Fuziunile şi achiziţiile globale, afectate de o incertitudine continuă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2023

Fuziunile şi achiziţiile globale, afectate de o incertitudine continuă

Raport White & Case: În primele şase luni din 2023 au fost încheiate 17.294 de tranzacţii, însumând 1,3 trilioane de dolari, comparativ cu 2,2 trilioane de dolari în primul semestru din 2022 7.996 de tranzacţii în perioada aprilie - iunie 2023 - cel mai scăzut volum trimestrial din 2020 până în prezent

Incertitudinea continuă a împiedicat încheierea de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii la nivel global, în al doilea trimestru al anului curent, dar marile afaceri din sectorul minier şi cursa pentru o energie curată oferă o rază de speranţă, conform unui raport al casei internaţionale de avocatură White & Case.

Potrivit sursei citate, perspectivele economice încă sumbre şi tensiunile geopolitice, combinate cu criza bancară - şoc din primăvară, au fost factorii negativi care au împiedicat realizarea de fuziuni şi achiziţii.

White & Case notează că, în prima jumătate a anului 2023, au fost realizate 17.294 de tranzacţii evaluate la o sumă totală de 1,3 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă o scădere majoră faţă de afacerile de 2,2 trilioane de dolari din primul semestru al anului 2022.

Volumul tranzacţiilor a încetinit odată cu înaintarea în acest an, fiind anunţate 7.996 de tranzacţii în perioada aprilie - iunie 2023, reprezentând cel mai scăzut volum trimestrial din 2020 până acum. Valoarea tranzacţiilor a crescut însă uşor în perioada menţionată, la 753,8 miliarde de dolari, conform White & Case.

Cea mai mare tranzacţie a anului este, până acum, achiziţia de către compania farmaceutică americană Pfizer Inc. a producătorului de medicamente pentru cancer Seagen, în valoare de 43 de miliarde de dolari, care a fost anunţată în primul trimestru. După livrările pe scară largă de vaccin împotriva Covid-19, gigantul farmaceutic şi-a folosit propriile lichidităţi ca să finanţeze afacerea.

Speranţe în sectorul minier

În timp ce activitatea globală de tranzacţii s-a redus anul acesta, au fost realizate, totuşi, afaceri mari. Un total de 23 de "mega-tranzacţii" (afaceri evaluate la peste 5 miliarde de dolari fiecare) au avut loc doar în al doilea trimestru, în creştere faţă de cele 16 din primul trimestru.

Cea mai mare ofertă din trimestrul al doilea a fost proprunerea ostilă de 23 de miliarde de dolari lansată de grupul elveţian de materii prime Glencore Plc pentru achiziţia integrală a companiei miniere canadiane Teck Resources, pe care aceasta din urmă a respins-o, lăsând însă deschisă calea spre discuţii ulterioare. În iunie, compania elveţiană a confirmat că a înaintat o nouă propunere de a achiziţiona doar afacerea cu cărbune metalurgic a Teck, pentru o sumă nedezvăluită. În cazul în care înţelegerea va fi finalizată, Glencore intenţionează să creeze o nouă companie, combinând propria afacere cu cărbune cu cea a Teck, ceea ce va da naştere unuia dintre cele mai mari grupuri de exploatare a cărbunelui din lume, care va fi listat la Bursa de Valori din New York. Gigantul de materii prime va renunţa la afacerea cu cărbune cu conţinut ridicat de carbon şi se va concentra pe capacităţile sale de exploatare a metalelor - o zonă care va profita de pe urma eforturilor globale de decarbonizare.

O altă afacere care presupune combinarea a doi giganţi minieri implică societatea americană Newmont şi rivala australiană Newcrest Mining. Aceasta ar fi cea mai mare achiziţie din industria minieră a aurului până în prezent. Spre deosebire de oferta Glencore pentru Teck Resources, afacerea Newmont - Newcrest Mining a fost aprobată în unanimitate de consiliul de conducere al companiei australiene. Achiziţia va creşte substanţial expunerea Newmont la cupru, un mineral esenţial pentru tranziţia energetică. Această tendinţă actuală a companiilor miniere de a-şi creşte expunerea la mineralele ecologice declanşează o frenezie a tranzacţiilor, conform White & Case.

Ca o consecinţă a acestui val de consolidare, sectorul energiei, mineritului şi utilităţilor a beneficiat de cea mai mare valoare a tranzacţiilor din toate industriile, în primul semestru: 254,6 miliarde de dolari cheltuiţi în 1.266 de tranzacţii.

Tehnologia, mass-media şi telecomunicaţiile au generat cel mai mare număr de tranzacţii în semestrul întâi

În vreme ce industria de energie, minerit şi utilităţi a fost responsabilă pentru cele mai importante afaceri, tehnologia, mass-media şi telecomunicaţiile (TMT) - în mod constant cel mai activ sector la nivel global - au continuat să genereze cel mai mare număr de tranzacţii. Astfel, un total de 4.382 de active TMT au fost implicate în tranzacţii în prima jumătate a anului în curs. Cifra, însă, arată o scădere substanţială faţă de cele 6.448 de tranzacţii înregistrate în semestrul întâi din 2022, reflectând incertitudinile de pe pieţe. Cele mai mari trei tranzacţii TMT anunţate până acum implică jucători de private equity, nu companii, potrivit raportului citat.

Firmele de private equity au căutat oportunităţi de redresare în afacerile din sector, iar cea mai mare tranzacţie a anului este, până acum, achiziţia propusă de Japan Industrial Partners, în valoare de 15,2 miliarde de dolari, a conglomeratului japonez Toshiba, care va duce la eliminarea acesteia din urmă de la Bursa din Tokyo.

O altă tranzacţie ce implică segmentul amintit, care reflectă tendinţele pieţei în curs, este achiziţia de către operatorul bursier Nasdaq a companiei americane de software pentru risc financiar Adenza de la firma americană de private equity Thoma Bravo. Acordul, evaluat la 10,7 miliarde de dolari, face ca operatorul bursier din SUA să-şi extindă segmentele de date şi produse de gestionare a riscurilor.

Raportul evidenţiază o tendinţă în creştere a numărului operatorilor bursieri care îşi extind capacităţile de date prin fuziuni şi achiziţii, bursele rivale London Stock Exchange şi Intercontinental Exchange achiziţionând recent firme de date şi software.

Cursa pentru energie curată generează afaceri

Dorinţa continuă de a oferi soluţii ecologice în domeniul energiei stimulează afacerile, potrivit White & Case, care aminteşte că, în martie, Brookfield Asset Management din Canada a anunţat achiziţia retailerului australian de energie electrică şi gaze naturale Origin Energy, în condiţiile în care intenţionează să se implice în tranziţia energetică a ţării.

În vreme ce eforturile de decarbonizare ale Australiei s-au derulat mai lent decât cele din SUA şi Europa, guvernul de la Canberra a stabilit recent obiective ambiţioase privind energia curată, în vederea accelerării tranziţiei energetice. SUA şi Europa fac, de asemenea, eforturi de stimulare a investiţiilor curate, iar în acest context, pe lângă investitorii privaţi, corporaţiile recurg la fuziuni şi achiziţii menite să genereze servicii care se îndepărtează tot mai mult de sursele de combustibil cu un consum mare de carbon. În luna mai, gigantul petrolier american Chevron Corp. a decis să achiziţioneze producătorul de ţiţei şi gaze naturale PDC Energy pentru 7,6 miliarde de dolari. Acordul se aliniază obiectivului Chevron de a-şi reduce amprenta de carbon.

Totodată, achiziţionarea Viessmann Climate Solutions de către Carrier Global, pe 13,2 miliarde de dolari, este un exemplu de utilizare a fuziunilor şi achiziţiilor ca instrument pentru sporirea capacităţilor ecologice.

White & Case concluzionează că actualele condiţii macroeconomice incerte fac dificile prognozele pentru următoarele şase luni în ceea ce priveşte tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. “incertitudine” = cost dobanzi

    si de 10 minus 3 luni us bond 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb