cu democraţii. În schimb, Emil Boc, devenit sîmbătă preşedintele PD cu o majoritate zdrobitoare de voturi, a amînat din nou discuţia pe marginea fuziunii, pînă după ce partidul îşi va alege toate structurile de conducere. Însă liderii formaţiunii lui Traian Băsescu nici nu se gîndesc la varianta propusă de liberalul Valeriu Stoica. Discuţiile de pe coridoare converg spre o singură concluzie - PD trebuie să crească, şi să crească singur. Motivaţiile sînt din ce în ce mai diverse. PD a crescut în sondaje, luînd faţa PNL. În cazul unei fuziuni, preşedintele noii formaţiuni ar trebui să fie liderul care deţine cea mai mare funcţie. Iar dintre Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă ar trebui să preia frîiele partidului. Şi apoi, liderii ar trebui să îşi împartă la doi funcţiile pe care le deţin. Astfel că pediştii nici nu se gîndesc la fuziune, ba se feresc chiar ca imaginea lor să nu fie identificată cu măsurile nepopulare luate de cabinetul condus de Tăriceanu. De fapt, PD este în permanenţă în opoziţie cu PNL. După modelul lui Traian Băsescu, democraţii şi-au retras candidaţii pentru Consiliile de Administraţie a SRR şi SRTv, sugerînd să numească o conducere interimară pînă la expirarea prezentului mandat.

Liderul PD, Emil Boc, s-a mărginit să declare că Protocolul Alianţei Dreptate şi Adevăr nu va fi încălcat, indiferent de decizia Biroului Permanent Naţional al partidului din 9 iulie.

Pe de altă parte, la Convenţia de sîmbătă, Partidul Democrat şi-a încheiat socotelile cu social-democraţia. Moţiunea cu care a cîştigat Boc a modificat doctrina partidului, trans-formîndu-l într-o formaţiune populară. Totodată, delegaţii, prezenţi la şedinţă au votat pentru ieşirea partidului din Internaţionala Socialistă.

Următorul om în partid este, în urma alegerilor, primarul Capitalei, Adriean Videanu. Iar Vasile Blaga, mîna dreaptă a lui Traian Băsescu, se pregăteşte să devină secretar general al PD. Moţiunea cîştigătoare este rezultatul compromisului dintre documentele prezentate de vicepreşedinţii PD, Cezar Preda şi Sorin Frunzăverde, şi preşedintele executiv, Adriean Videanu. Emil Boc a dorit să clarifice, cu ocazia Convenţiei, contribuţia lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte noua opţiune îmbrăţişată de democraţi. Aşadar, Emil Boc a recunoscut că s-a întîlnit, altături de ceilalţi lideri, cu preşedintele Traian Băses-cu, însă întîlnirea convocată de primul om în stat ar fi avut drept scop, potrivit spuselor lui Boc, excluderea numelui său din campania internă din partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb