Miniştrii Energiei din ţările G8 consideră că nu trebuie să mai întârzie investiţiile în sectorul energetic - în scădere la ora actuală, ca să nu compromită relansarea economică, potrivit declaraţiei comune publicate luni seară, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Roma.
"Criza economică şi financiară actuală nu poate întârzia investiţiile şi proiectele energetice programate, care sunt esenţiale pentru relansarea economică", subliniază semnatarii. Documentul a fost parafat de Comisia Europeană şi de către miniştrii din 15 ţări (Brazilia, China, India, Mexic, Africa de Sud, Egipt, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Algeria, Australia, Indonezia, Libia, Nigeria, Rwanda, Turcia), care au fost invitaţi să participe la reuniune.
Declaraţia face apel la guverne şi grupurile energetice să aibă o viziune pe termen lung în planificarea investiţiilor în infrastructurile energetice. Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei, prezentat duminică, la Roma, investiţiile în industria petrolieră şi cea a gazului vor scădea cu 21% anul acesta, faţă de 2008, din cauza crizei, ceea ce implică riscul unei noi creşteri a preţului petrolului atunci când economia mondială îşi va reveni.
În iulie anul trecut, cotaţia ţiţeiului atingea recordul maxim istoric de 147,50 dolari/baril, ca în decembrie să coboare la 32,40 dolari/baril. În 2009, preţul petrolului a crescut treptat şi se află în prezent în jurul a 60 de dolari barilul.
• "Eni" vrea agenţie pentru stabilizarea preţului ţiţeiului
Grupul italian "Eni" SpA, cel mai mare producător de petrol din Italia, a propus miniştrilor prezenţi la reuniunea G8 crearea unei agenţii internaţionale pentru stabilizarea preţului petrolului, potrivit cotidianului francez Les Echos.
Paolo Scaroni, directorul general al companiei, susţine că această agenţie ar urma să administreze un fond de stabilizare, care să asigure un nivel minim de venituri pentru ţările producătoare de petrol, în cazul unei scăderi bruşte a preţului. Agenţia ar putea coordona gestionarea stocurilor de petrol şi a capacităţilor de producţie în cazul creşterii bruşte a cererii, la nivel mondial