G8: Investiţiile în sectorul energetic nu trebuie să mai întârzie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2009

Industria energetică necesită investiţii imediate.

Industria energetică necesită investiţii imediate.

Miniştrii Energiei din ţările G8 consideră că nu trebuie să mai întârzie investiţiile în sectorul energetic - în scădere la ora actuală, ca să nu compromită relansarea economică, potrivit declaraţiei comune publicate luni seară, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Roma.

"Criza economică şi financiară actuală nu poate întârzia investiţiile şi proiectele energetice programate, care sunt esenţiale pentru relansarea economică", subliniază semnatarii. Documentul a fost parafat de Comisia Europeană şi de către miniştrii din 15 ţări (Brazilia, China, India, Mexic, Africa de Sud, Egipt, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Algeria, Australia, Indonezia, Libia, Nigeria, Rwanda, Turcia), care au fost invitaţi să participe la reuniune.

Declaraţia face apel la guverne şi grupurile energetice să aibă o viziune pe termen lung în planificarea investiţiilor în infrastructurile energetice. Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei, prezentat duminică, la Roma, investiţiile în industria petrolieră şi cea a gazului vor scădea cu 21% anul acesta, faţă de 2008, din cauza crizei, ceea ce implică riscul unei noi creşteri a preţului petrolului atunci când economia mondială îşi va reveni.

În iulie anul trecut, cotaţia ţiţeiului atingea recordul maxim istoric de 147,50 dolari/baril, ca în decembrie să coboare la 32,40 dolari/baril. În 2009, preţul petrolului a crescut treptat şi se află în prezent în jurul a 60 de dolari barilul.

"Eni" vrea agenţie pentru stabilizarea preţului ţiţeiului

Grupul italian "Eni" SpA, cel mai mare producător de petrol din Italia, a propus miniştrilor prezenţi la reuniunea G8 crearea unei agenţii internaţionale pentru stabilizarea preţului petrolului, potrivit cotidianului francez Les Echos.

Paolo Scaroni, directorul general al companiei, susţine că această agenţie ar urma să administreze un fond de stabilizare, care să asigure un nivel minim de venituri pentru ţările producătoare de petrol, în cazul unei scăderi bruşte a preţului. Agenţia ar putea coordona gestionarea stocurilor de petrol şi a capacităţilor de producţie în cazul creşterii bruşte a cererii, la nivel mondial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb